Meclis'te zorbalık

Güncelleme Tarihi:

Mecliste zorbalık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'liler, tüm terbiye ve demokrasi kurallarını hiçe sayıp, kesintisiz temel eğitim görüşmelerini kilitlediler. Milli Eğitim Bakanı Uluğbay'ın konuşmasını mikrofonu kapatarak engelleyen RP'liler, Plan ve Bütçe Komisyonu'nu savaş alanına çevirdiler. Başkanlık kürsüsü de sık sık RP'lilerin işgaline uğradı.

Kesintisiz 8 yıllık temel eğitime savaş açan RP, Meclis komisyonlarını da cepheye çevirdi. RP'li üyeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda her yolu mübah sayıp, teamüller, demokrasi ve terbiye kurallarını ayaklar altına alarak, kesintisiz eğitim görüşmelerini kilitlediler. Daha önce TBMM Başkanvekili Kamer Genç'e su fırlatan, güvenoylamasında CHP Milletvekili Sabri Ergül'e grup halinde saldıran RP'liler, Komisyon'da da aşırı grupların klasik eylemi olan kürsü işgalini gündelik hale getirdiler. Hükümet, RP'lilerin tavrı nedeniyle yıllardır beklenen eğitim reformunun en önemli ayağı olan kesintisiz eğitim yasa tasarısının bir maddesini ancak 4 günde geçirebildi. İrtica gösterilerine dönüşen korsan mitinglerde kullanılan saldırı taktikleri de, dün RP tarafından TBMM'ye taşındı. Tasarının görüşülmesi sırasında Komisyon Başkanı Biltekin Özdemir, 1'inci madde üzerine konuşmaların tamamlandığını belirtip, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'a söz verince, RP'liler gerginliği tırmandırdı. RP'liler yine kürsüyü çembere alırken, sinirleri bozulan ANAP'lı Süleyman Hatinoğlu ve Ali Er de RP'lilerle sert şekilde tartışmaya başladı. Bu arada, RP'li Ramazan Yenidede, ‘‘Emir komutayla yapılan icraat böyle olur, Babam öyle diyo'' dedi. Kürsüye yürüyen RP'liler ile ANAP ve CHP'liler arasında sert tartışmalar çıktı. RP'lilerin tavrını eleştirirken, Özdemir'i uyaran Algan Hacaloğlu da hedef oldu. RP'li Veysel Candan, ‘‘Sen kimsin?'' diye Hacaloğlu'nun üzerine yürüdü. Tasarıyı geciktirmek için ‘‘sürekli konuşma ve soru sorma'' taktiği de uygulayan RP'liler, konuşacak sözleri bitince, birbirinden ilginç fikirler üretip, soru sordular. RP'li Sıtkı Cengil, Bakan Uluğbay'a, ‘‘Hiç tavukçuluk yaptınız mı?'' sorusunu yöneltti.

RP, DEPRESYON YAŞIYOR

ANAP'lı Yaşar Okuyan, RP'nin kaybetmenin depresyonunu yaşadığını, buna bir de kapatılma tehlikesinin verdiği endişe ve stres eklendiğinde, komisyonlar ve Meclis'te saldırgan manzaralar ortaya çıktığını kaydetti. Okuyan, ‘‘Aydınlık yükseldikçe RP iyice karanlığa gömülecek. Komisyon ve TBMM'deki tavırları tasarının kanunlaşmasını önleyemeyecek. Umarım bu yanlış yoldan dönerler'' dedi. RP dün, cumhuriyet tarihinde ilk kez bir bakanın konuşmasını, mikrofon düğmesini kapatarak engelledi. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, olayı, ‘‘Bir bakanın konuşması ilk kez kesiliyor'' diyerek protesto ederken, RP milletvekilleri, ‘‘Sen kimsin, burada milletvekilinin sesi kesiliyor'' diye bağırdılar.

BÇG, TUTANAKLARA GEÇTİ

Zaman kazanmak isteyen RP'liler, bu kez de, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG), ‘İrtica Raporu'nu Meclis tutanaklarına geçirdi. Tasarının 2'nci maddesi üzerinde söz alan RP'li Cevat Ayhan, yaklaşık yarım saat, madde üzerinde konuşma yerine BÇG'nin raporundan bölümler okudu. CHP'li Algan Hacaloğlu, ‘‘Tutanak için mi, tutanaklara mı geçiriyorsunuz?'' diye sordu. Hacaloğlu'nu, RP'liler hep bir ağızdan,‘‘evet'' diye yanıtlarken, Ayhan da, ‘‘Evet tutanaklar için'' karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!