Marmarabirlik'ten ilanlı savunma

Güncelleme Tarihi:

Marmarabirlikten ilanlı savunma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 13:41

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Bursa'da yerel gazetelere verdiği “Üreticilerimize Sesleniş” başlıklı ilanda, birliğe yönelik eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu imzalı ilanda, Birliğe karşı son günlerde haksız ve doğru olmayan tezler ileri sürüldüğü için ortakları bilgilendirme ihtiyacı duyulduğu belirtilerek, “Üzülerek ifade etmek gerekirse Marmarabirlik, üretici ve onun kuruluşu olan birliğin yararı dışındaki özel amaçlar, yanlış veri ve tezlerle 'eleştiri' adı altında bu derece haksızlıklara maruz bırakılmamalıydı” ifadesine yer verildi.

Birliğin, bu yıl fiyat ve ödeme planı açıklarken tüm imkanlarını seferber ederek üreticiye en kısa zamanda en fazla ödemede bulunmayı hedeflediğine işaret edilen ilanda, “Birliklerin arkasında devletin doğrudan destek olduğu yıllarda dahi 43 bin tonun üzerinde ürün alınmamışken, bu yıl kendi ayakları üzerinde durabilen tek birlik olan birliğimizce yaklaşık 50 bin ton ürün alınarak, Marmarabirlik tarihinin en fazla ürünü satın alınmıştır” denildi.

Birliğin geçen aldığı 35 bin ton zeytine karşılık 80 milyon YTL ödeme yaptığını, bu yıl ise yaklaşık 50 bin ton zeytin karşılığında 116 milyon YTL ödeme yapılacağı kaydedilen ilanda, bu yıl üretici ortaklarından yüzde 43 oranında daha fazla ürün aldığı ve yüzde 45 oranında daha fazla bedel ödeyeceği, bu miktarın birliğin kapasitesinin en üst sınırı olduğu vurgulandı.

“SÖZLEŞMELİ ALIM” GELİYOR

İlanda, “Rekolte beyanı verilmesine rağmen, beyan edilen ürünlerin tamamı alınmadı” yönündeki iddialara karşılık, şunlar kaydedildi: “Marmarabirlik, son 5 yıl içinde sağlıklı bir biçimde rekolte beyanı almaya başlamıştır. Ancak, üzülerek söylemek gerekirse ortaklarımız hiçbir dönem rekoltesine sadık kalmamıştır. Her zaman rekolteyi yüksek göstermiş, piyasa koşulları uygun olduğunda ürününü piyasada değerlendirmiş, iyi olmadığında ise ürününü Marmarabirlik'e getirmiştir. Bu durum Marmarabirlik'in sağlıklı finans, alım ve planlama hesaplarını olumsuz etkileyerek ileriyi görmesini engellemiştir.

(Birlik ürünü alsın) diyerek eleştiri getirilirken, geçmiş yıllarda kooperatiflerce rekoltenin ancak yüzde 20'si teslim edilerek, birliğimizin ürünsüz kalması ve sağlıklı kararlar alınmamasına neden olacak davranışlar sergilenmesinin hiç gündeme getirilmemesi dikkat çekicidir. Birlik olarak rekolte sisteminin güvenilir olmaması nedeniyle önümüzdeki yıllarda 'Sözleşmeli Alım' yapmak için gerekli çalışmalara başlanmıştır.”

AYRIMCILIK İDDİALARI

Gemlik bölgesindeki ortakların “Erdek ve Edincik kooperatiflerince depolar küçük zeytinlerle dolduruldu, bize gelince kapandı” ve “Erdek ve Edincik'te zeytin alımı devam ediyor, Bursa yöresi durduruldu” yönündeki iddialara karşılık, şu görüşlere yer verildi:

“10 Aralık itibariyle birliğimize bağlı 8 kooperatifimizin tamamında Gemlik tipi zeytinlerin barem fiyat üzerinden alımına son verilmiş, emanet alımına başlanmıştır. Sadece Edincik kooperatifimizde geç olgunlaşıp, geç toplandığı için yıllardan beri Gemlik tipi ürün kampanyası kapandıktan sonra 1-1.5 ay alımına devam edilen “Edincik Su Tipi” zeytinin alımı yapılmaktadır. Marmarabirlik yılda 2 milyon kilogram su tipi zeytin alıp, satabilmektedir. Gemlik tipi zeytinin kampanyasının kapandığı gün henüz yüzde 10 civarında su tipi ürün alındığını düşünürsek ve o gün alımı durdurduğumuzu varsayarsak, su tipi zeytini nereden temin edecektik?”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!