MEB'den 'türban' savunması

Güncelleme Tarihi:

MEBden türban savunması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2008 18:18

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Açıköğretim liseleri ve okulları sınavlarına türbanlı ve çarşaflı öğrencilerin girdiği haberlerine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ilginç savunma geldi. Bakanlık, Açıköğretim okullarının örgün eğitimle karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek, kılık kıyafet yönetmeliğinde sadece “kılık-kıyafetlerin sade ve temiz olması gerekir” hükmünün bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 17-18 Mayıs tarihlerinde sınavlara türbanlı, çarşaflı ve takkeli kimselerin girdiği yönündeki basına yansıyan haberlerin kamuoyunda yanlış anlaşılabileceği belirtildi. Yapılan açıklamada, 260 merkezde yapılan sınavların problemsiz bir şekilde tamamlandığı kaydedilirken, bu okullarda toplam 9 bin 378 kişinin öğrenim gördüğü kaydedildi. Açıklamada, “BU okulların çocuklarımızın ve gençlerimizin devam ettikleri örgün eğitimle karşılaştırılmasının çok büyük hata olduğu görülecektir. Bu vatandaşlarımızın okul ve kurumlarımızla ilgili işlemlerde 4 yıllık eğitim süresi boyunca yılda 2 kaz sınava girmekle sınırlıdır” denildi.

ESKİ YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ GEÇERLİ 

Açıklamada, Açıköğretim okulu öğrencilerinin kılık kıyafetiyle ilgili olarak kuruldukları 1992 yılından beri yeni bir düzenleme yapılmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, Açıköğretim Liseleri Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerinin iptal edildiği belirtilerek, 15 Mart 1993 tarih ve 2378 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan MEB Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği’nin kılık kıyafeti düzenleyen 41. Maddesinde yer alan, “Kılık kıyafetlerin sade ve temiz olması gerekir” hükmünün geçerli olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, söz konusu haberlerde iddia edilen çarşaflı ve takkeli öğrencilerin sınavlara girdiğine dair Bakanlığa bir bilgi ulaşmadığı kaydedilirken, refakatçilerin kıyafetlerinin Bakanlığın sorumluluğunda olmadığı belirtildi. 

DANIŞTAY “BAŞI AÇIK OLMAK ZORUNDADIR” DEMİŞTİ

Danıştay 8. Dairesi, Eğitim-Sen’in açtığı dava nedeniyle Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği’nin, “sınavlarda, kılık-kıyafetin öğrencinin rahatlıkla tanınmasını sağlayacak şekilde, sade ve temiz olması esastır” hükmünü geçen yıl Mayıs ayında iptal etmişti. Buna karşın kararın gerekçesinde, Açık Öğretim Lisesi’nde gerektiğinde ‘yüz yüze’ öğrenim uygulandığına göre, kılık-kıyafet yönünden her derece ve türdeki resmi ve özel okulların öğrencileriyle bu kurumlarda görevli yönetici, öğretmen ve diğer personelin kılık-kıyafetlerini düzenleyen “Milli Eğitim Bakanlığı ve Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmeliğin” uygulanmasına imkan tanıyacak şekilde bu yönetmeliğe atıf yapılması gerektiğine işaret edildi. Söz konusu Yönetmeliğin, lise ve dengi okullardaki kız ve erkek öğrencilerin kılık-kıyafetini düzenleyen 12. maddesinde kız öğrenciler için ‘başı açık’ olma koşulunun yer aldığı da vurgulanan gerekçede, merkezi sistemle yapılan sınavlarda da bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilmişti. Gerekçede, “Böylece sınava katılacak kız öğrenciler için başı açık olma kuralı zorunlu bir kural niteliği taşımaktadır” denilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!