Mercedes taksi

Güncelleme Tarihi:

Mercedes taksi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Duydum ki, Üsküdar'da iskele civarlarında 72 model Mercedes bir taksi dolaşmaktaymış. Görenler yanı başındaki dolmuşlara binmek yerine Kadıköy'e gitmek için beş katı vererek bu taksiyi tutuyorlarmış. Bir arkadaşım şoförünün Ali Desidero'ya benzediğini de söyleyince taksiyi ve şoförünü bulmaya karar verdim.

Üsküdar'a gittiğimde genellikle öğlen saat 02.00'den sonra görülen bu taksiyi bulmak konusunda pek ümitli değildim. Önce bir büfeye sordum, satıcı ‘‘dolmuşçulara sorun’’ dedi. Dolmuşçular da beni Beşiktaş Vapur İskelesi'inin önüne gönderdi. İskelenin önüne sarı bir hat çizilmiş gibi duran uzun bir sıra var. ‘‘72 model...’’ der demez arkadaki taksiden bir sürücü atıldı: ‘‘Recep Abi'yi arıyor’’. Taksici heyetiyle sıranın arkalarındaki Recep Abi'nin yanına gittik.

Beykozlu Recep Kıran 43 yaşında, evli ve biri erkek, biri kız iki çocuk babası. 17 yıldır taksicilik yapıyor. Daha önce inşaatçılık ve Paşabahçe'ye kesme cam işi yapmış. 1989 yılında almış Mercedes'ini. Otomobilin ilk sahibinin bugün hayatta olmadığını ve iki yıl boyunca özel oto olarak kullandığını söylüyor. İkinci sahibi 1974 yılında taksiye çevirmiş. Arabanın bugüne kadar ciddi hiç kazası olmamış: ‘‘İstanbul trafiğinde ufak tefek sıyrıklar oluyor normal olarak ama vuruğu yok’’ diyor Kıran. İstanbul'da Mercedes'in 73-74 modeli olan bir iki taksiye rastlamış ama 72 model hiç görmemiş.

Yolcular hayatından memnun

Kıran'a göre birkaç yaşındaki yerli arabalardan çok daha fazla avantajı var taksisinin. ‘‘Bir defa can güvenliğiniz var. Yolcular çok memnun kalıyor yolculuklarından. Bu, arızayı bir defa çıkarır 3-5 yıl sorunsuz gider, yerli arabalar iki ayda bir arıza çıkarıyor’’ diyor. Sırada beklerken insanlar öndeki araca bineceklerine onun bugüne kadar yaklaşık 2 milyon km. yol yapan Mercedes'ine biniyorlar. Daha önce Avrupa Hastanesi taksi durağında çalışırken, telefonla özellikle Kıran'ın Mercedes'ini istiyorlarmış. Aracın büyük bir kısmı orijinal. Bordo döşemeleri bir defa değiştirmek zorunda kalmış. Aslı kemik rengiymiş. Bir de yan aynalarını camı açmadan ayarlayabilmek için değiştirmiş. Üsküdar çevresinde insanlar artık 72 model bu Mercedes taksiye alışmışlar ama yabancı bir mahalleye gittiklerinde herkesin başını çevirip baktığını söylüyor Recep Kıran.

Mercedes'in ünlü müşterileri de olmuş bugüne kadar. Recep Kıran aralarından sadece Emel Sayın ile Cüneyt Arkın'ın isimlerini veriyor. Emel Sayın'ı Vaniköy'den, Cüneyt Arkın'ı ise Kızıltoprak'tan almış arabasına. İkisi de artık klasik sayılan aracın temiz ve bakımlı olmasına şaşırıp tebrik etmişler.

Kıran son zamanlarda artış gösteren taksi kaçırma olaylarından çekindiğinden gündüzleri çalışmayı tercih ediyor. Ama bu otomobille nereye kaçırsalar hemen farkedilir. Günde ne kadar kazandığını sorduğumda ‘‘mesela bugün tamirden çıkardım arabayı ve daha siftah yapmadım’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!