Meme kanseri geni bulundu

Güncelleme Tarihi:

Meme kanseri geni bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2002 01:40

Meme kanserine sebep olan gen bulundu. Avustralyalı bir grup bilimadamı tarafından bulunan ve BRCA3 adı verilen gen yardımıyla hem erken teşhis, hem de risk taşıyan kadınların tespiti mümkün olabilecek.

Avustralyalı bilimadamları, kalıtımsal yoldan meme kanserine yol açan geni bulduklarını ve bu tür hastaların yüzde 20'sinin bu yöntemle tedavi edilebileceğini açıkladılar.

Dr. Georgia Chenevix-Trench liderliğindeki Queensland Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü'nün bülteninde yayınlandı.

BRCA3 diye adlandırılan değişim geçirmiş iki genden birini taşıyan kadınlar, bunları taşımayan kadınlardan 16 kat daha fazla meme kanserine yakalanıyorlar. BRCA3 geni değişim geçirmiş ‘‘ataxia telangiectasia’’ ya da ATM adı verilen bir başka genin varyasyonu. Meme kanserini başlatan genler olarak bilinen BRCA1 ve BRCA2 adlı iki gen daha önce tanımlanmıştı.

Erken Teşhis imkanı

Dr. Chenevix-Trench, ‘‘BRCA3 genini taşıyan kadınların yüzde 60'ı, 70 yaşına kadar meme kanserine yakalanıyor’’ dedi. Sydney'deki Westmead Hastanesi'nden Profesör Judy Kirk, ‘‘Bu önemli buluş, hem erken teşhis, hem de risk altında bulunan kadınların tesbit edilme şansını artırıyor’’ dedi.

Prof. Judy Kirk, meme kanseri geninin bulunmasıyla önümüzdeki yıllarda bu tür kansır vakalarının büyük oranda azalacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!