Mavi Çarşı katliamına yeniden yargılama

Güncelleme Tarihi:

Mavi Çarşı katliamına yeniden yargılama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2018 21:47

İstanbul’da, 1999 yılında Mavi Çarşı adlı alışveriş merkezine PKK tarafından motolofkokteyli atılarak çıkarılan yangında, 13 yurttaşın can vermesine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yeniden yargılama kararı verdi. AİHM 2. Dairesi, ömür boyu hapis cezası verilen Azime Işık adlı sanığın başvurusu üzerine soruşturma aşamasında ifadelerin bir avukat olmaksızın alındığından hareketle, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Işık’ın avukatı Ayhan Erdoğan, bu terör eyleminin PKK tarafından gerçekleştirildiğini ancak müvekkilinin suçsuz olduğu halde cezalandırıldığını savunuyor.

Haberin Devamı

AİHM kararında Işık’ın ifadesinin 26 Nisan 1999’da İstanbul Emniyet Müdürlüğünde avukat yokluğunda alındığı ifade edildi. Bu ifadesinde Işık’ın 13 kişinin can verdiği Mavi Çarşı katliamını planladığını ve mağazaya molotofkokteyli atılırken gözcülük yaptığını itiraf ettiği vurgulandı.

Mavi Çarşı katliamına yeniden yargılama



Yüzleştirmede suçu kabul ettiği ve bir tanık tarafından teşhis edildiği belirtildi. Yer gösterme işleminde olayı detaylarıyla anlattığı kaydedildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Mayıs 2007’de üç sanıkla beraber Işık’a da ömür boyu hapis cezası verildiği, cezanın Yargıtay tarafından onandığı ifade edildi. Işık’ın avukatı Ayhan Erdoğan, kararı AİHM’e taşındı. Dava dilekçesinde, soruşturma aşamasında Işık’a avukat hakkı verilmediği, polis baskısı altında alınan ifadelerin delil olarak kullanıldığı ileri sürüldü.

Kararda, “Hükümet kısıtlama için zorlayıcı sebeplerin bulunduğunu ortaya koyamamış veya hukuki yardımın bulunmamasının savunma haklarına telafi edilemez bir zarar vermediğini kanıtlayamamış olduğunu” savunuldu. Işık mahkum edilirken ilk derece mahkemesinin polisteki ifadelere dayanıldığı kaydedilerek, “Dahası duruşmada delillerin kabul edilebilirliği incelenmemiştir. Yargıtay da konuyu formalite icabı ele almış, bu eksikliği gidermeyi başaramamıştır” denildi. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun yeniden yargılamaya imkan verdiği belirtilerek, “Mahkeme en uygun giderim şeklinin, başvuranın yeniden yargılanması olacağı görüşündedir” denildi.

Avukat Ayhan Erdoğan, müvekkilinin yeniden yargılanması için İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlandığını belirterek, “Diğer sanıklar etkilenecekse onlar da yeniden yargılanmalı” dedi. Müvekkilinin suçsuz olduğunu savunan Erdoğan, “Bunun PKK tarafından gerçekleştirilen vahşi bir saldırı olduğunda bir tartışma yoktur. Ancak benim müvekkilim Pervin Buldan’ın yeğeni olması sebebiyle yakalanıp cezalandırılmıştır. Bütün deliller yok edilmiş, gerçek ortaya çıkarılmamıştır” şeklinde konuştu.

İstanbul Kadıköy’deki Kayışdağı Caddesi üzerinde bulunan Mavi Çarşı’ya, 13 Mart 1999 Cumartesi günü alışverişin en yoğun olduğu saat 16.30’da kar maskesi takmış kişilerce molotofkokteyli atılmış ve çıkan yangında 13 yurttaş can vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!