Manisa'nın Dallas'ı

Güncelleme Tarihi:

Manisanın Dallası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üzüm bağları ile ünlü Manisa'nın Alaşehir İlçesi’nde halk, 5 gün önce bulunan petrolün mutluluğunu yaşıyor.

Alaşehirliler, Ballıca Köyü sınırlarında bulunan petrol yüzünden petrolle yatıp, petrolle kalkıyorlar. İlçeyi petrol merkezi olarak gören vatandaşlar, ‘‘Başımıza talih kuşu kondu. Petrol, bizim için bulunmaz nimet. Artık Dallas olacağız’’ diyorlar. Bölgede petrol bulunmasının ilginç öyküsü şöyle: TPAO, Ege Denizi'nde önce Foça, Edremit ve Saroz körfezinde 1977’de petrol kuyuları açtı. Ancak, hidrokarbon emaresine rastlanamadı.

2 bin 14'üncü metrede

Daha sonra Alaşehir'in Ballıca Köyü'nde jeofizik çalışmalarına girişildi. Bu yıl, eylül ayında Alaşehir'de sondaj çalışmaları başlatıldı. Batman'dan 40 kişilik deneyimli bir ekip tüm ekipmanlarıyla gelip sondaja başladı. Petrol sondaj kulesi kuruldu, günlerce yerin dibine inildi. TPAO Petrol Arama Grup Başkanı Ali Ak, ‘‘1958 metrede, tuzlu su ve minerallerle karışık olan ‘betpol'e rastladık. 31 Ekim'de kuyudan petrol fışkırdı. 2 bin 14'üncü metrede petrole ulaştık’’ dedi. Ak şöyle devam etti:

Petrolün kalitesi iyi

‘‘Bir süre ölçüm yapıp rezervin büyüklüğünü saptayacağız. Ekonomik olması için, yapılan masraftan daha fazla petrol elde etmemiz gerekiyor. Petrolü bulduğumuz 2 bin 14 metreden daha derine ineceğiz. Daha derinden termal kaynak da çıkabilir. Batman'da 1500-2000, Adıyaman'da 2000-3000, Diyarbakır'da 2500-3000 metrede petrol bulundu. Alaşehir'de 1958 metrede petrol çıktı. İyi petrolün gravitesi 34-37'dir. Burada bulunan petrolün gravitesi ilk belirlemelere göre 29, yani kaliteli petrol.’’

Aliağa-Alaşehir petrol hattı

TPAO yetkilileri, açılan petrol boru hattı vasıtasıyla yeraltı filminin alınacağını belirterek, ‘‘Bu harita, uzman kurulu tarafından incelenecek. Bir ay içinde bölgenin durumu belli olacak. Çok ümitliyiz. Eğer günde 5 bin varilin üzerinde petrol çıkarsa Aliağa-Alaşehir petrol boru hattı kurulur. Belki de günde 20 bin varil petrol çıkar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!