Mavi Marmara'da adli inceleme başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Mavi Marmarada adli inceleme başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 14:47

İsrail askerinin dünyanın gözleri önünde gerçekleştirdiği kanlı baskınla el koyduğu Defne-Y., Mavi Marmara ve Gazze adlı insani yardım gemilerinde, dönüşlerinde demirledikleri İskenderun Limanı’nda bomba imha uzmanları ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) bir uzman ekip tarafından radyasyon incelemesi yapıldı. Ekibin ‘risk yoktur’ raporu vermesi üzerine de Cumhuriyet Savcıları, özellikle 9 kişiye mezar olan Mavi Marmara gemisinde İsraillilerin kanlı baskınını delillendirmek için ipuçları aramaya başladı.

Haberin Devamı

MAVİ MARMARA'DA BOMBA ARANDI / Foto Galeri

Römorkörlerle çekilerek İsrail’den geçen cumartesi günü geceden itibaren aralıklarla İskenderun Limanı’na getirilen İHH’nın üç insani yardım gemisi 10-9 ve 7 nolu rıhtımlara demirledi. Resmi ve sivil polislerin güvenlik önlemli alarak kimseyi yaklaştırmadığı gemilerin çevresinde de su yüzüne olası sızıntılara karşı acil müdahale kapsamında bariyerler yerleştirildi.

İskenderun Cumhuriyet Başsavcı Mustafa Ercan’ın da aralarında bulunduğu 4 Cumhuriyet Savcısı ve Ankara ve İstanbul’dan gelen toplam 18 kişilik ekip tarafından adli inceleme yapılacak olan gemilerde her ihtimale karşı bugün sabah polisin bomba imha uzmanları araştırma yaptı. Gemide özel eğitimli köpek ‘Cesy’ de aramaya eşlik etti. Eğitimli köpek, Mavi Marmara gemisine ağır bozuk gıda kokusu nedeniyle çıkmak istemedi, eğitmeninin ikinci denemesinde gemiye girip çalışmalara katıldı. Ardından da İskenderun’a gelen TAEK ekibi özel kıyafetlerini giyerek önce Mavi Marmara gemisi, ardından da diğer ikisine çıkarak radyasyon ölçümü yaptı.

Haberin Devamı

'Risk yoktur' raporu

Öğle saatlerinde TAEK ekibinin ‘Risk yoktur’ raporunun ardından Başsavcı Ercan’ın başkanlığındaki 18 kişilik ekip, Mavi Marmara adlı gemiye çıktı. Merdiven olmayınca ekip, iş makinesiyle gemiye çıkartıldı.

Cumhuriyet Savcıları ve adli uzmanlar, özellikle 9 kişiye mezar olan Mavi Marmara gemisinde İsraillilerin kanlı baskınını delillendirmek için ipuçları aramaya başladı. 3 gün sürmesi beklenen bu çalışmaların ardından da gemiler bir kez de Birleşmiş Milletlerin oluşturduğu heyetinin incelemesine açılacak.

İHH içeri alınmadı

Bu arada, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Hüseyin Oruç, başkan yardımcısı Ahmet Sarıkurt ve avukat Ramazan Arıtürk ile diğer yetkililer de liman giriş kapısı önüne geldi. Bu kişilere limana giriş izni verilmedi. Liman kapısında açıklama yapan Hüseyin Oruç, savcıların muhtemel 3 gün sürecek olan incelemelerinin ardından gemilerin teknik durumlarının tespiti amacıyla araştırma yapılacağını, gemilerin motorlarının çalışıp çalışmadığını, teknik donanımlarının yüzmeleri açısından uygun durumda olup olmadığının tespit edileceğini, gerekirse tersaneye çekileceğini bildirdi. Bu durumların ekspertiz raporları sonucunda ortaya çıkarılacağını ifade eden Oruç, “Bu gemileri yeniden faal hale getireceğiz” dedi.
Oruç, Türkiye ve uluslararası mahkemelerde davaların sürdüğünü de ifade etti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!