Marmaris'te köylü isyanı

Güncelleme Tarihi:

Marmariste köylü isyanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2008 14:01

MARMARİS'e bağlı, birinci derece sit ve özel çevre koruma alanı içindeki Çamlı, Çetibeli ve Gökçe köylerindeki ormanlarda yüksek gerilim hattına koridor açmak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) kızılçamları kesmeye başlamasının ardından biraraya gelen köylüler ve çevreciler, katliama izin vermeyeceklerini söyledi.

Geçen cumartesi günü TEİAŞ, ormanlarda ağaç kesmeye başlamış, köylülerin tepkisi üzerine, 95 kızılçamın kesilmesinin ardından katliam durdurulmuştu. Köylüler enerji hattının ormanın içinden değil, daha önce yanan çıplak tepelerden geçirilmesini isterken Marmaris Orman İşletmesi şefliği de TEİAŞ hakkında izinsiz kesim yaptıkları gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
Çetibeli ve Çamlı köyü sakinleri, Marmaris Çevre Gönüllüleri, Marmaris Demokrasi Platformu (MDP) üyelerinden oluşan 50 kişilik grup, toplantı düzenleyerek gelişmeleri değerlendirdi. Çetibeli Muhtarı Özgür Özden toplantıda yaptığı konuşmada TEİAŞ'ın talep ettiği projenin kabul görmesi durumunda, on binlerce ağaç kesileceğini Türkiye tarihinin en büyük ağaç katliamının yaşanacağını savundu, Özden şunları söyledi:

“Onaylı proje, kurumun, köylerimizin güneyindeki yanmış alanda koridor açmasına izin veriyor. Ancak onlar, projede değişiklik yapmak, hattı kesim yaptıkları güzergaha taşımak için Özel Çevre Koruma Kurumu’na başvurmuşlar. Ancak başvuru henüz yanıtlanmamış. Eğer proje değişikliği kabul görürse, Gökçe ile Marmaris merkezi arasındaki 20 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde koridor açacaklar. Her karışı ormanlık alan olan bu koridor üzerinde değil ağaç, tek bir kuru ot bırakmayacaklar. Kesilecek ağaç sayısını hesaplamak ise mümkün değil belki on bin, belki 100 bin ağaç katledilecek. Elbette ki, belki de Türkiye tarihinin en büyük ağaç katliamı olacak bu duruma elimizden geldiğince karşı çıkacağız ama desteğe de ihtiyacımız var.”

Bölgenin, SİT ve koruma alanı olduğunu hatırlatan Çamlı Muhtarı Özkan Kalkan da, “Ben bir muhtarım. Yani köyde devleti, cumhurbaşkanını temsil ediyorum. Eğer ben, burada bir ağaç keser ya da taş üstüne taş koyarsam, yasalar doğrultusunda ağır cezada yargılanırım. Cumhurbaşkanının temsilcisi ağır cezada yargılanırken, aynı yerde hem de izni bulunmayan alanda ağaç kesen bu kamu kurumu cezasız mı kalacak? Bu ne yaman çelişki” diye konuştu.

Toplantıda söz alan bazı köylüler de, ağaç katliamına engel olmak için tüm güçlerini sarf edeceklerini, gerekirse 24 saat nöbet tutacaklarını, hatta kesilecek ağaçlara kendilerini bağlayacaklarını belirtti.

KARANLIKTA KALIRIZ AĞAÇLARI KESTİRMEYİZ”

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan da sık sık oturduğu masaya yumruklayarak yaptığı konuşması sırasında, “Gerekirse elektriksiz kalır, mum yakarız ama ağaçlarımızı kestirmeyiz. Hatta kesilecek ağaçlara kendimizi zincirle bağlarız. İlgili, bilgili tüm makamlara gereken başvuruyu yaptık. Sonuç alamazsak ülkenin en büyük çevre eylemini gerçekleştireceğiz. Kendimizi ağaçlara zincirleyeceğiz” diye konuştu.

MDP Sözcüsü Avukat Hasbioğlu ise TEİAŞ'ın bölgedeki işlemlerini, büyük olasılıkla Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almadan yürüttüğünü kaydederek, “Koruma altındaki bölgede yapılan bu işlemlerin yapılabilmesi için ÇED raporu hazırlanması şart. Ama yaşananlar bu raporun alınmadığını çok net olarak gösteriyor. Raporun olup olmadığını sorgulayacağız, yürütmeyi durdurmak için de yargıya başvuracağız” diye konuştu.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILACAK

Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda, TEİAŞ'ın istediği projenin reddi için imza kampanyası başlatılması, projenin onaylanması halinde ilk iş olarak Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü önünde eylem yapılması kararlaştırıldı.

ORMANCI DA KARŞI

Bu arada Ankara'dan Marmaris'e gelen 5 kişilik TEİAŞ heyeti, istedikleri ile köylülerin gösterdiği hat güzergahında incelemelerde bulunduktan sonra Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin bilgi ve görüşlerine başvurdu. Orman işletmesi yetkililerinin, heyete, hattın, köylülerin gösterdiği yanmış alandan geçirilmesinin daha uygun olduğunu ilettiklerini öğrenildi. TEİAŞ'ın konu hakkında önümüzdeki günlerde açıklama yapacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!