‘Menderes hatası’ olur

Güncelleme Tarihi:

‘Menderes hatası’ olur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mahkûmiyet kararı üzerine dün basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Menderes idam edildi. 32 yıl sonra iade-i itibar verildi. Bu yanlışları görmek istemiyoruz’’ dedi. Erdoğan konuşurken, 5 bin kişi Belediye Sarayı önündeki ana caddeyi trafiğe kapatıp, destek gösterisi yaptı.

Diyarbakır DGM tarafından verilen 10 aylık mahkûmiyet kararı ile ilgili olarak, Belediye Sarayı'nda dün basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Mahkemenin haksız mahkûmiyet kararının Yargıtay'dan döneceğinden eminim. Tayyip Erdoğan, bedeli ne olursa olsun milletine ve ülkesine hizmet etmek azim ve iradesinden vazgeçmeyecektir’’ dedi.

Erdoğan, 18 FP milletvekili, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı İstanbul ilçe belediye başkanları, üst düzey belediye yetkilileri ve çok sayıda FP'li ile birlikte düzenlediği basın toplantısında açıklamalarını sürdürürken, Belediye Sarayı önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, ana caddeyi trafiğe kapatarak, destek gösterisi yaptı.

Toplantıya Adnan Menderes için verilen mahkûmiyet kararına gönderme yaparak başlayan Erdoğan, şöyle konuştu:

‘‘Bu güzel ülkemizde, Allah rahmet eylesin, bir zamanlar Adnan Menderes idam edildi. Aradan 32 yıl geçti. Bu defa iade-i itibar verildi. Devlet haini diye idam edilen bir insan, bu defa devlet töreniyle İstanbulumuzun Topkapı'sına defnedildi. Bu yanlışları görmek, bu yanlışlara şahit olmak istemiyoruz’’ dedi.

HAİN, HIRSIZ DEĞİLİM

Belediye Sarayı önünde toplananların, ‘Böyle adalet istemiyoruz’, ‘Mesut Yılmaz kaşınma, sabrımızı taşırma’ sloganları arasında konuşmasını sürdüren Erdoğan, dava konusu Siirt konuşmasında, Anadolu'da bizi bir millet yapan, ortak duygu ve düşüncelerin altını çizdiği belirterek şunları söyledi:

‘‘Ne mezhep temelinde, ne ırk temelinde bir ayrılığımız ve gayrılığımız olmadığını söyledim. Aksine, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın hepimizi kucaklayan orta bir payda olduğunu belirttim. Ben yüz kızartıcı bir suç işlemedim. Hain olmadım. Hırsızlık yapmadım. Sadece fikirlerimi açıkladım. Üstelik hem Allah'ın huzurunda, hem de milletin huzurunda bölücü değil, birleştirici oldum. Bugün Türkiyemizin en önemli meselesi, siyasi iradeyi kimin tayin edeceği meselesidir. Milletim mi, yoksa bazı çıkar grupları mı? Hakkımda verilen bu haksız karara karşı hukuktan doğan tüm haklarımı demokratik ölçüler içinde kullanma kararındayım. Mahkemenin haksız mahkûmiyet kararının Yargıtay'dan döneceğine eminim. Milletimin vicdanında haklı olmanın rahatlığıyla son söz olarak şunu söylüyorum: Tayyip Erdoğan, bedeli ne olursa olsun milletine ve ülkesine hizmet etmek azim ve iradesinden vazgeçmeyecektir.’’

ŞENER'DEN DESTEK

FP Grup Başkan Vekili Abdüllatif Şener de yaptığı destek konuşmasında, Erdoğan'ın, cezalandırılması değil ödüllendirilmesi gereken bir başkan olduğunu belirterek, ‘‘Yargıtay'ın bu kararı bozacağına inanıyoruz. 70 yıl önce yazılan bir şiiri okuyarak, 65 milyon insanın kardeşliğe, birlik ve beraberliğe davet etmenin karşılığı bu olamaz. Bu karar şiirin sahibi ve Atatürk'ün ‘İlham kaynağımdır' dediği Ziya Gökalp'in ruhunu incitmiştir. Bu karar kamu vicdanını rahatsız etmiştir’’ dedi.

Basın toplantısından sonra belediye başkanlık katındaki balkona çıkan Erdoğan, ana caddeyi trafiğe kapatarak, kendisine destek veren kalabalığa yatıştırıcı bir konuşma yaptı. Erdoğan, ‘‘Verilen kararı her zaman hukuka olan saygım nedeniyle kabul ederim. Ancak verilen kararı kabul etmek, zulme boyun eğmek değildir. Aslolan sizin vicdanınızda verilen karardır. Hukuki mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim’’ dedi. Erdoğan’ın ‘‘Araçlar içindeki halka engel teşkil etmeyelim. Özellikle dağılmanızı rica ediyorum’’ sözleri üzerine kalabalık dağıldı.

Şiir işte bu kitaptan

Hakkındaki 10 aylık mahkûmiyet kararıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 5 bine yakın FP'li destek verdi. Toplantıya, FP milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı İstanbul ilçe belediye başkanları da katıldı. Başkan Erdoğan, ‘‘Dünya şehir gününde okuduğunuz bir şiir yüzünden ceza aldınız. Bunu nasıl değerlediriyorsunuz?’’ sorusunu, elindeki bir kitabı basın mensuplarına göstererek şöyle yanıtladı: ‘‘Okuduğum şiir bu kitaptan. Ve bu kitap Türk Standartları Enstitüsü'nün ‘Türk ve Türklük' kitabıdır. Bu kitapta milli şairimiz Ziya Gökalp, Diyojen ile Alpaslan'ı konuşturmaktadır. Diyojen, Malazgirt'te karşı tarafı, Alpaslan da bu milletin tarafını temsil ediyor. Ben endişe ediyorum. Ülkemizde ne yazık ki hâlâ az da olsa fikir ve düşünce noktasında Diyojen'in safhında olanlar da var.’’

Vali Aktaş: Hukuka saygı gösterilsin

İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır DGM tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırılması konusuyla İçişleri Bakanlığı'nın ilgilendiğini ve kendilerine ulaşan bir karar olmadığını belirtti. Aktaş, dün İstanbul Valiliği'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Erdoğan'ın görevden alınması konusunda yasaların açık olduğunu, bunun için cezanın kesinleşmesi gerektiğini söyledi. Aktaş, ‘‘Anayasamız ve yasalarımızda şeçimle gelenlerin ne şekilde görevlerine son verileceği açık şekilde bellidir. Belediye başkanları 6 aydan fazla ceza alırlarsa başkanlıkları düşer. Ancak konu Yargıtay aşamasında. Herkes aklı selim içinde, hukukun üstünlüğüne saygı göstermelidir’’ dedi.

FP, İstanbul'da mitinge soğuk

FP milletvekilleri, Tayyip Erdoğan'a destek amacıyla İstanbul'da geniş katılımlı bir protesto mitingi düzenlenmesi önerisinde bulundular. Ancak, FP yönetiminin bu öneriye sıcak bakmadığı bildirildi. FP yöneticileri, bu öneriyi kendilerine ileten milletvekillerine, eski Genel Başkanları Erbakan'ın, ‘‘Bütün bu olayların asıl amacı bizi sokağa dökmek, ne olursa olsun böyle birşeye fırsat vermememiz gerekir’’ sözlerini anımsattılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!