Meksika'dan ABD'ye Irak'ta soykırım suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Meksikadan ABDye Irakta soykırım suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 09:01

Meksika Senatosu, Irak'ta savaşmayı reddeden Meksikalı kökenli bir Amerikalı askerin yargılanmasını kınayan önergeyi oybirliğiyle kabul ederken, ABD'yi Irak halkına "soykırım" ve "katliam" yapmakla suçladı.

Haberin Devamı

Meksika Senatosu'nda kabul edilen önergede, "vicdani retçi olduğunu ve ABD'nin Irak halkına uyguladığı soykırıma katılmayı reddettiğini açıkladıktan sonra Amerikan ordusundan firar etmekle suçlanan Çavuş Agustin Aguayo'nun askeri mahkemede yargılanması kararının en sert biçimde kınandığı" belirtildi.

Önergede, "vicdani retçi olarak mahkum edilen ve Başkan George W. Bush'un seçkinlik yanlısı yandaşlarının kurbanı olan Aguayo'nun, ABD'nin Irak halkına karşı savaşında sivil ve masumların katledilmesine katılmayı reddettiği için 7 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği" kaydedildi. Meksikalı senatörler önergede, ayrıca Devlet Başkanı Felipe Calderon'dan Aguayo'nun serbest kalmasını sağlamak için harekete geçmesini talep ettiler. 35 yaşındaki sıhhiye çavuşu Aguayo 2004 yılında Irak'ta bir göreve katıldıktan sonra silahını doldurmayı reddetmiş, ardından birliğiyle birlikte Almanya'daki üssüne dönmüş ve Irak'a ikinci kez gitmeyi reddetmişti.

Haberin Devamı

Vicdani retçi olduğunu açıklamaya çalışırken birliği Irak'a giden Aguayo, sonrasında Meksika'ya kaçmış ve ardından Los Angeles'ta yakalanarak tutuklanmıştı. 2000 yılından bu yana Amerikan vatandaşlığı bulunan ve şu anda Almanya'nın Mannheim kentindeki Amerikan askeri üssünde tutulan Aguayo, 6 Martta askeri mahkemeye çıkarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!