Meclis notları

Güncelleme Tarihi:

Meclis notları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güreş'in onuruna İHANET!

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur oylaması devam ederken kuliste ve Genel Kurul salonunda milletvekillerine kulis yaptı. Akbulut, salonda önce FP'lilerle tokalaştı, ardından da ANAP sıralarının arka tarafında oturarak, milletvekilleriyle konuştu. Akbulut'un ANAP Teşkilat Başkanı Ersin Taranoğlu ve Lütfullah Kayalar ile uzun süre sohbet etmesi dikkat çekti. Bir çok milletvekili de yanına gelerek Akbulut'a başarı dileğinde bulundu. DYP'liler de Akbulut'la temasa geçtiler. DYP milletvekillerinin büyük bölümü, dün Genel Başkan Tansu Çiller'in de katıldığı bir yemekte oylarını Akbulut'a yönlendirme kararı aldılar. DYP'deki Doğu'lu milletvekillerinin büyük bölümü oyunu Akbulut'tan yana kullandı. Milletvekilleri, yemekten sonra Akbulut'e telefonla arayarak, kararı bildirdiler. Akbulut, daha öncekilerin aksine Genel Kurul Salonu'na muhalefet kulisinden geçerek girdi. Akbulut, kuliste bütün masaları dolaşarak milletvekilleriyle tokalaştı. Bu sırada çok sayıda ANAP eski milletvekilinin de aynı kuliste Akbulut lehine çalıştığı gözlendi. DYP'lilerin aldığı bu kararı öğrenen DYP'li Cumhurbaşkanı adayı Doğan Güreş, milletvekillerine, ‘‘Onurumu kurtarın. İlk turda aldığım 35 oyun üstüne çıkmalıyım’’ dedi. Ancak DYP'lilerin büyük bölümü Güreş'in bu sözlerine karşın tercihlerini Akbulut'tan yana kullandılar. Güreş, oylama bitmeden, sonucu hissederek sessizce TBMM'den ayrıldı. Güreş'in oyları da sonuçta 22'ye indi.

SOMUNCUOĞLU: MHP'DEN ALDIM

MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, oylama öncesinde yaptığı değerlendirmede, MHP yönetiminin savunduğu görüşün aksine, ilk turda aldığı 58 oyun çoğunluğunu MHP'den aldığını söyledi. Her partiden oy aldığını savunan Somuncuoğlu, en az oyu FP ve DSP'den aldığını kaydetti. Necdet Sezer'i kastederek, ‘‘Birinin oylarında azalma olacak’’ diyen Somuncuoğlu, oylama sonuçlanana kadar Meclis kulisinden ayrılmadı. Somuncuoğlu'nun yanına hiçbir MHP'li bakan ve milletvekili yanaşmazken, başka partilerden bakan ve milletvekilleri ‘‘geçmiş olsun’’ dileklerini sürdürdüler.

YENİLİKÇİLER ‘SEZER’ DEDİ

FP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bölündü. Genel Başkan Recai Kutan, oyunu Sezer için kullanırken, gelenekçilerin büyük bölümü ise oylarını FP'nin adayı Nevzat Yalçıntaş için kullandı. Gelenekçi kanattan Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, ‘‘Ben oyumu kendi adayımıza verdim’’ derken, Abdullah Gül başta olmak üzere, yenilikçi kanat ise büyük çoğunlukla Sezer'e destek verdi. Gelenekçilere yakın Ankara Milletvekili Zeki Çelik ise ‘‘Benim oyum Mail Büyükerman'a, çünkü kendisine söz verdim’’ dedi.

ECEVİT’TEN SİGARA MOLASI

Başbakan Bülent Ecevit oylama sürerken, salona Başkanlık Divanı'nın arkasında bulunan özel dinlenme odasına geçerek kendisine sigara molası verdi. Ecevit, Bakanlar Kurulu sırasında Bahçeli'nin yanından kalkarak, yardımcısı Hüsamettin Özkan ile birlikte arka odaya geçti. Yaklaşık 10 dakika burada kalarak sigara ve çay içen Ecevit, verdiği molanın ardından tekrar salona dönerek, Başbakan koltuğuna oturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!