Menderes demokrasi şehididir

Güncelleme Tarihi:

Menderes demokrasi şehididir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, 49 yıl önce idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in demokrasi şehidi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İŞTE BAŞBAKAN'IN OKUDUĞU ŞİİR /WEB TV

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

Erdoğan, Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idam edilişlerinin yıldönümü nedeniyle dün İstanbul Topkapı’daki Anıtmezar’da düzenlenen törende şöyle konuştu: “49 sene önce İmralı Adası’nda kurulan darağacında hayatı sona eren rahmetli Menderes, çok doğru, isabetli bir ifadeyle demokrasi şehididir. Menderes ve arkadaşları bu ülkeye, bu millete yaptıkları hizmetin bedeli olarak son nefeslerini vermişlerdir. Bizim inancımız Allah için, ülkesine, milletine hizmet yolunda ölenleri, öldürülenleri şehit olarak kabul eder. Menderes’in, Zorlu’nun, Polatkan’ın şehadeti, onlar ve

/images/100/0x0/55eb5c76f018fbb8f8bc2c68
aileleri için bir utanç değildir, büyük bir gurur kaynağıdır. Halk oylamasında ortaya çıkan irade, bir kez daha darbeci, vesayetçi anlayışa gereken cevabı haykırmıştır.

Menderes’ten Özal’a varlığını sürdüren ruh

Menderes’in idamından hemen önce verdiği mesaj bu bakımdan çok manidardır. Diyor ki merhum Menderes, ‘Dilimden korkmayacaktınız ama şimdi el ele vererek Adnan Menderes’in ruhu ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir.’ Nitekim rahmetli Menderes’in ruhu, onun başlattığı demokrasi mücadelesi, bu toprakların öz evlatlarını birinci sınıf yapma kararlılığı bugüne kadar gelmiştir. Menderes’ten hemen yanı başında yatan merhum Turgut Özal’a, oradan bugüne kadar varlığını sürdüren ruh, işte bu ruhtur. Milletimizin gönlünde ikinci Menderes olarak yerini alan Özal’ı da rahmetle anıyorum. Bu millet ne Menderes’i ve arkadaşlarını dar ağacına gönderenleri ne Özal’a dünyayı dar edenleri hayırla yad ediyor ama onların kimler olduğunu da asla unutmuyor.”

Necip Fazıl’dan ‘Zeybeğim’

BAŞBAKAN Erdoğan, Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes ve eşi Ümran Menderes’e taziyede bulundu. Erdoğan’ın Adnan Menderes’in mozolesine çelenk koymasıyla başlayan törende dua okundu. Erdoğan konuşmasında Necip Fazıl Kısakürek’in Menderes’in ardından yazdığı şiiri de okudu: “Zeybeğimi, birkaç kızan, vurdular. Çukurda üstüne taş doldurdular. Bir de ya kalkarsa diye kurdular. Zeybeğim, zeybeğim, ne oldu sana? Allah deyip, şöyle bir doğrulsana. Beyni tırmık tırmık, pençelere sor. Mevsim niçin ölgün, bahçelere sor. Sor, çukuru nerede, serçelere sor. Ağla, bir dinmeyen hasretle ağla. Zeybeksiz yolları gözetle, ağla.”

Erdoğan, daha sonra Turgut Özal’ın Anıt Mezarı’na giderek çelenk koydu, dua etti. Aynı heyet eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın da mezarını ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!