Mars uydusu çakıldı

Güncelleme Tarihi:

Mars uydusu çakıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

NASA'nın 9 ay önce gönderdiği Mars Climate Orbiter (MCO) uydusu, Kızıl gezegen'in yüzeyine çakıldı. Geçtiğimiz gün Mars'a ulaşan uyduyla temas, yörüngeye yerleşme sırasında birdenbire kesilmişti. NASA, MCO ile kopan bağlantıyı yeniden kurma çalışmalarını dün tamamiyle durdurdu.

NASA'nın Kızıl Gezgegen'deki atmosferi ve su bulunup bulunmadığını ayrıntılı incelemek amacıyla 9 ay önce başlattığı Mars Climate Orbiter (MCO) projesi fiyaskoyla sonuçlandı. Aracın yörüngeye oturamayıp Mars'ın yüzeyine çakıldığı tahmin ediliyor. NASA, uydunun yanması sonucu temasın tamamen kesildiğini açıkladı. Uzay aracının yanmasına neden olarak Mars'ın atmosferine daha düşük yörüngeyle girmesi gösterildi.

Uzmanlar, uydunun Mars yörüngesine yerleşmek için motorunu ateşlediği sırada 57 kilometre yükseklikte olabileceğini tahmin ediyorlar. NASA uzmanları, uydunun en az 85 ila 100 kilometre yükseklikte varlığını sürdürebileceğine dikkat çektiler. Yaklaşık 125 milyon dolar (57 trilyon 646 milyar lira) değerindeki uydunun hesaplama hatası yüzünden gezegene çok yaklaştığı, bunun onucu olarak da yerçekimi nedeniyle kontrol dışı kaldığı tahmin ediliyor. Hesaplama hatasına uydunun rota sistemlerindeki bir arızanın neden olduğu bildirildi.

MCO, Mars'a 9 ayda ulaştı ve yaklaşık 700 milyon kilometre yol kat etti. Son yıllardaki başarılı uzay çalışmalarına gölge düşüren kazanın uzay araştırmalarını uzun süre etkileyebileceği ifade edildi.

MCO, Kızıl Gezegen'in atmosferi, mevsimleri ve bir zamanlar gezegende olduğu düşünülen su yataklarıyla ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak amacıyla görevlendirilmişti. MCO'nun Mars'ın etrafında dönmeye başlamasından 3 ay sonra, Mars Polar Lander adlı bir başka araç, gezegenin yüzeyine inecek ve yeraltı sularını araştıracaktı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!