Meclis'te iki yılda 8 fire

Güncelleme Tarihi:

Mecliste iki yılda 8 fire
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2001 00:00


Milletvekili ve yerel yöneticilerin belirlendiği 18 Nisan seçimlerinin ikinci yıldönümünde TBMM'deki sekiz sandalye farklı nedenlerle boşaldı. FP, 9 kişiyle en çok milletvekili yitiren parti oldu.

18 Nisan seçimlerinden sonra 550 milletvekiliyle toplanan TBMM'de bugün 542 üye görev yapıyor. Seçimin ikinci yıldönümünde 3'ü trafik kazasında olmak üzere toplam 6 milletvekili yaşamını yitirdi, bir milletvekilinin üyeliği ise hukuki sürecin ardından düştü.

ÖLÜMLER

Seçimden sonraki ilk yılda, MHP Kütahya Milletvekili Kadir Görmez, geçirdiği trafik kazası sonrasında Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 8 Eylül 1999 tarihinde yaşamını yitirdi.

FP Gaziantep Milletvekili Bedri İncetahtacı, 21 Kasım 1999'da Ankara'da geçirdiği trafik kazasında; MHP Çanakkale Milletvekili Sıtkı Turan, 12 Aralık 1999 günü Balıkesir'de trafik kazasında vefat etti.

ANAP Bolu Milletvekili Avni Akyol, 30 Eylül 1999 tarihinde Düzce'de; DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, 30 Ocak 2001'de Genel Kurul'da çıkan kavga sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

ANAP Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili, 15 Mart 2000'de Hac için gittiği Arabistan'da; DSP Konya Milletvekili Turan Bilge ise 29 Ocak 2001'de tedavi gördüğü hastanede öldü.

İHRAÇLAR

FP'den İstanbul milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı'nın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin karara yaptığı itiraz Danıştay Genel Kurulu'nca reddedildi. Kavakçı'nın milletvekilliği izlenen hukuki sürecin ardından düştü.

MHP'den İçel Milletvekili seçilen Ali Güngör, bazı suçlarda şartla salıverme öngören yasanın Genel Kurul'da görüşülmesinde yaptığı konuşma nedeniyle 10 Ocak 2000 tarihinde partisinden ihraç edildi. Güngör, bağımsız kalmayı tercih etti.

DSP İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye giren Mustafa Düz, yaptığı açıklamalar nedeniyle ihraç istemiyle parti disiplin kuruluna sevkedildi. Düz, 22 Ocak 2000 tarihinde DSP'den istifa ederek bağımsız kaldı.

BAĞIMSIZLAR

Bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren Mehmet Ağar (Elazığ) ve Ahmet Özal (Malatya) bu statülerini sürdürüyorlar.

FP'den Van Milletvekili seçilen Mustafa Bayram, 11 Mayıs 1999'da 5Mayıs itibariyle partisinden istifa ettiğini açıkladı. Bayram'ın noter kanalıyla gönderilen dilekçesi daha sonra TBMM Başkanlığı'na ulaştı.

DSP'den Eskişehir Milletvekili seçilen Mehmet Mail Büyükerman, Cumhurbaşkanı adayı olduktan kısa süre sonra partisinden istifa ederek, bağımsız kalmayı tercih etti.

İstanbul Milletvekili Bülent Ersin Gök ise 17 Ekim 2000'de hakkındaki iddialar nedeniyle DSP'den istifa etti. Gök, hiçbir partiye katılmayacağını ve bağımsız kalacağını açıkladı.

VEKİLLERİN PARTİ TRAFİĞİ

Seçimlerden sonraki 2 yılda bir bağımsız milletvekili partiye katılırken, seçildikleri partilerinden istifa eden yedi milletvekili de başka partilere geçti.

Tunceli'den bağımsız milletvekili seçilen Bekir Gündoğan 8 Mart 2000'de DSP'ye katıldı. Partilerinden ayrılan 7 milletvekilinden 5'i tercihini ANAP'tan yana kullandı; biri DSP'ye diğeri ise DYP'ye geçti.

Farklı gerekçelerle FP'den istifa eden Haşim Haşimi (Diyarbakır),Celal Esin (Ağrı), Ali Güner (Iğdır), Mehmet Fuat Fırat (İstanbul); DYP'den ayrılan Burhan İsen (Batman) ANAP'a katıldılar.

FP'den istifa eden Evliya Parlak (Hakkari) DSP'li, Aydın Menderes (İstanbul) ise DYP'li oldu.

FP 9 SANDALYE KAYBETTİ, ANAP 3 KAZANDI

18 Nisan seçimlerinin ardından istifalar ve diğer nedenlerle üye sayısı en çok azalan parti FP oldu.

Seçimlerde 111 milletvekili çıkaran FP'den 7 parlamenter istifa etti, bir milletvekili yaşamını yitirdi ve bir sandalye de yaşanan hukuki sürecin ardından boşaldı. FP'nin bugün 102 sandalyesi bulunuyor.

Seçim sonuçlarına göre MHP'nin milletvekili sayısı 3, DSP ve DYP'nin sandalye sayısı da birer azaldı.

ANAP'ın 86 olan sandalye sayısı katılımlarla 89'a yükseldi. 18 Nisan seçimlerinde 3 bağımsız milletvekilinin girdiği TBMM'de, bugün 7 bağımsız üye bulunuyor.

TBMM'de 18 Nisan seçimlerinden sonra oluşan sandalye dağılımı ile bugünkü durum şöyle:

Gruplar
DSP
MHP
FP
ANAP
DYP
Bağımsız
Boş
TOPLAM
Bugünkü dağılım
135
126
102
89
84
7
8
550
Seçimlerdeki dağılım
136
129
111
86
85
3
-
550
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!