Menteşe isyanı

Güncelleme Tarihi:

Menteşe isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çiller'in kendisine danışmadan seçim bölgesi Aydın'da olağanüstü kongre istemesi Nahit Menteşe'yi isyan ettirdi. Genel başkan yardımcılarına, ‘‘Neler oluyor?’’ sorusunu yönelten Menteşe, ‘ ‘Ne gereği vardı?’ ’ diye çıkıştı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ‘‘Onlar bizim vitrinimiz’’ dediği partinin ağır toplarından Genel Başkan Yardımcıları Nahit Menteşe ve Mehmet Gölhan ile gizli bir çekişme içine girdi. Çiller, olağanüstü kongre yoluyla ‘sorunlu illeri’ feshetmeyi planlarken, Menteşe'nin seçim bölgesi Aydın ve Gölhan'ın seçim bölgesi Ankara'da da olağanüstü kongre isteyince, parti yönetiminde soğuk rüzgarlar esti. Menteşe Başkanlık Divanı üyelerine patlayarak, ‘‘Ne gereği vardı?’’ diye çıkıştı. Çiller, olağanüstü toplanacak il kongreleri listesini ilk kez GİK toplantısında açıkladı. İtirazda bulunan Menteşe, Genel başkan yardımcılarına, ‘‘Neler oluyor?’’ diye sorduğunda, ‘‘Kongre listesini Teşkilat Başkanlığı hazırladı. Ancak Aydın'ı listeye Tansu Çiller koydu’’ yanıtını aldı. Menteşe, bunun üzerine öfkeyle, ‘‘Birinci sıraya yazın, birinci sıraya’’ tepkisini gösterdi. Menteşe, Hürriyet'in sorusu üzerine, imalı bir ifadeyle, ‘‘Kongrenin sıcak bir mevsime rastlamaması için böyle düşünülmüş’’ karşılığını verdi. Kongrenin erkene alınması halinde Aydın'a gitmeyeceğini belirterek parti yönetimine mesaj gönderen Menteşe, ‘‘Ben böyle bir durumda kongreye gitmem. Delege seçimleri gibi işlerle de uğraşmam. Hiziplerden yana olmam. Bugüne kadar bunları yapmadım ama hep liste başı oldum’’ dedi. Çiller'in Aydın'da kongre istemesinin altında kendisine yakınlığı ile bilinen Aydın Milletvekili Ali Rıza Gönül'ün baskısı yatıyor. Aydın'da Menteşe'ye yakın ilçe ve belde örgütlerini tasfiye etmeyi planlayan Gönül'ün, Çiller'le kulis yaparak, olağanüstü kongre istediği belirlendi.

GÖLHAN'A DA BY-PASS

Aydın'da Menteşe'ye danışmadan kongre isteyen Çiller, Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Gölhan'ı da by-pass ederek, Ankara'yı olağanüstü kongre yoluyla feshetmeye çalıştı. Ancak Gölhan'ın yanısıra Ünal Erkan'ın etkili muhalefeti nedeniyle, Çiller bu ısrarından vazgeçti. Gölhan, Hürriyet'e, ‘‘Ne var bu Ankara'da anlamıyorum. Birileri durup durup Ankara'yı karıştırıyor'' diye tepki gösterdi. Erkan da Çiller'e muhalefet ederek, ‘‘Ankara'da bir sorun yok’’ dedi. Bir DYP yöneticisi Hürriyet'e, ‘‘Tansu Hanım partinin genel başkan yardımcılarına bile danışmadan o insanların seçim bölgesinde kongre toplamaya çalışıyor. Parti içi demokrasi böyle işletilmez’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!