Marco davasında rapor çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Marco davasında rapor çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 13:24

ANTALYA'da İngiliz turist kız 13 yaşındaki Charlotte M.'ye cinsel taciz suçlamasıyla 247 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen 17 yaşındaki Alman Marco W'nin 12'nci duruşmasından yine karar çıkmadı. Marco W. duruşmaya katılmazken, mahkeme heyeti, savcının, “İngiltere'den yeni sağlık raporu alınsın” talebini reddedip esas hakkında mütalaası için davayı 5 Haziran tarihine erteledi.

Haberin Devamı

Antalya 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 12'nci duruşmada Charlotte M.'nin avukatı Ömer Aycan ile Alman genci Marco W.'nin avukatı Ahmet Ünal Ersoy hazır bulundu. Bugünkü duruşma saat 09.20'de, gizli oturum ile başladı ve mahkeme heyeti 4 dakika sonra, savcı mütalaa yapacak diyerek ara verdi.

MARCO'NUN KİTABI

Duruşmayı Alman ARD, ZDF, N 24 televizyon kanalları muhabirleri de takip etti. Alman gazeteciler, Marco W'nin yazdığı ‘Türk Cezaevi'nde 247 günüm’ adlı kitabı yanlarında getirerek Türk meslektaşlarına gösterdi.

Marco W.'nin kitabında yaşadıkları günlük olarak anlatılıyor ve cezaevindeki koğuşlar karikatür çizimleri ile gösteriliyor. Alman genci Stern Dergisi'nin internet sitesindeki habere göre, “Beraat edeceğime inanıyorum. Kızın o kadar küçük olduğunu düşünmedim, yoksa hiçbir şekilde ilgi göstermezdim” demişti.

Haberin Devamı

DURUŞMA 10 DAKİKA SÜRDÜ

Duruşma saat 10.40'da tekrar başladı. Yaklaşık 10 dakika süren duruşmanın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alman genci Marco W.'nin avukatı Ahmet Ünal Ersoy, Cumhuriyet Savcısı Cafer Tüfekçi'nin, İngiliz kızın Türkiye'de olmaması nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nin rapor verememesi üzerine, İngiliz kızın sağlık durumu ile ilgili İngiltere'deki sağlık kuruluşlarından rapor istenmesini talep ettiğini, mahkemenin bunu reddettiğini söyledi.
Avukat Ersoy, “Mahkeme heyeti savcının esas hakkında mütalaasını sunması için davayı 5 Haziran'a erteledi. Biz mahkemenin vereceği her türlü karara saygılıyız. Savcının bir talebi olmadığı için bizim de bir talebimiz olmadı. Şu an yaşadığımız bir hayal kırıklığı yok, yargının kararını bekliyoruz. Mücadelemizi hukuk çerçevesinde yapıyoruz” dedi.


Gazetecilerin, “Marco W'nin yazdığı kitap davayı etkiler mi?” sorusu üzerine avukat Ersoy, “Marco'nun kitabı ülkemizde yayınlanmadı, ayrıca bir olumsuzluk oluşturmaz. Türkiye'yi karalayıp karalamadığı konusunda ilgililer bakabilir. Marco bu kitabında yaşadıklarını içten ifade etmiştir. Yabancı ülkede bir çocuğun 8 ay tutuklu kalmasının hikayesidir. Bir Türk de Almanya'da aynı şeyi yaşasa, yaşadıklarını yazabilirdi” yanıtını verdi. Ünal, Alman gencinin suçsuzluğuna inandığını belirtti, “Mahkeme kararına saygılıyız” sözleriyle adalete güvenini yineledi.

Haberin Devamı

İngiliz Charlotte M'nin avukatı Ömer Aycan da Türk ve Alman gazetecilerin sorularını duruşma çıkışında yanıtladı. Avukat Aycan, İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nin ‘rapor verememesinin’ yargı sürecini uzattığını söyledi. Aycan, “Adli Tıp Kurumu, eldeki raporlar ışığında psikoloji ve ırza geçme değerlendirmesi yapamıyor. Mahkemeler için bu kurulun raporu çok önemlidir. Bu sebepten dolayı yargı süreci uzuyor. Mahkeme sonuçlansa bile Yargıtay sürecinde bu eksiklik yine öne çıkacak. Dolayısıyla davanın sonuca ulaşmasında bu dosya yara aldı kanaatini taşıyorum” dedi. Aycan, Marco W.'nin yazdığı kitabı görmediğini belirterek, “Marco'nun kazanç sağladığı zaten ortada” diye konuştu.

Haberin Devamı

DAVA NASIL BAŞLAMIŞTI?

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ndeki bir otelde tatil sırasında 13 yaşındaki İngiliz Charlotte M.’ye ‘Cinsel tacizde bulunduğu’ iddiasıyla lise öğrencisi 17 yaşındaki Alman Marco W., İngiliz kızın annesi Heather Claire M.’nin şikayeti üzerine geçen yıl 11 Nisan 2008'de tutuklanmıştı. Antalya Kapalı Cezaevi’ne konulan Marco, “Kendi rızası ile birlikte olduk” derken, Manavgat’taki özel bir hastaneden alınan raporda Charlotte’un kızlık zarının bozulmadığı, ancak vajinal bölgesinde ölü spermlere rastlandığı belirlenmişti.

Charlotte ailesiyle birlikte İngiltere’ye dönerken, tutuklanan Marco için ‘15 yaşından küçük kıza cinsel saldırı’ suçlamasıyla 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Türkiye ile Almanya hükümetleri arasında Alman gencin serbest bırakılması yönünde diplomatik kriz yaşanmış, Alman basını cezaevi şartlarını eleştirmişti. Yayın yasağı konulan davada Marco W, 247 gün tutuklu ve 8 duruşma geçirdikten sonra geçen 14 Aralık’ta tahliye edilip aynı gün özel uçak ile ülkesine dönmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!