Meclis'e 5 parti girdi 3 yılda 7'ye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Meclise 5 parti girdi 3 yılda 7ye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2002 12:49

Genel ve yerel seçimlerin yapıldığı 18 Nisan 1999 seçimlerinde TBMM'de ortaya çıkan tablo, üçüncü yıldönümünde büyük değişikliklere uğradı. 18 Nisan seçimlerinde DSP, MHP, FP, ANAP ve DYP'nin girebildiği TBMM'de FP'nin kapatılmasıyla bağımsız kalanlar AK Parti ve SP'yi, DSP'den ayrılanlar da TDP'yi kurdular. Parti sayısı artarken, ölüm ve milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle, seçimlerden sonra 550 milletvekiliyle toplanan Meclis'te bugün 538 parlamenter bulunuyor.

Haberin Devamı

SAADET PARTİSİ

TBMM'deki sandalye dağılımını etkileyen en önemli olay,  Anayasa Mahkemesi'nin 22 Haziran 2001 tarihinde FP'yi kapatması oldu. Bu partiye mensup 102 milletvekili bir süre bağımsız kaldıktan sonra ''Gelenekçiler'' olarak nitelendirilen gruptakiler 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni (SP) kurdu. SP'nin Genel Başkanlığı Malatya Milletvekili Recai Kutan üstlendi.

AK PARTİ

''Yenilikçiler'' diye bilinen milletvekilleri ise öteki partilerden bazı milletvekillerinin de katılımıyla 14 Ağustos 2001 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) çatısı altında biraraya geldiler. Bu partinin genel başkanlığına da Recep Tayyip Erdoğan getirildi.

TOPLUMCU DEMOKRATİK PARTİ

Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, genel başkan adayı olduğu DSP kurultayının ardından, 26 Eylül 2001'de partisinden istifa etti. Pişkinsüt, DSP'den istifa eden Mehmet Özcan (İzmir) ve Nazire Karakuş'un (İstanbul) da aralarında bulunduğu bir grup siyasetçi, 28 Ocak 2002'de Toplumcu Demokratik Parti'yi (TDP) kurdu.

Yaşanan bu süreçte TBMM'de temsil edilen siyasi parti sayısı FP'nin kapatılmasıyla önce 4'e düştü; SP, AK Parti ve TDP'nin kurulmasıyla 7'ye yükseldi.

TBMM'DEKİ DAĞILIM

TBMM'de, 18 Nisan 1999 tarihindeki ve bugünkü milletvekili dağılımı şöyle:

Partiler


DSP
MHP
FP
ANAP
DYP
AK Parti
SP
TDP
Bağımsız
Boş

Toplam
Bugünkü
dağılım


128
127
Kapatıldı
79
86
53
48
3
14
12

550
Seçimdeki
dağılım


136
129
111
86
85
-
-
-
3
-

550

BOŞ ÜYELİKLER

Seçimden sonraki ilk yılda, MHP Kütahya Milletvekili Kadir Görmez,geçirdiği trafik kazası sonrasında Ankara'da tedavi gördüğü  hastanede 8 Eylül 1999 tarihinde yaşamını yitirdi. 

FP Gaziantep Milletvekili Bedri İncetahtacı, 21 Kasım 1999'da Ankara'da geçirdiği trafik kazasında; MHP Çanakkale Milletvekili Sıtkı Turan, 12 Aralık 1999 günü Balıkesir'de trafik kazasında vefat etti. 

ANAP Bolu Milletvekili Avni Akyol, 30 Eylül 1999 tarihinde Düzce'de; DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, 30 Ocak 2001'de Genel Kurul'da çıkan kavga sonrasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

ANAP Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili ise 15 Mart 2000'de Hac için gittiği Suudi Arabistan'da yaşamını yitirdi. DSP Konya Milletvekili Turan Bilge 29 Ocak 2001'de, DYP Elazığ Milletvekili Ali Rıza Septioğlu 4 Eylül 2001'de ve DSP Hatay Milletvekili Namık Kemal Atahan ise geçirdiği beyin kanamasından sonra kaldırıldığı hastanede 10 Kasım 2001 tarihinde vefat etti. 

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞENLER

Seçimlerden sonra yemin törenin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'na türbanla girerek büyük tartışmalara neden olan ve FP'den İstanbul milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı, izinsiz olarak ABD uyruğuna girdiği için vatandaşlıktan çıkarıldı. Kavakçı'nın bu işleme yaptığı itiraz, Danıştay Genel Kurulu'nca reddedildi ve milletvekilliği düştü.

Yine FP'den seçilen Bekir Sobacı (Tokat) ile Nazlı Ilıcak'ın (İstanbul) milletvekilliği, bu partinin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı 5 Ocak 2002tarihinde düştü. Kararda, Ilıcak ve Sobacı hakkında ''beyan ve eylemleri ile partinin kapatılmasına neden oldukları'' gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesine karar verilmişti. 

PARTİDEN İHRAÇ

MHP'den İçel Milletvekili seçilen Ali Güngör, bazı suçlarda  şartla salıverme öngören yasanın Genel Kurul'da görüşülmesinde  yaptığı konuşma nedeniyle 10 Ocak 2000 tarihinde partisinden ihraç edildi. Güngör, bağımsız kalmayı tercih etti. 

DSP İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye giren Mustafa Düz, yaptığı açıklamalar nedeniyle ihraç istemiyle parti disiplin kuruluna sevk edildi. Düz, 22 Ocak 2000 tarihinde DSP'den istifa ederek bağımsız kaldı. 

