Marmara'da 2 kollu tek fay

Güncelleme Tarihi:

Marmarada 2 kollu tek fay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Deprem 7'den büyük olacak

Fransız ‘Le Suroit’ gemisiyle ilk araştırma sonuçları açıklandı. Marmara Denizi'nin içinde 2 kollu tek fay bulunuyor.

Fay tek parça veya iki parça halinde kırılsa da en az 7, en büyük 7.6 şiddetinde deprem olacak.

MARMARA Denizi'nde Fransız ‘Le Suroit’ gemisiyle 12 Eylül'de başlatılan fay araştırmasının ilk etap sonuçları açıklandı. Araştırmada elde edilen verilere göre, Marmara Denizi'nde iki koldan oluşan tek fay var, tek veya iki parça halinde de kırılsa, 7'den büyük bir deprem bekleniyor.

Sonucu basın toplantısıyla açıklayan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, olası depremde Marmara Denizi'nin ortasından geçen fayın iki parça halinde kırılmasının muhtemel gözüktüğünü, ancak tek parça halinde de kırılabileceğini belirterek, ‘‘Parçalı kırılsa da büyüklüğünün 7'nin altında olmayacağı tahmin edilmektedir. Tek parça kırılması halinde ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem olabileceği söylenebilir’’ dedi. Fayın denizin içinden geçtiğini hatırlatan Görür, ‘‘Karadaki Kocaeli depremi kadar yıkıcı olmayacaktır’’ diyerek yüreklere su serpti. Görür, şunları söyledi:

‘‘Çünkü, Kuzey Anadolu fayı gibi faylarda en şiddetli sarsıntı, faya paralel dar bir alanda olmaktadır. Marmara’da bu kısım su altındadır. Deniz içinde de fay boyunca yayılacak olan deprem dalgaları, karaya geçişte belli ölçüde güç kaybedecektir.’’

Görür, kırılmanın ne zaman olacağı konusunda tarih vermelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

En aktif fayların toplandığı bir bölge olan Marmara Denizi'nin kuzey çukurluğu boyunca, Kuzey Anadolu Fayı'nın bir devamı iki büyük parçadan oluşan tek bir fayın varlığının ortaya çıktığını bildiren Görür, ‘‘Bu parçalardan en uzunu 110 kilometre. Tekirdağ ile Orta Marmara sırtı arasında 65 kilometre uzunluğunda olan ikincisi ise bir büklüm yaparak Çınarcık Çukuru içerisine girmekte ve muhtemelen iki kol halinde İzmit Körfezi'ne uzanmaktadır’’ diye konuştu.

Gereken önlemler hemen alınmalı

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nin deprem gerçeğinin değişmediğini belirterek şöyle konuştu:

‘‘Bu araştırmalar depremlerin verebileceği zararların büyüklüğünün tahmin edilmesine, gerekli tedbirlerin alınmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, ilgililere, Marmara Bölgesi'ni depreme hazırlamak adına gerekenin bir an önce uygulamaya koymaları tavsiye edilmektedir. Araştırmanın ikinci bölümünde hangi fayların daha önce kırıldığı, hangilerinin henüz kırılmadığı konusunda güvenilir bilgiler elde edilecek. ’’

Sonuçlar Le Pichon ve Şengör imzalı

BASIN duyurusunu Proje Başkanları Prof.Dr. Xavier Le Pichon ve Prof. Dr. Celal Şengör'ün imzaladığı görüldü. Duyurusunun dağıtıldığı toplantıda Prof. Dr. Naci Görür, 2001 yılının Ağustos ayında, İtalya ve ABD işbirliğiyle hem Marmara'da, hem İzmit Körfezi'nde araştırma gemileri ve denizaltılarıyla yeni incelemelerde bulunulacağını da açıkladı.

Görür, depremin ciddi bir konu olduğunu, bu konuda herkesin yorum yapmaması gerektiğini belirterek, ilgili ilgisiz birçok kişinin ekranda halkı paniğe ve korkuya sevkedici açıklamalar yapmasından yakındı. Bunlara son verilmesini isteyen Prof. Dr. Görür, kendisinin de deprem gibi ciddi bir konuda istediği gibi konuşmaya yetkili olmadığını kaydetti.

Denizli'deki depremlere de değinen Görür, bölgedeki fayların incelenmesi için 30 adet sismografi cihazı gönderildiğini, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!