Meriç Nehri için İstanbul'da üçlü toplantı yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Meriç Nehri için İstanbulda üçlü toplantı yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2006 16:59

AB dönem başkanı Avusturya'nın ev sahipliğinde yapılan AB Çevre Bakanları toplantısı sona erdi. Toplantı çerçevesinde Bulgar mevkidaşı Cevdet Çakarov ile görüşen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, “Meriç nehrindeki taşma sorununa çözüm bulmak amacıyla İstanbul'da Yunanistan'ın da davet edileceği üçlü bir toplantı yapılmasını kararlaştırdıklarını” söyledi.

Meriç nehrinin sık sık taşması sonucu çevresindeki yerleşim birimleri ve arazilerin su altında kaldığını anımsatan Pepe, soruna çözüm bulunabilmesi için, “üç havzada ağaçlandırma ve baraj yapılması konusunda Bulgaristan ve Yunanistan ile görüşmeler yapılacağını” kaydetti.

Bakan Pepe, katıldığı AB Çevre Bakanları toplantısı ile ilgili olarak “AB içinde eski üyeler ile yeni üyeler arasında hem izleme hem de raporlama noktasında ciddi sorunlar bulunduğunu gözlediğini” bildirdi.

Toplantıda katılımcıların “Kyoto Protokolü üzerinde tartıştıklarını ve emisyon sınırı değerlerinin günlükten aylığa çekilmesini teklif ettiklerini” belirten Pepe, “Nükleer enerjinin de ağırlıklı olarak tartışıldığı toplantıda, Slovakya'nın iki nükleer santrale sahip bulunduğunu ve bunları devam ettirmek zorunda olduğunu, aynı şekilde Fransa'nın da nükleer santrallerinden vazgeçmek istemediğini bildirdiğini” anlattı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına AB'nin destek verip veremeyeceği konusunun da gündeme geldiğini ifade eden Bakan Pepe, şunları söyledi: “Toplantıda kentsel çevre üzerinde ağırlıklı olarak duruldu. Daha az ulaşım, daha az emisyon fikri çoğunluk tarafından benimsendi. Ancak bu ilk toplantıda tüm ülkeleri bağlayıcı kararlar alınamıyor. Her ülkenin kendine has özellikleri ve sorunları var tabii. Haziranda Brüksel'de yapılması planlanan bakanlar toplantısında, burada tartışılan konularda ortak bazı kararlar alınabilir.”

Katılımcıların, çevre kirliliğini önlemeye yönelik olarak biodizel kullanılması önerisinde bulunduklarını belirten Bakan Pepe, bu öneriye karşı çıkan bazı üye ülkelerin de “ürünlerin biodizel için kullanılması halinde bu kez de gıda sektöründe kriz yaşanacağını savunduklarını” kaydetti.

Avusturya Çevre Bakanı Josef Pröll, toplantının sona ermesinin ardından konuk bakanları bölgedeki Neusiedler gölünde kayıkla gezintiye çıkardı. Konuk bakanlar bölgedeki milli parkta da incelemelerde bulunmalarının ardından akşam saatlerinde Avusturya'dan ayrıldılar.

Orman ve Çevre Bakanı Osman Pepe ise karayoluyla Eisenstadt'tan Viyana'ya hareket etti. Bakan Pepe, Viyana'dan İstanbul'a gidecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!