Memura da fikre ve zekat verilebilir açıklamasına sendikalardan destek

Güncelleme Tarihi:

Memura da fikre ve zekat verilebilir açıklamasına sendikalardan destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 00:00

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun memurlara da fitre ve zekat verilebileceği açıklamalarına memur sendikalarından destek geldi. Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, "Acı ama gerçek" derken, Memur-Sen Toplu Görüşme Sekreteri Mehmet Hadi Erdoğmuş ise, "Memur alan değil veren durumuna gelmeli" dedi.

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun geçim sıkınıtısı çeken memurlara da fitre ve zekat verilebileceği açıklamasının ardından Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, "Çok doğru bir tesbit. Açlık sınırının altındaki memurlar fitre ve zekat alacak duruma düşürüldü" dedi. Bardakoğlu’nun önceki gece gazetecilere verdiği iftar yemeğinin ardından yaptığı, "Bazı bölgelerde memurlar, en üst ekonomik seviyede yer alıyor olabilir. Bazı bölgelerde ise ekonomik sıralamanın en altında olabilirler. Bu tür durumlarda, fitre ve zekatınızı memurlara verebilirsiniz" açıklamalarına memur sendikalarının yorumu şöyle oldu:

ACIAMAGERÇEK : Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada "Diyanet İşleri Başkanı tarafından yapılan tesbitin çok doğru olduğunu, memurların yüzde 10’unun açlık sınırı olan -650-750 YTL’nin altında yaşadığını" belirterek, şunlara dikkat çekti: "Acı ama gerçek. Toplu görüşmeler süresince de bunu anlatmış, 2007 yılı için 1023 YTL maaşta diretmiştik. Ama bu netleşmedi. Diyanet İşleri Başkanı’nın değerlendirmesi de bu anlamda bizi şaşırtmadı, memurun durumunu gözler önüne seriyor. Hükümetin bu değerlendirmeleri dikkate alması, bir an önce bunun önüne geçecek tedbirler alması lazım. Memurun fitre ve sadaka alacak duruma düşmemesi için maaşlarının 1000 YTL üzerine çıkması lazım."

BARDAKOĞLUNA KATILIYORUZ :
Memur-Sen Toplu Görüşme Sekreteri Mehmet Hadi Erdoğmuş da, en yüksek dini otorite olan Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nun sözlerine katıldığını, herkesin katılacağına inandığını belirterek, şunları söyledi: "Bu gerçeği biz de defalarca dile getirdik. Memurun sıkıntı çektiğini, en düşük maaşın bin YTL olması gerektiğini ifade ettik. Açlık sınırı olan 650 YTL’nin altında kalana fitre ve zekat verilebiliyor. Birçok memur da 650 YTL ile geçinmeye çalışıyor. Memurun, bir an önce fitre ve zekat alacak durumdan çıkarılması gerekiyor. Veren el her zaman alan elden güçlüdür. Devletin çalışanı memur da alan el koumundan çıkarılarak, veren el olması gerek."

Bardakoğlu: Aslolan ihtiyaç sahibine vermek

DİYANET İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, memurlara yönelik olarak yaptığı açıklamada, "Aslolan, verilen fitre ve zekatların fakire, ihtiyaç sahibine ulaşmasıdır. Devlet memuru, geçim sıkıntısı çekiyor ve ihtiyaç sahibiyse elbette fitre ve zekat verilebilir" demişti. Bardakoğlu, fitre ve zekat verecek birinin, bunun miktarını, kime vereceğini bölgenin özelliklerine göre belirlemesi gerektiğini ifade etmişti. Din İşleri Yüksek Kurulu da geçtiğimiz haftalarda yaptığı toplantıda 2006 yılı için Sadaka-ı Fıtr (fitre) miktarını, asgari ücret, geçim standardı, gıda fiyatları gibi kriterler ile bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak, 4.5 YTL olarak açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!