Mayıs sıcaklığı dünya rekoru kırdı

Güncelleme Tarihi:

Mayıs sıcaklığı dünya rekoru kırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2012 12:18

Bu yıl, dünyanın birçok ülkesi 1880’den bu yana en sıcak ikinci Mayıs ayını yaşadı. Bu sıcaklık artışı en yaygın olarak Avrupa'da gözlemlendi.

Haberin Devamı

ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi’nin araştırmasına göre, hemen hemen tüm Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Grönland’ın güneyi bu sıcaklık artışından nasibini aldı. Bundan önceki en sıcak Mayıs ayı 1976 yılında yaşanmıştı.

Avustralya, Alaska ve ABD-Kanada sınırındaki bazı bölgelerde ölçülen sıcaklıklarsa ortalamanın altında seyretti.

Mayıs’taki sıcaklık artışı, kıtalar ve okyanuslarda yapılan ölçümlerle tespit edildi ve ortalamanın 15.46 derece olduğu açıklandı.

230 yılın sıcaklık rekoru

İtalya’nın başkenti Roma’da 230 yıl sonra en sıcak 19 Haziran günü yaşandı.
Meteorolojiye göre Roma’da sıcaklık şehir merkezindeki İspanya Merdivenleri’nde yerel saat ile 14.00 te 35.4 derece olarak ölçüldü.
En son 1782 yılının 19 Haziranı’nda termometre 35.2’yi göstermişti.
Yetkililer, televizyon ve radyolardan anonslar yaparak çocukların ve yaşlıların sokağa çıkmamalarını önerirken, kentte özellikle yabancı turistler su ve dondurma satışlarını patlattı. Cumartesi günü Roma’da sıcaklığın 38 dereceye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.
Reha ERUS / ROMA

Haberin Devamı

Sıcaklık artışı Avrupa’nın neredeyse her yerinde gözlemlendi. İspanya, 1960’ta tutulmaya başlanan ulusal kayıtlara göre dördüncü en sıcak Mayıs’ı geçirirken, Avusturya 1767’den beri en sıcak 7’nci baharını yaşadı.

Uzmanlar ayrıca, okyanus ve kara sıcaklıkları göz önüne alındığında, 2012’de şimdiye kadarki en sıcak 7’nci Mart-Mayıs döneminin yaşandığını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!