McDonald's'a 'kilo' davası

Güncelleme Tarihi:

McDonaldsa kilo davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2002 16:10

New York'ta McDonald's firmasının ürettiği yağlı ve yüksek kalorili yiyecekleri yiyerek aşırı kilo alan 8 çocuk, firma hakkında dava açtı.

Haberin Devamı

Davacı çocuklar arasında bulunan ve şimdiden 181 kilogram gelen Jazlin Bradley, ''kimsenin kendilerine her gün yedikleri Big Mac, patates kızartması ve sütlü içecek gibi yiyeceklerin aşırı yağlı ve kalorili olduğunu ve şişmanlatacağını söylemediğini'' belirtti.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre McDonald's ürünü Big Mac'lerin her bir porsiyonunda 34 gram yağ, 85 mg kolesterol bulunuyor ve her porsiyon 590 kalori veriyor.

Aynı şekilde Amerikalılar arasında artık ''fast-food''yerine, ''fat-food''diye adlandırılan, ayaküstü yenilen gıdalardan, yine McDonald's tarafından satılan balık filetosu ve tavuk köftelerinde 26 gram yağ ve 50 mg kolesterol bulunduğu saptandı.

Buna göre bir öğünde bir Big Mac, bir çikolatalı-sütlü içecek ve bir elmalı kek yiyen kişi toplam bin 410 kalori alıyor. Bu şekilde günde 3 öğün yemek yendiği takdirde, toplam kalori miktarı 4 bin 230'a çıkıyor. Oysa normal bir insanın günlük ihtiyacı 2 bin kalori. 

Manhattan mahkemesinde 8 çocuk ve aileleri adına dava açan avukat Samuel Hirsch, ''McDonald's firmasının Amerika'da aşırı ÅŸiÅŸman çocuklardan oluÅŸan bir kuÅŸak yarattığını ve sattığı yiyeceklerin çocukları saÄŸlıksız yapacağı gerçeÄŸini gizlediÄŸini'' savundu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!