Marmaris Körfezi'nde ağır metal tartışması

Güncelleme Tarihi:

Marmaris Körfezinde ağır metal tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2011 20:00

MARMARİS Çevrecileri Derneği’nin Marmaris Körfezi’nin kirlendiği yönündeki, basında yer alan açıklamalarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ’Marmaris Körfezi’nde geçmiş yıllara kıyasla ağır metallerde değişiklik eğiliminin gözlenmemiştir’ denildi. Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, bakanlığın açıklamasının yersiz olduğunu belirtip, "Açıklamalarımız Muğla Üniversitesi bilim adamları tarafından yürütülen çalışmalar ve 18 ayrı noktadan alınan verilere göre yapıldı" dedi. Kutengin, bakanlığın elindeki belge ve bilgilerin kendilerine de verilmesini istedi.

Marmaris Çevrecileri Derneği ile Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ortaklaşa yürüttükleri ve 7 etaptan oluşan çalışma sonunda, 13 Aralık’ta Marmaris Körfezi’nin kirlendiği açıklandı. Toplantıda, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, 18 ayrı noktadan aldıkları numunelerde yaptıkları araştırmada, oluşmaya başlayan kirlilik nedeniyle körfez suyunun oksijen oranının kabul edilebilir değerlerin altında çıktığını kaydetti. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ise körfezdeki çalışmaları sırasında Süveyş Kanalı vasıtasıyla Marmaris’e kadar ulaşan ve insana zararı olan üç denizanası türüne rastladıklarını söyledi. Prof. Dr. Tarkan, körfez kirliliğinin önüne geçilebilmesi için çözüm önerilerinde bulundu. Tur ve balıkçı teknelerinden denize sıvı ve katı atıkların atılmasının yapılacak denetlemelerle önlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca teknelerde ve kıyılarda görev yapan personellerin düzenli olarak eğitimden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Haberin Devamı

Bu açıklamaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmaris Körfezi’nde geçmiş yıllara kıyasla ağır metallerde değişiklik eğiliminin gözlenmediği bildiren bir açıklama yaptı. Açıklamada, ’Bu kapsamda Marmaris Körfezi’nde 5 istasyonda deniz suyunda, sedimanda ve biotada izleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. 2011 yılı Ege Denizi Sedimanları’ndaki Metal Konsantrasyonlarının Yönelim Analizi sonuçlarına göre, Marmaris Körfezi’nde diğer yıllara kıyasla ağır metallerde değişiklik eğilimi gözlenmediği ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği’ uyarınca tüm kıyılarımızda, ötrofikasyon açısından hassas ve az olan bölgeler koordinatları ile belirlenmiş, buna göre Fethiye ve Marmaris Koyları bölgesi az hassas alan olarak tanımlanmıştır’ açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

Ayrıca Marmaris ilçesi sınırları içerisinde, bakanlıktan lisans alan 5 gemi atıkları kabul tesisi bulunduğu, Muğla’da ’Mavi Kart’ uygulamasının devam ettiği belirtildi.

5 DEĞİL 18 NOKTADAN ÖRNEK ALIYORUZ

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin bilimsel olarak Marmaris Körfezi’nin bozulduğunu ispatladıklarını belirtti. Kutengin, "Basın müşavirliğinin ellerinde bilim adamlarının yaptığı inceleme ve araştırmanın aksini ispatlayan veri veya bilgi varsa bunu bize göndersinler. Biz de bilelim ve çalışmalarımızı bu yöne kaydıralım. Açıklamalarında, 5 ayrı yerden numune aldıklarını belirtmişler. Biz 18 ayrı yerden numune alıyoruz. Herhangi bir kurumu karşımıza almak gibi bir düşüncemiz yok. Önemli olan işin doğru olarak yapılması. Toplantılarımıza ve tekne gezilerimize tüm kurumları davet ettik. İşlerinin yoğunluğundan gelemediklerini ve bizi desteklediklerini söylediler. Yalancı Boğaz’daki arıtma sistemlerinin fotoğraflarıyla ilgili bilgileri verdik. Bu görüntü ve belgeleri gönderip tespitlerimizin iyi olmadığını söyledik. Hala haber bekliyoruz. Buyursunlar müşterek çalışalım" dedi.

Haberin Devamı

Kutengin, bakanlığa bir yazı göndererek, yaptıkları açıklamadaki ölçüm değerleri ve çalımlarla ilgili, beş soru yöneltip, cevap istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!