Menuhin’in sihirli kemanı sustu

Güncelleme Tarihi:

Menuhin’in sihirli kemanı sustu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sanat dünyasında yaprak dökümü sürüyor. Müzik dünyası 20'inci yüzyılın en büyük keman virtüözlerinden ve orkestra şeflerinden biri olan Sir Yehudi Menuhin'i kaybetti. 83 yaşındaki Menuhin, konser vermek için gittiği Berlin'de kalbine yenik düştü.

1985 yılından bu yana İngiliz vatandaşı olan ve Londra'da yaşayan Menuhin, son olarak geçen salı günü konser için Berlin'e gitti. Ancak kalp yetmezliği yüzünden konserini iptal etmek zorunda kaldı. 1973 yılında düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin açılış konserini veren Menuhin'in bu yılki festivale gelmesi de bekleniyordu.

Menuhin, 1916 yılının New York'ta dünyaya geldi. Rus asıllı Yahudi bir ailenin oğlu olan Yehudi Menuhin, henüz 7 yaşında San Francisco'da sahneye çıktı. Büyük ustaların bestelerini yaşından beklenmedik bir beceriyle çalan Yehudi Menuhin, konser salonundaki tüm izleyicileri kendine hayran bıraktı.

Menuhin, dört yıl sonra ünlü Alman orkestra şefi yönetiminde New York Senfoni Orkestrası ile New York'taki meşhur Carnegie Hall'de sahneye çıktı. Genç Yehudi, tekniği ve yetenekleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor, dünyanın dört bir yerinden kendisine övgü yağıyordu.

Yehudi Menuhin, 13'üncü doğumgününden birkaç gün önce Berlin'de ilk konserini verdi. Yine ayakta alkışlandı. Genç yeteneği alkışlayanlar arasında ünlü Alman fizikçi Albert Einstein da vardı. Menuhin'i kuliste tebrik etmeye giden Einstein, tuttuğu gibi çocuğu havaya kaldırıp kucakladı ve yüksek sesle şöyle dedi: ‘Artık şimdi anlıyorum, Gök’te (Evrende) bir Tanrı var!'

Ard arda verdiği konserlerden yorgun düşerek girdiği bir buçuk yıllık inziva döneminden sonra 1937'de yeniden sahnelere döndüğünde repertuarında Schumann'ın unutulmuş Keman Konçertosu da vardı. Böylece Menuhin, çok bilinen yapıtların yanısıra, fazla gün ışığına çıkmayan besteleri de sunmaya başladı. Bundan sonra sanatçı Berlin'de bir kitaplıkta bulduğu Mendelssohn'un Re Minor 2. Keman Konçertosu'nu ilk kez seslendirdi.

Bela Bartok, Georges Enhescu, William Walton gibi ünlü besteciler onun için eserler yazmaya başladı. Bunlar arasında, Bartok'un solo keman için yazdığı Sonata'nın hem Menuhin'in kişisel kariyerinde hem de müzik tarihinde ayrı bir yeri var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!