Meclis'te yoksulluğun azaltılması konferansı

Güncelleme Tarihi:

Mecliste yoksulluğun azaltılması konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 12:02

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yoksulluğu, ”insanlığın ortak suçu” olarak nitelendirerek, “Yetersiz beslenmeye bağlı ölümlere çare üretmekten uzak kalan insanlık, lüks yaşama ve kitlelerin katliamına neden olabilecek silahlara trilyon dolarlar harcayabilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Mecliste, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından, “Yoksulluğun Azaltılmasında Mikrokredinin Rolü ve Gerekli Hukuki Düzenlemeler” konulu konferans düzenlendi.

Arınç, konferansta yaptığı konuşmada, insanlığın ve toplumun huzurunu tehdit eden en temel sorunların başında gelen yoksulluğun, bilimsel bir yaklaşımla değerlendirilmesinden mutluluk duyduğun belirtti.

Dünya kaynaklarının dengesiz dağılımı sonucunda ortaya çıkan yoksulluğu, “insanlığın ortak suçu” olarak değerlendiren Arınç, ”Bugün maalesef ünlü bir düşünürün, 'Zenginlerin zevkleri, fakirlerin gözyaşlarıyla satın alınır' sözleriyle çarpıcı şekilde ifade ettiği bir dünya manzarasıyla karşı karşıyayız” diye konuştu. Arınç, bir çok ülkede, en temel ihtiyaç maddelerinin bulunamamasının yarattığı aşırı yoksulluk nedeniyle ölümler yaşanırken, gelişmiş ülkelerdeki durumun ise inanılmaz bir çelişkiyi ortaya koyduğunu ifade etti.

“YOKSULLUK, EN BÜYÜK ORTAK SORUN”

Kişisel hırslar ve tüketim çılgınlığı yüzünden, bugün modern dünyanın, onuru kırılan, acı içinde hayatını kaybeden insanların dramına şahit olduğunu vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Tarihe baktığımızda, bir çok gelişmiş ülkenin, yoksulluğun kavurduğu toplumların kaynaklarının üzerinde yükseldiğini görüyoruz. Yetersiz beslenmeye bağlı ölümlere çare üretmekten uzak kalan insanlık, lüks yaşama ve kitlelerin katliamına neden olabilecek silahlara trilyon dolarlar harcayabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde en sıradan kabul edilen lüks harcamaların bedeli, yoksul toplumların temel besin kaynaklarını karşılamaya fazlasıyla yeterlidir. Maalesef baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojiye, bilime rağmen yoksulluk hala tüm insanlığın ve ülkemizin en büyük ortak sorunu olmayı sürdürüyor.”

“ÇOCUKLARIN GÖZLERİNDEKİ ACI”

“Acaba tüm dünya, daha doğduğu anda açlık, susuzluk ve yoksullukla yüzleşmek zorunda kalan çocukların gözlerindeki acının yakıcılığından rahatsızlık duymuyor mu?” diye soran Arınç, “Bir tarafta hesapsızca tüketilen kaynaklar, diğer tarafta kaybolan, gölgeleşen hayatlar... Konuştuğumuz sorun yoksulluk ama bence üzerinde en çok düşünülmesi gereken konu; insanlığın, bu vicdanları yaralayan duyarsızlığıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Yoksul insanlar için umut ışığı olan” Prof. Dr. Muhammad Yunus'u Mecliste konuk etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Arınç, Yunus'un tecrübelerinden daha fazla yararlanmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti. Arınç, dünyada büyük ilgi gören mikrokredi projesinin, AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül'ün öncülüğünde, hükümet tarafından 18 Temmuz 2003'te hayata geçirildiğini anımsattı.

KREDİLERİN GERİ ÖDEMESİ

“Yoksullar Bankası”nın kurucusu Muhammad Yunus'un sağladığı destekler sonucunda mikrokredi uygulamasının, Diyarbakır başta olmak üzere Siirt, Şanlıurfa, Van ve Batman'da uygulandığını anlatan Arınç, verilen kredilerin, tarımdan hayvancılığa, ticaretten el sanatlarına kadar bir çok alanda yoksulluğu derinden yaşayan vatandaşlara umut olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Arınç, ağırlıklı olarak kadınların yoğun ilgi gösterdiği projeyle ilgili verileri incelediğinde, kendisini en çok etkileyen rakamın, kredilerin geri ödenme oranı olduğunu dile getirerek, dünya çapında mikrokredi imkanlarından yararlananların yüzde 98'i geri ödemede bulunurken, Türkiye'de bu oranın yüzde 100 olduğunu vurguladı.
Yoksul insanların kadirşinaslığını gösteren bu çarpıcı rakamın, mikrokredi uygulamasının sağlıklı yürüdüğünü de ortaya koyduğuna işaret eden Arınç, başta projenin mimarı Muhammad Yunus olmak üzere, Aziz Akgül ile emeği geçenlere teşekkür etti. Arınç, “İnanıyorum ki bu proje, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok yoksul insanımızın dertlerine bir nebze olsun derman olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Arınç, Muhammad Yunus'dan, projenin sadece Türkiye ve Bangladeş'de değil, birçok ülkede de başarıyla uygulandığını öğrendiğini kaydetti.  Projeyle, yoksulluğun en az yarıya indirilmesinin hedeflediğini ifade eden Arınç, bu hedef içinde, başkanlığını eski milletvekili Kemal Derviş'in yaptığı BM Kalkınma Programı ile işbirliği yapıldığını belirtti.

“DİLENMEKTEN ÖTE, KENDİ ALINTERİYLE”

Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerinde, hatta Çin ve Fransa gibi ülkelerde de mikrokredi uygulamasının başarıyla uygulandığını bildiren Arınç, şöyle devma etti:

“Sayın Aziz Akgül'den; kredilerin yüzde 100 geri ödenme imkanını da içinde taşıyarak, insanımızın ayakkabı boyacılığından çamaşır yıkayıcılığına, kendisine tezgah temin edip orada günlük nafakasını çıkarmasından, çocuklarının tahsil imkanlarını karşılamaya kadar çok başarılı; dilenmekten öte kendi alınteriyle kazanç sağlamaya yöneldiklerini büyük bir zevkle dinlemiştim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arınç, şu anda sadece 5 ilde başarıyla uygulanan bu projenin yaygınlaşmasının, insanların onurunu da kurtaracağını; insanlara kendi bankalarının sahipleri olarak, kendi kredileriyle ayakları üzerinde durma imkanı sağlayacağını belirtti.
Projenin, halen Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Van ve Batman'da uygulandığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!