Masonlar 75. yılla açıldı

Güncelleme Tarihi:

Masonlar 75. yılla açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Masonlar Derneği, Ankara'daki balolarına Cumhurbaşkanı'ndan FP liderine kadar tüm siyasileri davet etiler, ama yine kendi başlarına kaldılar. Masonlar, bu toplantının ‘‘bir üvertür’’ olduğunu ve açılımlarının artarak süreceğini söylediler.

TÜRK masonları, Cumhuriyetin'in 75. yılı ile birlikte üzerlerindeki giz perdesini biraz daha araladılar. Önceki gece Ankara Bilkent Oteli'nde düzenlenen balonun ‘‘Türk masonlarının kamuya açılışının bir üvertürü’’ olduğunu söyleyen mason üstatları, etkinliklerinin artarak devam edeceğini belirttiler. Masonlar, ‘‘Türk halkı bundan böyle bizim güzelliklerimizi görecek ve bizi daha iyi anlayacaktır’’ dediler. Baloyu düzenleyen masonlar, toplantılarına cumhurbaşkanınından başlayarak tüm siyasileri davet ettiklerini belirttiler. Mason kutlamasına hiçbir siyasi kimlik katılmaması ise sürpriz olmadı. Masonlar, bu durumu ‘‘Tabii bu gece başka etkinlikler de var. Herhalde onlara katıldılar’’ diyerek açıkladılar.

Tüm masonlar, balonun sonunda büyük üstat Sahir Talat Akev'in başkanlığında sahnede toplanarak 10. Yıl Marşı'nı söylediler. Masonlar, 750 kişinin katıldığı toplantıya ilk kez basını da davet ederek geleneksel gizlilik kurallarını bir ölçüde bozdular, ancak gazetecilerin fotoğraf çekmesine izin vermediler. Sadece kendi özel fotoğrafçıları geceyi görüntüledi.

Baloyu düzenleyenlerden Üstat Yardımcısı Yaşar Aysev, toplantıyı izleyen Hürriyet muhabirine ‘‘Bu balo bir üvertürdür. Cumhuriyetin 75. yılı ile birlikte açık toplantı ve etkinliklerimiz artarak sürecektir. Toplum bizi olduğu gibi görmeli. Öyle olduğu zaman yararımızı ve güzelliklerimizi daha iyi anlayacakır’’ diye konuştu.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Üstadıazamı Sahir Talat Akev ise gecede yaptığı konuşmada masonluğun amacının insanlar arasında barışı gerçekleştirmek ve her türlü farklılığı kaldırmak olduğunu söyledi. ‘‘Bir masonun Atatürk'ün çağdaşlığını benimsememesi mümkün değildir’’ dedi. Baloda yapılan multivizyon gösterisinde nur ışığının kaynağı kabul edilen doğuyu anımsatmak üzere ‘‘Büyük Doğu'dan bizi izleyen kardeşlerimiz’’ ibaresi altında hayatta olmayan üstat masonların portreleri gösterilerek özgeçmişleri anlatıldı.

Masonluk nedir

Mason sözcüğü, Musevilerin Kudüs'teki ünlü Hz. Süleyman Tapınağı'nın mimarı Hiram Usta'ya dayanır. ‘‘Duvar ustası’’ anlamına gelen mason sözcüğü ortaçağ Avrupası'nda duvarcıların en çok aranan sanatkarlar olması nedeniyle ünlendi. Şehir devletlerine bölünmüş Avrupa'da ticaret yapılamıyordu. Sürekli savaşan derebeyleri mal sevkiyatına izin vermezken, kalelerin onarımı için gereken duvar ustaları, her sınırı aşacak izinlerle kent kent dolaşıyordu. Bu ayrıcalıklı localar, bu izinleri seyesinde ticaret ve haberleşmede ayrıcalıklı bir sınıf haline geldiler. Bu örgütlenme zaman içinde değişip gelişerek tüm dünyaya yayıldı. Günümüzde masonlar kendilerini ‘‘ideal insanlardan oluşan bir sevgi dünyasında, barış ve özgürlük içerisinde yaşamak umudunu gerçekleştirmek için, ölünceye kadar çalışmak sanatı’’ sözleriyle ifade ediyorlar.

Balodan notlar:

Tüm erkekler smokinli, kadınlar tuvaletli idi

Baloda masonların göğüslerinde taşıdıkları pergel gönyeden oluşan mason rozeti davetlilerden ayırıyordu.

Masonlar yakalarına kendi rozetlerinin yanına 75. yıl rozetini de takmışlardı.

Kadın erkek bazı kişilerin aileden kalma İstiklâl Madalyası taşımaları dikkati çekti.

Balonun zengin menüsünü, kahveden sonra içilen kuru fasülye çorbası tamamlıyordu.

Baloda tangodan çiftetelliye, twistten misket havasına kadar bütün dans ve oyunlar sergilendi.

Türkiye'den toplantıya katılan 152 mason locasının ismi, salonun duvarlarına işlenmişti.

Masonlar bu açılışlarını kendi aralarında yaptıkları ‘‘Susma sustukça sıra sana gelecek’’ esprisilyle vurguladılar.

Balodan önce masonlar Anıtkabir'e giderek Ata'nın huzurunda saygı duruşunda bulundular.

Ünlü Türk Masonları

5'inci Murad (Padişah)

Gazi Osman Paşa (Plevne kahramanı)

Namık Kemal (Ulusal şair)

Şinasi (Gazeteci yazar)

Reşat Nuri Güntekin (Romancı)

Ayhan Işık (Aktör)

Mim Kemal Öke (Doktor)

Selim Sırrı Tarcan (Eğitimci)

Lütfi Kırdar (İstanbul Valisi)

Cemal Paşa (Devlet adamı kumandan)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!