MASAK nedir ve ne demek? İşte MASAK'ın açılımı ile ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

MASAK nedir ve ne demek İşte MASAKın açılımı ile ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2020 21:38

Corona virüsünden korunmak için satılan bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında MASAK inceleme başlattı. Yapılan yazılı açıklama ile beraber, MASAK'ın açılımı ve ne demek olduğu vatandaşların gündemine geldi. Pek çok kişi MASAK nedir sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, MASAK ne demek ve nedir? MASAK'ın görevleri nelerdir? İşte, MASAK'ın açılımı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...

Haberin Devamı

MASAK, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gerekçe gösterilerek bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmak suretiyle bazı firmalarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan MASAK'ın fonksiyonları ve görevleri açıklama sonrası internette araştırılmaya başlandı. İşte, MASAK nedir MASAK ne demek sorusunun yanıtını öğrenmek isteyenler için ayrıntılar...

MASAK NEDİR?

Maliye Bakanlığı bünyesinde ana hizmet birimi statüsünde ve doğrudan Maliye Bakanına bağlı olarak görev yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir.

MASAK'IN GÖREVLERİ NELERDİR?

Bu anlamda MASAK’ın temel fonksiyonu da suç gelirlerinin aklanması alanındaki gelişmeler ile aklama suçunun önlenmesi ve ortaya çıkarılmasına yönelik yöntemler konusunda araştırmalar ve sektörel çalışmalar yapmak, önlemler geliştirmek, veri toplamak, toplanan verileri analiz etmek ve değerlendirmek, araştırma ve incelemeler yapmak veya yaptırmak ve elde edilen bilgi ve sonuçları ilgili makamlara iletmektir.

Haberin Devamı

MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için politika oluşturulmasına katkıda bulunmakta, uygulama stratejileri geliştirmekte, belirlenen politikalar çerçevesinde kanun, tüzük ve yönetmelik taslakları hazırlamakta, uygulamaya ilişkin gerekli diğer düzenlemeleri yapmakta, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

Ancak zaman içinde, gerek uluslararası boyutta aklama ile mücadele yöntemlerinin gelişmesi, gerekse uluslararası ekonomik ve finansal ilişkilerin daha önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek derecede artması, ülkemizde de aklama ile mücadelede yeni bir kanuni düzenleme yapılması ihtiyacını doğurmuştur.

Bu ihtiyaçtan hareketle hazırlanan 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 18.10.2006 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu Kanun ile terörün finansmanının önlenmesi kapsamında veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve değerlendirmek de MASAK’ın görevleri arasına dahil edilmiştir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!