Mars’ın sırrı mağaralarda

Güncelleme Tarihi:

Mars’ın sırrı mağaralarda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bazı bilim adamları, Mars'ın sırrını, Amerika'nın en derin mağarasında araştırıyorlar. Bilim adamları, ‘‘Eğer yaşam, Mars yüzeyinde varlığını sürdürememişse, toprak altına inmiş olabilir. Çünkü dünyada yer altında çok zengin bir yaşam var. Mars'ta niye olmasın’’ diye konuşuyorlar.

TÜBİTAK'ın yayımladığı Bilim ve Teknik Dergisi'nin ocak sayısında Kızıl Gezegen Mars'la ilgili, iki ilginç araştırma yer alıyor.

Bazı araştırmacılar, Mars yüzeyinin altında, aynı dünyadaki gibi yüzlerce metre toprak altında yaşayan canlıların olabileceği olasılığını değerlendiriyorlar. Bu amaçla ABD'de Carlsband Mağaraları Ulusal Parkı'ndaki 450 metreden daha derin Lechuguilla Mağarası'nda, mikroskopik yaşam biçimleri araştırılıyor.

Colorado Boulder'daki Karmaşık Sistemler Araştırması üyelerinden NASA danışmanı Biyolog Penny Boston, ‘‘Dünyamızda yeraltının çok zengin olduğu anlaşılıyor. Bu yüzden Mars'ın yüzey altı dünyasını yeniden tetkik ediyoruz’’ diyor.

Aslında bilim adamları, baktıklar her yerde mikroorganizmaları buluyorlar. Okyanusların en derinlerinde, Antarktika'nın buzlu kayalıklarında, petrol yataklarında, yerin binlerce metre altında zengin bir mikoorganizma dünyası var. mars'taki yaşama ilişkin benzerliğin altında yaşatn teme düşünce şöyle kuruluyor:

3-4 milyar yıl önce Mars, daha sıcak ve sulak bir gezegendi. Karbondioksitten oluşan kalın bir atmosferi vardı ve bu kalın atmosfer, sera etkisi yaratarak gezegeni ısıtıyordu. Öte yandan karbondioksit suyla birleşerek karbonik asiti oluşturdu. Karbonik asit de yüzey kayalarıyla tepkimeye girerek kireçtaşı, dolamit gibi karbonlar meydene getirdi. Bu süreç, atmosferdeki karbondioksidin tükenmesine yol açtı ve eriye suyun bulunmadığı donmuş bir yüzey kaldı.

İşte bu noktada Lechuguilla Mağarası'ndaki araştırmaya katılan gezegen araştırmacısı Cristopher McKlay, ‘‘Şimdi biz diyoruz ki, eğer yaşam Mars yüzeyinde varlığını sürdürememiş ise, belki yeraltına inmiştir’’ diye konuşuyor. Araştırmacılar, bir de güneşsiz ekosistem için gereken enerjinin hangi kaynaktan sağlanabileceğini bulmaya çalışıyorlar. Bu araştırmanın anahtarı ise ‘‘kimyasal olarak besin üretebilen organizmalar’’ bulmak...

Araştırmacılar, şunları söylüyorlar:

‘‘Dünyanın yer altına bakarak Mars'ın yüzeyinin altına bakmanın mantıklı olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Bakacaksak ne kadar derine bakmamız gerektiğini ve ayırdına varmamız gereken fosil kalıntılarının nasıl şeyler olacağını belirlemeye çalışıyoruz. Eğer Mars'ta yaşam yer altına çekildiyse ve orada da süremeyip yok olduysa, ardında çok fazla işaret bırakmış olmalı...’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!