DSP'den İstanbul Milletvekili seçilen Rıdvan Budak ise bazı açıklamalarından dolayı partiden ihraç edildi. Budak da bağımsız üyeler arasında yer alıyor.

DİĞER BAĞIMSIZLAR

Bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren 3 kişiden sadece Mehmet Ağar (Elazığ) bu konumunu sürdürüyor. Partilerinden istifa ettikten sonra bugüne kadar bağımsız kalan milletvekilleri ise şunlar:

FP'den Van Milletvekili seçilen Mustafa Bayram, 11 Mayıs 1999'da, 5 Mayıs itibariyle partisinden istifa ettiğini açıkladı. Bayram'ın noter kanalıyla gönderdiği dilekçesi daha sonra TBMM Başkanlığı'na ulaştı.

DSP'den Eskişehir Milletvekili seçilen Mehmet Mail Büyükerman, Cumhurbaşkanı adayı olduktan kısa süre sonra, 26 Nisan 2000'de partisinden istifa ederek, bağımsız kalmayı tercih etti.

İstanbul Milletvekili Bülent Ersin Gök ise 17 Ekim 2000'de hakkındaki iddialar nedeniyle DSP'den istifa etti. Gök, hiçbir partiye katılmayacağını ve bağımsız kalacağını açıkladı.

FP listesinden TBMM'ye giren Ankara Milletvekili Cemil Çiçek ile İstanbul Milletvekilleri Azmi Ateş ve İsmail Kahraman ise bu partinin kapatılmasından sonra bağımsız kalmayı tercih ettiler.

FP'den seçilen Konya Milletvekili Hüseyin Arı, daha sonra katıldığı AK Parti'den 18 Ekim 2001'de ayrılarak bağımsız kaldı. DSP Adana Milletvekili Arif Sezer ise 8 Nisan 2002'de partisinden istifa etti.

BAKANLIKTAN BAĞIMSIZLIĞA

ANAP İstanbul Milletvekili Sadettin Tantan, İçişleri Bakanlığı görevinden Devlet Bakanlığı'na kaydırılmasından bir gün sonra 6 Haziran 2001 tarihinde partisinden ayrıldı. Tantan, ''Yurttaşlık Girişimi'' adı altında yeni bir siyasi oluşumu hayata geçirmeye çalışıyor.

ANAP listesinden İstanbul Milletvekili seçilen Mehmet Ali İrtemçelik ise Devlet Bakanlığı görevinden ayrıldıktan bir süre sonra 4 Ekim 2001 tarihinde partisinden de ayrıldı.

NEREDEN NEREYE?

Seçimlerde bağımsız milletvekili olarak TBMM'ye giren üyelerden Bekir Gündoğan (Tunceli) 8 Mart 2000 tarihinde DSP'ye, Ahmet Özal (Malatya) ise 3 Nisan 2002'de ANAP'a katıldı.

18 Nisan seçimlerinden sonra değişik gerekçelerle partilerinden ayrılan 42 milletvekilinden 13'ü bağımsız kalmayı tercih etti. Partilerinden ayrılan milletvekillerinden 8'i DYP'ye, 8'i AK Parti'ye,6'sı ANAP'a, 3'ü TDP'ye, 2'si DSP'ye ve 2'si de MHP'ye katıldı.

Bu milletvekillerinin seçildiği partiler ile şimdiki durumları şöyle:

Milletvekili


Bekir Gündoğan
Evliya Parlak
Meral Akşener
Yener Yıldırım
Haşim Haşimi
Celal Esin
Ali Güner
Burhan İsen
Mehmet F.Fırat
Ahmet Özal
Aydın Menderes
Mahmut N.Bozkurt
Eyüp Aşık
Burhan Kara
Süha Tanık
Enis Sülün
Agah Oktay Güner
Yıldırım Akbulut
Sadık Yakut
Hüseyin Çelik
Ertuğrul Yalçınbayır
Necati Çetinkaya
Ali Sezal
İsmail Alptekin
Ali Er
Avni Doğan
Sema Pişkinsüt
Mehmet Özcan
Nazire Karakuş
Mustafa Bayram
Mail Büyükerman
Bülent Ersin Gök
Ali Güngör
Mustafa Düz
Sadettin Tantan
Cemil Çiçek
Azmi Ateş
İsmail Kahraman
M.Ali İrtemçelik
Hüseyin Arı
Rıdvan Budak
Arif Sezer
Seçim
Bölgesi


Tunceli
Hakkari
Kocaeli
Ordu
Diyarbakır
Ağrı
Iğdır
Batman
İstanbul
Malatya
İstanbul
Adıyaman
Trabzon
Giresun
İzmir
Tekirdağ
Balıkesir
Ankara
Kayseri
Van
Bursa
Manisa
K.Maraş
Bolu
İçel
K.Maraş
Aydın
İzmir
İstanbul
Van
Eskşehir
İstanbul
İçel
İstanbul
İstanbul
Ankara
İstanbul
İstanbul
İstanbul
Konya
İstanbul
Adana
Seçildiği
parti


DSP
FP
DYP
DYP
FP
FP
FP
DYP
FP
Bağımsız
FP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
MHP
DYP
ANAP
DYP
FP
FP
ANAP
FP
DSP
DSP
DSP
FP
DSP
DSP
MHP
DSP
ANAP
FP
FP
FP
ANAP
AK Parti
DSP
DSP
Seçildiği
parti

DSP
DSP
MHP
MHP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
ANAP
DYP
DYP
DYP
DYP
DYP
DYP
DYP
DYP
AK Parti
AK Parti
AK Parti
AK Parti
SP-AK Parti
SP-AK Parti
AK Parti
SP-AK Parti
TDP
TDP
TDP
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız
Bağımsız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!