Meclis, askere hak verdi

Güncelleme Tarihi:

Meclis, askere hak verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

GENELKURMAY Başkanlığı'ndan gelen sürpriz açıklama, siyasiler tarafından soğukkanlıkla değerlendirildi. Siyasiler, ordunun ‘kendi üzerlerinden politika yapılmasına karşı çıktıkları’ yorumunu yaptılar. Yorumlara göre, Genelkurmay açıklaması, TBMM'nin işine müdahale anlamına gelmiyor.

Uluç Gürkan-DSP: Bildiriyi Meclis'in işine müdahale olarak algılamıyorum. Asker adının yönlendirici biçimde polemik konusu yapılmasını istemiyor.

Emin Karaa-DSP: Ülkenin geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir seçim hakkında tüm kuruluşlar gibi askerlerin de görüşlerinin olması ve bunu usulleri çercevesinde gündeme getirmeleri, son derece doğaldır.

Enis Öksüz-MHP: Genelkurmayımız, askeri milletin gözünde düşürmeye çalışanlara karşı çok haklı ve yerinde bir cevap verdi. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlarda asker-sivil diye ayırmak bu ülkeye iyilik değil. Askeri problem gibi göstermesinler.

Mehmet Gül-MHP: Genel iradenin sağlıklı oluşması için ordu da görüşünü bildirir.

Bülent Akarcalı-ANAP: Son derece olağan bir açıklama. Unutulmaması gerekir ki, cumhurbaşkanı savaş halinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de başkanı oluyor. Aynı zamanda Milli Güvenlik Kurulu başkanı. Sivil ve askeri otoriteyi şahsında bütünleştiren cumhurbaşkanının, demokratik hayatı ilgilendiren konularda duyarllılıkları ne kadar haklı ve doğruysa, Türk Silahlı Kuvvetlerinin de sivil hayata yönelik konularda, cumhurbaşkanının nitelik ve özellikleriyle ilgili olması son derece tabidir.

Saffet Arıkan Bedük-DYP: Milli birlik ve beraberliği, bütünlüğün temsil edildiği makam olması itibariyle siyasetin tercih edeceği kişinin de millet tarafından benimsenen bir kişi olması gerekir. TSK'nın, bu milletin önemli bir kuruluşu olarak görüşünü demokratik kurallar çerçevesinde ifade etmesi doğaldır.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu: Bu açıklamayı normal buluyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri bu ülkenin bir kurumudur. Baskı yapmadan, demokratik bir şekilde düşüncelerini ifade etmeleri çok normaldir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!