Meclis TV'de Kürtçe krizi

Güncelleme Tarihi:

Meclis TVde Kürtçe krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2009 12:57

TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalının hayata geçirilmesinin üzerinden kısa bir süre sonra bugün Meclis TV'de DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün yaptığı Kürtçe konuşma sansüre uğradı. Kriz değişik kesimlerce farklı yorumlanırken, Başbakan Erdoğan'ın Kürçe yayın yapan TRT 6'nın açılışında yaptığı "TRT Şeş Bi Xêr Be" yani "TRT 6 hayırlı olsun" sözünü hatırlattı.

Haberin Devamı

TRT YAYINI BÖYLE KESTİ / VİDEO

TÜRKÇE KONUŞMAYA CEZA VAR MI?

DTP Grup toplantısında partililere seslenen Grup Başkanvekili Ahmet Türk, konuşmasına Kürtçe devam edince Meclis TV canlı yayını kesti.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/kaldii.jpg
DTP Grup Başkanvekili Ahmet Türk, "Kürtçe'ye yönelik anlamsız yasak, yapay anadil korkusu, dillerin güzelliği ve kardeşliği nedeniyle" konuşmasına Kürtçe devam edeceğini açıkladı. Partililer, bu anonsu ayakta alkışlarken Meclis TV canlı yayınını kesti.

Meclis TV spikeri, Anayasa ve Siyasiler Partiler Yasası nedeniyle başka bir dilde yayın yapmaya yetkileri olmadığı için canlı yayını sona erdirdiklerini belirtti ve izleyicilerden özür diledi.

"ANAYASA İHLALİDİR"

Meclis Başkanlığı: Meclis'te Türkçe dışında bir dil Anayasa ihlalidir dedi.

Haberin Devamı

MESLİS'TEKİ KRİZE TEPKİLER

AKP Grup Başkan vekili Nihat Ergün

- Kürtçeyle ilgili ana dil öğrenilmesi yayın yapılması konuşulması gazete televizyon çıkarılması gibi birçok engeller son birkaç yıldaki demokratik açılımlarla ortadan kaldırılmış oldu.

- En son TRT-6 bÜyük bir açılım oldu.

- Ancak böyle bir girişimi seçim öncesi bir mesaj, seçmen kitlesine vermek istediği bir mesaj olarak değerlendiriyoruz.

- Türkiye’deki demokratik adımlarının önündeki bir girişim olarak da değerlendirebilir.

- TBMM’de ortak dil konuşmayı gerektirecek bir tablo yoktur. Bu girişim provakatif sonuçlar da doğurabilir.

- Televizyon yayınlarının, diğer kanalların mevzuatında, kendi iç yönetimlerinde bazı sıkıntıları olabilir. Yayın yapan TBMM televizyonudur. TBMM televizyonunu başka dillerde yayın yapması söz konusu olmamıştır şimdiye kadar. Bunu düşünerek TRT televizyonu adım atmış olabilir.

- Şimdiye kadar bunu yapmadı DTP. 1.5 yılda parlamentodalar. Provakatif bir çok girişimden tahriklerden de uzak durmaya çalıştılar.

- Eğer böyle devam ederlerse, o zaman DTP’nin demokratik siyasetin bir parçası olmadığı anlaşılır.

- Eğer bundan sonra başka adımlar atacaklarsa, provakatif hareketlerin peşinde olduğu anlaşılır.  

Haberin Devamı

TBMM ESKİ BAŞKANI CİNDORUK: ORTAK DİL, RESMİ DİLDİR

TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk da, “ortak dilin, resmi dil olan Türkçe olduğunu” kaydederek, Meclis’te tüm konuşmaların Türkçe yapılması gerektiğini vurguladı.

Ahmet Türk’ün çıkışının “seçim öncesi propaganda amaçlı” olduğuna dikkat çeken Cindoruk, “İbranice de, Rumca da anadil. Meclis’te bir Musevi milletvekili olabilir, ki zaten geçmiş dönemlerde vardı. Şimdi o da çıkıp, Meclis’te İbranice konuşmak isteyebilir. Oysa, ortak dil, resmi dildir” dedi.

Türk’ün “yanlış yaptığını” da kaydeden Cindoruk, “DTP’nin grup toplantısında Kürtçe bilmeyen vekiller de vardı. Onlar da Türk’ün ne dediğini anlamadılar. Ama ayağa kalkıp alkışladılar. Ayağa kalkıp alkışlamakla, Kürtçe öğrenilmiyor” dedi.

