Mavi tünel inşaatında inceleme

Güncelleme Tarihi:

Mavi tünel inşaatında inceleme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 15:37

Konya Valisi Osman Aydın ve AK Parti milletvekilleri, dünyanın 5. büyük sulama tüneli olacak Mavi Tünel inşaatında incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

Aydın ve AK Parti Konya Milletvekileri Hasan Angı, Mustafa Kabakçı, Hüsnü Tuna, Muharrem Candan, Ali Öztürk, Sami Güçlü, Kerim Özkul, Mavi Tünel inşaatında inceleme yapmak üzere Bozkır ilçesine bağlı Kuşça köyüne geldi.

Burada 17 kilometrelik tünelin iş makineleriyle açılan 500 metrelik bölümünü gezen heyete Mavi Tünel Proje Müdürü Ahmet Kalkan bilgi verdi.
Torosları, yurt dışından getirilen ve inşaat alınına ulaştırılan özel bir makine ile deleceklerini, bu makine ile 17 kilometrelik tünel oluşturacaklarını ifade eden Kalkan, tünelin dünyanın 5. büyük sulama tüneli olacağını bildirdi.

3,5-4 yıl içinde bitirilmesi planlanan tünelin 4,8 metre çapında açılacağını anlatan Kalkan, “Şimdilik klasik yöntemli açıyoruz. Bir süre sonra makine devreye girecek. İçi beton duvarla kaplanacak. Böylece tünelin iç çapı 4,2 metre olacak. Tünel, Bağbaşı Barajı'ndan gelen suyu ovaya taşıyacak” dedi.

Haberin Devamı

Kalkan, suyun tünelden basınçla çıkacağını belirterek, “Tünelin çıkışında su 50-60 metre yukarıdan hızla inince ortaya çıkacak basınçla elektrik üreteceğiz. Tünel, çıkışına kurulacak santralle yılda 145 milyon kilowattsaat elektrik üretilecek” diye konuştu.

Heyet tünelin içine kadar girdikten sonra Bağbaşı Barajı inşaat alanına geçerek yetkililerden bilgi aldı. Bağbaşı Barajı'nın 200 milyon metreküp su depolama kapasiteli olacağı, burada toplanan suyun 17 kilometrelik tünelle ovaya ulaştırılacağı bildirildi. Ayrıca, bölgede yapılacak ek 2 baraj ve derivasyon kanallarıyla nihai olarak yılda 414 milyon metreküp suyun ovaya akıtılması hedefleniyor.

Konya Valisi Osman Aydın, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü, Mavi Tünel'in hedeflenen sürede bitirileceğini söyledi.

Mustafa Kabakçı ise Konya'nın rüyası olan Mavi Tünel'i yerinde incelediklerini, tüneli açacak makineyi görmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.
Mavi Tünel'in çıkış yerini ve makinenin gireceği yeri incelediklerini dile getiren Kabakçı, “Mahallinde kamulaştırma ile konuyu görüşmek üzere köylülerle istişare toplantısı yaptık. Milletvekilleri arasında projeyi takip edecek bir grup oluşturduk. Konya milletvekilleri olarak bu projenin yakın takipçisiyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!