Marmara'da derin sismik araştırma

Güncelleme Tarihi:

Marmarada derin sismik araştırma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2001 02:06

Marmara Denizi'nde derin sismik araştırmalar, Fransa'dan dün gelen ‘‘Le Nadir’’ gemisiyle tamamlanacak. Bir ay boyunca denizde kalacak olan gemiyle daha önce 3 kilometre derinliğe kadar araştırılabilen yerkabuğunun 10 kilometre derinliğine inilecek.

Karaköy'e demirleyen Le Nadir gemisinde dün basın toplantısı düzenleyen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, ‘‘Marmara Denizi 2002 içinde dünyanın en fazla bilinen denizi olacak’’ dedi. Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde şimdiye kadar yapılan araştırmalarla kuzey çukurunun basimetresinin çok ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarıldığını, fayların belirlendiğini belirtti. Prof. Görür, ‘‘Nadir gemisi bugüne kadar Marmara Denizi'nde yapılmamış bir çalışmayı yapacak. Marmara'da derin sismik işlemini tamamlayacak’’ dedi. Bugüne kadar yapılan ‘‘sığ’’ sismik araştırmalarda deniz tabanının en fazla 3 kilometrelik kesitininin incelenebildiğini hatırlatan Prof. Dr. Görür, şunları söyledi:

‘‘Bu sığ sismik araştırmayı bilinçli yaptık. Çünkü fayların canlı olup olmadığını belirlemenin en önemli yollarından biri sığ sismiktir. Ayrıca çeşitli görüntüleme, video ve resimleme yaptık. Ama Marmara Bölgesi'nde depremler, deniz tabanında arza doğru yaklaşık 15-20 kilometrelik bir derinlikte meydana geliyor. Bu yüzden Marmara kabuğundaki fayların, yerkabuğu içindeki durumunu net olarak görmek, farklı fay kollarının yerinde, nasıl davrandığını anlamak için ‘derin' sismiğe ihtiyaç vardı. İşte Nadir gemisinin en önemli çalışmalarından birisi de bu olacak.’

Türk yerbilimcileri ve araştırmacıları adına gönlünün rahat olduğunu ve gerekenin yapıldığını belirten Prof. Dr. Görür, ‘‘Dünyada bu kadar yoğun bir program hiçbir deniz üzerinde yapılmamıştır’’ dedi.

Hem karadan hem denizden

Prof. Dr. Görür’ün verdiği bilgiye göre, Le Nadir gelmeden önce 10 gün içinde Marmara Denizi'nin tabanı 37 okyanus tabanı sismometresi yerleştirildi (Daha önce 10 tane yerleştirilmişti). Bunlar, ekim ayına kadar Marmara Denizi'nin tabanında kalacaklar ve depremsellik yönünden incelemelerde verilerinden yararlancak. Ayrıca Fransızların getirdiği 36, TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin ise, 37 özel sismografı da Marmara Bölgesi'ne yerleştirildi. Böylece Marmara Denizi ve bölgesi, hem karadan hem de denizden didik didik taranacak ve araştırılacak. Özellikle Marmara Denizi tabanındaki depremsellikle ilgili bilinmeyenler büyük ölçüde çözülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!