Meclis’e geliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Meclis’e geliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 00:00

Seçim sonrası TBMM’ye gitmeyerek yemin etmeyen BDP’liler, dün, Diyarbakır’da düzenledikleri grup toplantısında, savaşa karşı barışı savunmak için Meclis’e dönme kararı aldı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, doğruluğuna inandıkları siyasi bir direniş hamlesi olarak 1 Ekim’den itibaren Meclis çalışmalarına katılma kararı aldıklarını açıkladı. Demirtaş, boykot kararlarına rağmen kaçırılan barış fırsatının dönüş kararlarıyla birlikte telafi edilmesini dilediklerini de söyledi. Demirtaş toplantıda şunları söyledi:

- Bütün ölümler durmalıdır. Ölümler sarsıcıdır. Savaşı durdurmaya çalışan, savaşın bu kaosu, kanlı faturası içerisinde sivil ölümlerine, elbette çocuk ölümlerine, bebek ölümlerine de sözümüz olmalıdır. Biz BDP olarak bugüne kadar kendi payımıza ne düşüyorsa bu sorumluluktan imtina etmedik. Bizi ilgilendirmez demedik. Bu savaş durmuyorsa bizimde bunda eksikliğimiz vardır demekten çekinmedik.

- Anne karnında bebeklerin daha dünyaya gelmeden savaş mağduru olduğu bir ortamda savaşı durdurmak için çaba sarf etmezsek sorgulayacağımız insanlıktır. Bu savaş durmuyorsa bizimde bunda eksikliğimiz vardır demekten çekinmedik. Bir kez daha ölümlerin bilançosunu tutmak istemiyoruz. Yaşanan her ölüm Türkiye’nin acısıdır.

Biz müzakereye hazırız

- 20 yıl aradan sonra Kürt sorununun çözümü konusunda hükümetin müzakereye hazır olması önemlidir. Ama şunu söylüyoruz kolunu kanadını kırdığınız, elini ayağını bağladığınız siyasetle mi müzakere yürüteceksiniz? Biz hazırız. Sizin siyasi cesarete hazır olmanız gerekir. Ölümleri durdurmanın tek yolu diyalog ve müzakeredir.

- Biz sayın Öcalan ile görüşün barış silahsızlanma konusunda muhataptır dedik. Kıyamet kopardılar. Sonra öbür tarafla görüşme yaptılar. Peki bize bu kadar saldırmanın bir anlamı var mıydı? Biz doğru yöntemi yolu gösteriyoruz. Atılacak adımlar yasalar konusunda bloğumuz muhataptır. Gelin konuşalım, tartışalım, birlikte hayata geçirelim.

- Eş zamanlı olarak yapacağımız müzakereler barışa hizmet etsin diye PKK ve Öcalan ile müzakere yürütmelisiniz ki, birbirini beslesin. Barışa hizmet etsin. Yarın sabah Başbakan bu perspektifi benimsiyorsa AKP ile blok arasında siyasi müzakereler başlar. Başlamalıdır da. Başka çaresi yok ölümleri durdurmanın.

Tek muhatap istiyoruz

- Biz de Başbakana çağrı yapıyoruz. Bu yaklaşımla bütün meseleleri müzakere etmeye hazırız. Bu kadar siyasi soykırıma rağmen çözüm adına biz müzakereye hazırız diyoruz. Ama karşımızda verdiği sözü tutabilen birbirinin ayağını kaydırmak yerine iktidar mücadeleleriyle uğraşmak yerine, bu sorunla uğraşan tek muhatap görmek istiyoruz. Sayın Başbakan ne dediğini anlıyordur. AKP kendi içinde netleşsin. İç iktidar savaşlarını bıraksın. Barış konusunda muhatap olsun. Bizde muhataplık sorunu yoktur.

Etnik çatışmaya engeliz

- Etnik çatışmaya herkes her yerde duyarlı olmalıdır. Kürtleri şeytan gibi gösterip herkese taşlatmak isteyecektir. Çünkü etnik çatışma sadece bir etnik gruba değil tüm topluma zarar verir. Herkesin buna dikkat etmesi gerekir. Blok partimiz Türkiye’nin prototipidir. Etnik çatışmanın önünde engeldir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!