Haberin Devamı

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı

- Ahmet Türk bu hareketiyle yanlış yapmıştır.

- Beni seçen seçmen Türkçeyi anlamıyor, onun için ben Kürtçe konuşuyorum dediğinde siz itiraz ettiğinizde, zaten devlet aynı dilde yayın yapmıyor mu gerekçesine sığınırlar demiştik. Bugün de bunlar oldu.

- Dil birliğini siz devlet eliyle çözerseniz bu yeni bir takım problemleri de beraberinde getirecektir.

- Başbakan’ın Kürtçe konuşması bunun önünü açıyor. Yarın eğitimde de aynı taleplerle karşı karşıya kalacağız.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek

- TRT’nin bir sansür uygulaması doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Bir partinin liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır.

Haberin Devamı

- Tabi Anayasa’mıza göre resmi dilimiz Türkçedir. Sayın Türk’ün de bu anayasal hükme uyması yerinde olur. Ama o konuştu diye TRT’nin bir sansür uygulamasını ben doğru bulmuyorum.

- Seçimler yaklaştı, seçmene selam gönderiyor. Ama TRT’nin Kürtçenin karşısında bu kadar hassas davranmasına görev yok. Çünkü Kürtçe yayın yapan bir TRT kanalı var.

- Biz Kürtçe yayın yapılmasından yana olduk ama bu devletin yayın organında, devletin televizyonunda herhangi bir dilde yayın yapılması ciddi bir sorun oluyor.

- 24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanal buna karşılık Ahmet Türk’ün konuşmasındaki birkaç cümleyi sansür eden bir TRT.

- Sayın Türk’ün de anayasa’ya uygun davranması gerekir.

Haberin Devamı

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ONUR ÖYMEN:
Anadilde konuşmayı, insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Ama bu konu, Meclis çatısı altında siyasi şova dönüştürülmemeli.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ALGAN HACALOĞLU:
Grup konuşmaları, TBMM çatısı altında yapılan resmi konuşmalardır. Bu konuşmaların, resmi dil dışında yapılması doğru değildir. Bir arkadaşımız, Kürtçe yemin ettiği için sıkıntılar doğmuştu. Mitingde, sokakta, TBMM bahçesinde konuşulabilir ama grupta, resmi dil Türkçe dışında konuşma yapılamaz. Herkes sınırlarının ne olduğunu bilmesi lazım.

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ GÜROL ERGİN:
Burası TBMM, o toplantı da TBMM çatısı altında yapıldı. Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili olan Türkçe ile konuşma yapılması gerekir. Bu açıdan doğru, şık ve anlamlı bulmuyorum. Bu konuda Hükümetin uyarılması gerekir. Hükümet, ne düşündüğünü açık ve net şekilde ortaya koymalı.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ CANAN ARITMAN:
Siyasette, gittiğiniz alanlarda insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek, sempati toplayabilmek adına yöre ağzı kullanabilirsiniz. Ama Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın da Türkçe dışında başka bir dil kullanmamaya özen göstermesi gerekir.

CHP YALOVA MİLLETVEKİLİ MUHARREM İNCE:
Burası TBMM, burada Türkçe konuşulur.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ŞÜKRÜ ELEKDAĞ:
Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir. TBMM'de Türkçe konuşulur. Herhangi bir dilde konuşma yapılamaz. Bu açıdan Kürtçe konuşma yanlış olmuştur, hatalıdır. Bunu kınıyorum. TBMM'nin gerekli önlemleri almasını bekliyorum.

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan 

- Böyle bir açılımı kendi ölçüsünde yaparak belki de kendi seçmenine ulaşma yönüne gitti.

- Ahmet Türk çok tecrübeli siyasetçi. Bu bir seçim yatırımı. Yine hükümete yarayacak. Bir çok yolsuzluk, seçim öncesi kamu arazilerinin yağmasına af getiren bir çok konu ikinci plana itilmiş olacak.

- Tayyip Erdoğan – Ahmet Türk paslaşması olarak görüyorum. Doğu illerimizde ikili bir kapışmaya hazırlık ve bu da yeni bir aşaması. Tabi ki çok tehlikeli. Çünkü Türkiye’nin devlet yapısı farklı bir noktaya sürüklenmekte.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!