Medeniyet astımı azdırdı

Güncelleme Tarihi:

Medeniyet astımı azdırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bugün Dünya Astım Günü. Yeni Gine'de yapılan bir araştırma, astımın medeniyetle paralel olarak yayıldığını ortaya çıkardı. Yeni Gine'de çadırlarda yaşayan yerliler arasında astıma yüzde 0.4 oranında rastlanırken, kentlere göç eden ve yerleşik düzene geçen yerliler arasında bu oranın yüzde 7'ye fırladığı belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından ilk kez ‘Dünya Astım Günü’ ilan edilen 11 Aralık'da, dikkatler kalıtsal ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan astıma çevrildi. Dünyada son 10-15 yılda astımın görülme sıklığının yüzde 100'e varan oranlarda arttığı saptandı.

İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Erkan, Türkiye'de erişkinlerde yüzde 2-4, çocuklarda ise yüzde 6-8 oranlarında astımlı bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Erkan, astımın sıklıkla nem oranı yüksek Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de görüldüğünü belirtti. Astımın yüzde 7-10 görülme sıklığıyla en fazla Avustralya-Yeni Zelanda'da, İngiltere ve ABD'de yüzde 5-7 oranda, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 2-4 oranda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Erkan, Türkiye'nin görülme sıklığı bakımından orta sıralarda yer aldığını söyledi.

Evlerdeki izolasyon koşullarının, nem birikiminin artması, tabana yapışık halı, evin havalandırılmaması, mobilyaların kaplamasında kullanılan bazı kimsayal maddeler gibi etkenlerin hastalığa uygun zemin hazırladığını belirten Prof. Dr. Erkan, ‘‘Yeni Gine'de yapılan bir araştırmayada, çadırlarda yaşayan yerlilerde astımın görülme sıklığı yüzde 0.4 olarak saptandı. Ancak aynı yerlilerin yerleşik kent yaşamına başlaması ve evlerinde battaniye, yatak, halı kullanılmasıyla bu oran yüzde 7'ye fırladı’’ dedi.

Astımın korkulacak bir hastalık olmadığını, önlem alınması ve ilaçların düzenli kullanılması halinde kontrol altında tutulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Erkan, ‘‘Bugün yüzde 100 kontrol altına alınabiliyor. Astımlılar da herkes gibi, hatta üstün performansla yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak ilaçların aylık maliyeti 25 milyon lirayı buluyor. Sosyal güvencesi olmayanları bu ilaç gideri zorluyor’’ dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da astımın dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de en sık görülen kronik hastalıklar içinde yer aldığını söyledi.

Türkiye'de 4-5 milyon astımlı bulunduğunun tahmin edilidğini belirten Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Astım gelişmiş ülkelerde ve bölgelerde daha fazla görülüyor. Türkiye'de çocukların ortalama yüzde 8'i astımlı. Bu oran İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde kırsal kentlere göre daha yüksek’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!