Mavi karakolların babası

Güncelleme Tarihi:

Mavi karakolların babası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Topluluğu normlarına uygun yapılan nezarethaneyi ilk kez Hürriyet görüntüledi

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'nın güvenliği son dört yıldır Rize Pazarlı Natık Canca'dan soruluyor. Polislik mesleği Canca'ya babadan miras. Dünyayı seyyah gibi gezen merhum Nazım Canca, Atatürk'ün en yakın korumasıydı. Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün modern binasının duvarları onun Atatürk'le birlikte çekilmiş büyük boy fotoğraflarıyla süslü.

Natık Canca'nın Yalova Emniyet Müdürü olan eşi Nurdan Canca ise Rus filolojisi mezunu. Onun hem annesi, hem babası emniyet müdürü. Çiftin kızları Bahar ile Nilay, Yalova-Antalya arasında mekik dokuyorlar. Canca çifti, komple sporcu. Karı koca başta judo olmak üzere yakın dövüş sporlarının uluslararası tescilli ustaları...

Natık Canca'yla Lara yolu üzerindeki mütevazı polis kampında konuşuyoruz. Asık yüzlü, çatık kaşlı polis müdürü imajına hiç uymuyor. Sanki modern tel çerçeveli gözlüklerin ardında mavi gözleri sürekli gülen bir İtalyan centilmeni.

FİZİK DE ÖNEMLİ

- Yener bey, ben en kötü günümde bile gülerim. Sıkıntımı, sinirimi dışarıya yansıtmam, kendi içimde hallederim. Daima güler yüzlü olmakta fayda var. Taktığımız gözlük bence hep pembe olmalı. Mesela benim için en önemli yer havaalanı. Çünkü gelen turistin gördüğü ilk Türk, bizim pasaport polisi oluyor. Bunun için oraya güzel adamlar seçmeye çalışıyorum. Bilgisinden çok güzel fiziği önemli. Akademi mezunu komiserler verdim, iyi kötü yabancı dil de biliyorlar. Onlara söylediğim hep şu: ‘‘Devamlı gülün.’’ Bu konuda hata yapanları hemen görevden alıyoruz.

16 ADIMIN SIRRI

Natık Canca, Antalya'da Emniyet Müdürlüğü binasından karakollara kadar mavi-lacivert devrimi yaratmış. Bu renkleri nerede görünseniz, bilin ki orası pırıl pırıl bir polis merkezidir.

- 1985'te ben bu yenilikleri söylediğim zaman, bir büyüğümüz bana ‘‘Sen çok Amerikan filmi seyrediyorsun’’ demişti. 1968'den beri Judo Milli Takımı'yla olsun, polis görevlerimle olsun, dünyayı gezdim. Gittiğim her ülkede polis merkezlerini ziyaret ettim, polis otolarını inceledim. Bu benim için en büyük hobimdir. Bizim polis merkezlerinde Japonya'dan Amerika'ya kadar bir sentez yaptım. Mesela bu emniyet müdürlüğü binamızda modern yönetimin iş akımı sistemlerini uyguladık. İşin kaç dakikada ve kaç adımda biteceğini hesapladık. Bunun ideal rakamı 16 ila 21 adım arasıdır. Mesela bizim Pasaport Şubesi'nde vatandaş bütün işlemlerini 21 adımda aşağı yukarı çıkmadan tamamlar. Yedi ay önce Sayın Başbakanımız Ecevit'in açtığı bu emniyet müdürlüğü binasının Türkiye'de başka örneği yoktur. Burayı yapmakla soğuk havayı sıcağa çevirmek istedim. Yerin altında olan eski Trafik Şubesi'ni güzel bir plan çizerek, üç ayda Avrupa normlarında bir nezarethane yaptık. AT'nin verdiği suçlu başına düşen alan ölçülerine uyduk. Tuvaletler nezaret odalarının içinde, avukat odalarından teşhis odasına kadar her şeyiyle mükemmel, şeffaf, pırıl pırıl. Avrupa insan hakları savunucuları gelip görsünler. Orayı da ilk defa siz göreceksiniz.

ANTALYA GARANTİSİ

Yabancı turistlerin riskli bulduğu Antalya'da gerçekten güvensiz bir durum var mı acaba?

- Amerika'ya ilk gitiğim zaman Amerikalı meslektaşlarım, bana ‘‘Yanında sakın 20 dolardan fazla nakit taşıma, yolda soyarlar’’ dediler. Ben bir Türk polisi olarak bırakın meslektaşım olan bir yabancı polis şefine, herhangi bir yabancıya bile bunu söylemeyi zul kabul ederim. Ben buradaki turistlere Antalya'da istedikleri saatte, istedikleri yerde rahatlıkla dolaşabileceklerini söylüyorum. Bunu dünyanın hangi kentinin polis şefi söyleyebilir, ben bu garantiyi veriyorum. Dört yıldır burada görev yapıyorum, hiçbir turistin saçının tek teline bile zarar gelmemiştir; değil ki canına, malına saldırı olsun. Biz Antalya'da polis, jandarma ve MİT olarak çok iyi bir koordinasyon içindeyiz. Her gün valimizin başkanlığında görüşüp, bilgileri birbirimize anında aktarıyoruz. Ayrıca çevre illerle de görüşüp paslaşmalarımız oluyor. Böylece reaksiyon zamanımız sıfır noktasına geliyor. Bu bir takım oyunu. Bizim üstteki beraberliğimiz altlara güzel bir örnek oluyor, tabana yayılıyor. Burada bir işi başarmada rekabet yok aramızda. Ayrıca çalışma arkadaşlarım günün herhangi bir saatinde benim bir yerden çıkabileceğimi bilirler. Gece ya da gündüz her yerde olabilirim. Şu kadarını söyleyeyim, uçan kuştan haberimiz var.

TATİLCİ HIRSIZLAR

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün son raporlarında Antalya'da fuhuş olayları yüksek görünüyor. Yine o Nataşa denenler mi var burada?

- Yener bey, sokakta gördüğünüz gerçek Rus turistle Nataşa adı verilen kadınları ayırmanız mümkün değil. Her ikisinin de fiziki yapıları aynı. Yolda bekleyen kadınları topladığımızı varsayalım, eğer bunlar turistse turizme en büyük darbeyi biz vurmuş oluruz. Ahlak polisimiz kimin ne olduğunu biliyor, tanıyor ve topluyor. Eskiden fuhuş yapan kadınları toplayıp sınır dışı edebiliyorduk. Ama son değişiklikle ceza yasasında fuhuş suç olmaktan çıktığı için artık bunu yapamıyoruz. Antalya'da fuhuşun yüksek görünmesi aslında bizim fuhuşla çok iyi mücadele ettiğimizi gösteriyor. Eğer etmeseydik bu istatikler düşük olurdu. Yakalamazsanız hiç yok görünür. Uyuşturucu konusunda Antalya'da bir potansiyel yok. Tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili olarak büyük uğraşılarımız var. Definecilik merakı çok bizde, eline bir dedektör alan kazıyor. Ne yazık ki çok cahil insanımız, bunların satılmasının suç olduğunu bile bilmiyor. Şu anda halkın şikayetleri ev ve işyerlerindeki adi hırsızlıklar. Eskiden lokal hırsızlıklar vardı, şimdi hırsızlar da turneci oldu. Adam ‘‘Antalya'ya gidip hem tatil yapalım, hem de yolumuzu bulalım’’ diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!