Mehter’den Temiz’e

Güncelleme Tarihi:

Mehter’den Temiz’e
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Akbank'ın düzenlediği ‘‘Alla Turca’’ - Mehter'den Mozart'a başlıklı mini festival, bugün ünlü caz sanatçımız Okay Temiz ve Mehteran'ın birlikte vereceği konserle sürüyor.

İlk kez kapsamlı bir müzik etkinliğine kapılarını açan tarihi Tophane-i Amire, dün Batılı bestecilerin mehter müziğinin etkisiyle verdikleri eserlerin Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası tarafından seslendirildiği ‘‘Alla Turca’ - Mehter'den Mozart'a konserler dizisinin açılışına sahne oldu. Tophane-i Amire bugün de 20.30'da Okay Temiz ve Mehteran'ın birlikte vereceği konsere mekan olacak.

Çokkültürlü müzik türünde verdiği çalışmalarla yurtdışında ün yapmış caz sanatçılarımızdan Okay Temiz, Türk folkunu Batı cazıyla birleştiren, Afrika ve Güney Amerika ritmlerinden esinlenen ve Türk motifleri üzerine kurulu birçok kompozisyona imza atmış bir sanatçımız. T.C. Kültür Bakanlığı Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Bölümü ise mehter müziği türünün kendine has üslup ve icra özelliklerine sadık kalınarak ortaya konması ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kuruldu. Okay Temiz ve Mehteran'ın bu akşam vereceği konsere tenor-soprano saksofon ve flütte Sakari Kukko, klarinette Ivo İbrahim Papazov, davulda Yamar Thiam, zurnada Ahmet Özden eşlik edecek. Konserin genel yönetmeni Ahmet Özhan, Mehterbaşı ise Şemsettin Akbulut. Programda Solakzade'nin ‘‘Rast Peşrevi’’, İ. Hakkı Bey'in ‘‘Türk Kavminin’’ ve ‘‘Mehter Marşı’’, Fethi Sazçalan'ın ‘‘Tuna Boyu’’, Evliya Çelebi'nin ‘‘Benefşezar Peşrevi’’, M. Nurettin Selçuk'un ‘‘Fetih Marşı’’, Mozart'ın ‘‘Türk Marşı’’, M. Sabri Karger'in ‘‘Anayurt’’, anonim Rumeli türküsü ‘‘Kırmızı Gülün Adı Var’’, yine anonim ‘‘Dayler Dayler’’, Kemal Altınkaya'nın ‘‘Estergon Kalesi’’, Muzaffer Sarısözen'in ‘‘Tamzara’’ ve ‘‘Çökertme’’, Selahattin İçli'nin ‘‘ Bir Destan’’, anonim ‘‘Yörük Yaylası’’, Gülbank ve Hücum Marşı yer alıyor.

‘‘Alla Turca’’- Mehter'den Mozart'a festivali kapsamındaki bu konser, Mehter müziğini genellikle Fetih yıldönümlerinde kullanılan folklorik bir öğe olmaktan çıkarıp, çağdaş müzikle birlikte varolabileceğini göstermiş oluyor.

Bilet fiyatları: 6 milyon, 4 milyon ve öğrenciler için 3 milyon TL. Biletler Vakkorama (Taksim, Akmerkez,Suadiye) mağzalarından, Megavizyon mağzalarından ve Aksanat'tan alınabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!