Masonlar artık gizlenmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Masonlar artık gizlenmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üyeleri arasında krallar, padişahlar, başbakanlar olan masonlar kamuoyu önüne çıkmaya başladı. Geçtiğimiz nisanda ilk kez İstanbul ‘daki binalarını basına tanıtan masonlar cumartesi günü de Ankara'daki merkezlerini kamuoyuna açacak.

ADI ‘‘Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği.’’ Kamuoyu onları ‘‘Biraderler’’ veya ‘‘Masonlar’’ olarak tanıdı. Herkes onları merak etti. Kimileri kuşku ile baktı, kimileri gıpta etti. Masonlar ortaya çıkmayıp hep kapalı kapılar ardında kalmayı tercih etti. Ta ki; Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Büyük Üstadı Sahir Talat Akev'in Türk Masonluğu'nun 90'ıncı yılı dolayısıyla İstanbul Beyoğlu'ndaki dernek binalarını basına açıp sohbet toplantısı yapana kadar.

12 BİN ÜYESİ VAR

Şimdi onlar kapılarını açtılar. 8 büyük şehirde 160 loca, 12 bin üyeleri olduğunu açıkladılar. Yıllardır dinsiz denilen masonların, dinsiz olmadıklarını, Masonluğun Tanrı inancını şart koştuğunu söylediler. Bir kişinin masonluğa kabul edilirken Loca'da Tevrat, İncil ve Kuran üzerine yemin ettiğini anlattılar.

26 Nisan 1999 Türk Masonları için bir dönüm noktası oldu. Basın sohbet toplantısı basında büyük yankı uyandırdı. Ve masonlar 9 ay sonra kapılarını tekrar basına açmaya karar verdi. ‘‘Artık gizlilik yok’’ diyen masonlar, duvarları ikinci kez Ankara'da yıkacak. 22 Ocak Cumartesi günü Ankara'daki merkezde ilk kez bir Mason Locası basına tanıtılacak.

BİZDEKİ ÜNLÜ MASONLAR....

90'ıncı kuruluş yıldönümü dolayısı ile İstanbul Aya İrini'de açılan ‘‘Doğudan Batıya İnsanlık Köprüsü: Masonluk’’ sergisine katılan tiyatro sanatçısı Zeki Alasya, ‘‘Dünya değişiyor. Masonluk dünyanın her yerinde serbest. Gözler önünde. Türkiye'deki açılımı da olumlu karşılıyorum’’ diyerek mason olduğunu açıklamıştı.

Sinemanın unutulmaz Kralı Ayhan Işık da masondu. Türk İslam sentezi peşinde koşanların Şeyhülislam Musa Kazım Efendi ile Hayri Efendi'nin, din adamlarından İmam Haşim Veli ile İmam Mustafa Hafız Şükrü'nün hatta padişah 5. Murad ile kardeşlerinin mason olduğunu öğrenseler ne derlerdi?

Talat Paşa, Cavit Bey, Doktor Nazım, Bahattin Manastırlı gibi İttihatçılar, Selanik'te ‘‘Macedonia Risorta Locası’’nın üyesiydiler. Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ile İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Büyük Millet Meclisi Reisi Kazım Özalp ile İsmet İnönü'nün özel doktoru Mim Kemal Öke, eski başbakanlardan Hasan Saka ile Suat Hayri Ürgüplü de masondu.

Tayyip Erdoğan, bir şiiri uğruna hapishaneye girdiği Ziya Gökalp'in mason olduğunu biliyor muydu? Mehmet Emin Yurdakul, Reşat Nuri Güntekin, Enver Ziya Karal gibi ünlü yazarlarımız da masondu.

YABANCI MASONLAR...

Macar piyano virtüözü Franz Liszt, besteci Giacomo Puccini, caz tarihinin başta gelen trompetçilerinden Louis Armstrong, şarkıcı Nat King Cole, Duke Ellington, İngiliz operet bestecileri Sir William Gilbert ile Sir Arthur Sullivan ünlü masonlardan.

İngiltere Kralı 7. Edvard, Winston Churchill, Alman İmparatoru 2. Wilhelm, ABD başkanları George Washington, Franklin D. Roosvelt, Harry Truman, Lyndon Johnson, Milliyetçi Çin'in kurucusu Çan Kay Şek, Şili Devlet Başkanı Salvador Allende de ünlü masonlar arasında.

Lev Tolstoy, Goethe, Charles Dickens, Mark Twain de edebiyatçı masonlardan.

Otomobilin babası Henri Ford ve Andre Citroen. Penisilini bulan Alexander Fleming, çiçek aşısını bulan Edward Jenner ile Gustave Eiffel de bilim adamı masonlardan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!