Marsel İlhan kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Marsel İlhan kimdir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 15:36

Bugün sosyal medyada milli tenisçi Marsel İlhan'ın profesyonel kariyerini sonlandırdığına yönelik haberler çıkmıştı. Marsel İlhan, hakkında çıkan emeklilik iddiaları üzerine resmi Instagram hesabından yalanladı. Peki, Marsel İlhan kimdir?

Haberin Devamı

Marsel Khamdamov ya da Türk vatandaşlığı aldıktan sonraki adıyla Marsel İlhan, 11 Haziran 1987 tarihinde dünyaya geldi. Doğum adı Marsel Khamdamov olan Marsel İlhan, 2004 yılında ülkelerindeki ekonomik zorluklar ve Marsel’in tenisteki gelişimini daha iyi şartlarda sağlamak için annesi ile Özbekistan'dan Türkiye'ye göç etti. Kulüp kulüp dolaşan Marsel, "Bizim takımda senin ayarında çok oyuncumuz var" şeklinde cevaplar aldı ancak en sonunda Taçspor tenis kulübü antrenman imkanı verdi ve desteklemeye başladı. 2005 ve 2006 yıllarında Türkiye'de sadece 5 turnuvaya katılan Marsel İlhan, 2006 yılında Türk vatandaşı oldu.

2007-2008 sezonları

2007'de toplam 23 turnuvaya katılan Marsel, İspanya'da ve Türkiye'de oynanan iki Futures turnuvayı kazanmasını bildi. Karshi'de oynanan Challengers turnuvasında finalde Özbek Denis Istomin'e yenildi. Sezona 1374. sırada başlayan Marsel, bir senede 1000 basamak yükselerek sezon sonunda 321.'liğe yükseldi. Başarılı sonuçlar alan Marsel, bir yıllığına Kia ile sponsorluk anlaşması yaptı.

2008 yılında 26 turnuvaya katılan Marsel, üst üste oynadığı üç Futures turnuvasında Türkiye'de iki final ve Özbekistan'da bir şampiyonluk kazandı.

Haziran ayında oynanan Grand Slam serisi olan Wimbledon Tenis Turnuvası'da yeterlilik elemelerinde ilk turda Gilles Muller'e elendi. Bir hafta sonra Türkiye'de oynanan Futures turnuvasını kazanmış ve ara vermeden İsrail'de katıldığı Challengers turnuvasındada şampiyonluğa uzandı.

Haberin Devamı

Ağustos'ta Grand Slam serisi olan Amerika Açık (US Open) elemelerinde İsrailli Harel Levy'ye yenilerek turnuvaya veda etmiştir. Sezon sonunda 100 basamak yükselerek 215. oldu.

2009 sezon

Aldığı başarılı sonuçlarla Yeşilyurt Spor Kulübü'ne transfer olan Marsel, sezonun ilk müsabakasını Avustralya Açık'ta eleme maçlarıyla başladı ve oynadığı ilk eleme maçında Ukraynalı Alexandr Dolgopolov'e yenilerek sezonun ilk Grand Slam turnuvasına veda etti.

Nisan ayında Türkiye'de oynadığı iki Futures turnuvasında şampiyonluğa ulaştı. Bir ay sonra İzmir'de oynanan Challengers turnuvasında finalde İtalyan Andrea Stoppini'ye boyun eğen Marsel, ilk kez katıldığı Grand Slam serisi olan Rolland Garros turnuvasında ilk eleme maçında Hollandalı Thiemo de Bakker'e yenildi.

Haberin Devamı

Ağustos'ta başlayan US Open'da üç eleme maçını kazanarak ana tabloya kalmayı başaran Marsel İlhan, ilk turda karşılaştığı Belçikalı Christophe Rochus'u yendi ; ikinci turda ise Amerikalı John Isner'e mağlup olarak elendi. Marsel İlhan bu turnuva'daki başarısıyla Türk tenis tarihinde teklerde Grand Slam ana tablosuna yükselen ilk tenisçi ilan edildi.

 

BAKMADAN GEÇME!