Manavgat Irmağı taştı işyerlerini su bastı

Güncelleme Tarihi:

Manavgat Irmağı taştı işyerlerini su bastı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 12:49

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'ndeki Manavgat Irmağı'nın sağanak yağış nedeniyle taşması sonucu ırmak kenarındaki işyerlerini su bastı. Manavgat DSİ Bölge Müdürü Hüseyin Akkaya, “Belki Manavgat Irmağı'nın tarihindeki en yüksek debisi dün akşam gerçekleşti” dedi. Manavgat ile Alanya arasındaki Nifrit Deresi de aynı saatlerde taştı. Bir fabrika ile bazı otellerin giriş katlarını su bastı. Manavgat- Alanya karayolu 2 saat süreyle trafiğe kapandı.

Üzerinde Oymapınar ve Manavgat barajlarının bulunduğu Manavgat Irmağı, dün akşam saatlerinde taştı. 2 gündür aralıklı yağan sağanak yağmur nedeniyle son yılların en yüksek debisine ulaşan ırmağın kıyılarında bulunan işyerlerini su bastı. Su seviyesi düşmediği için hasar tespit çalışmalarına başlanamadı. Manavgat ile Alanya arasından geçen Nifrit Deresi ile Naras Deresi de taştı. 10 kilometre uzunluğundaki Nifrit Deresi'nin taşması nedeniyle Manavgat- Alanya karayolu da sular altında kaldı. Karayolu 2 saat süreyle trafiğe kapandı. Manavgat'a bağlı Kızılot Beldesi ile Kızılağaç Turizm Bölgesi'nde de Naras Deresi'nin yükselmesi nedeniyle pekçok otelin giriş katını su bastı.

Manavgat DSİ Bölge Müdürü Hüseyin Akkaya, mevsim normallerinin üzerinde yağış olduğunu belirterek, “Belki Manavgat Irmağı'nın tarihindeki en yüksek debisi dün akşam saat 20.00 ile 21.00 arasında geldi. 1 saatte 1100 metreküp hezeyan (su akışı) geldi. Oymapınar Barajı'na 24 saatte 133 kilogram yağış düştü” dedi.

NİFRİT FABRİKAYI DA VURDU

Nifrit Deresi'nin yakınındaki Doğan Zeytinyağı fabrikasını da su bastı.

Fabrikanın sahibi ve Side Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, suyun 2 metreye kadar yükseldiği sırada fabrikada bulunan işçi ve güvenlik görevlilerinin büyük tehlike atlattığını, makinelerin üzerine çıkarak canlarını kurtardığını belirtti. Fabrikadaki makinelerin tamamının hasar gördüğünü kaydeden Barut, 300 bin YTL civarında maddi zarar olduğunu belirtti.

KAYMAKAMIN AÇIKLAMASI

Manavgat Kaymakamı Fikret Dayıoğlu, Nifrit Çayı’nın taşması sonucu, dün gece 2 saat kapanan Manavgat- Alanya karayolunun ulaşıma açıldığını, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yolda hasar tespit ve işaretleme çalışması yaptığını bildirdi. Kaymakam Dayıoğlu, Kızılağaç ve Kızılot bölgesindeki bazı otellerin alt ve bodrum katlarına su girdiğini de belirterek, turistik tesislerdeki hasara ilişkin kendilerine henüz bilgi ulaşmadığını kaydetti. Dayıoğlu, bazı köy yollarında da hasar oluştuğunu bildirdi.

KANALİZASYON ŞEBEKESİNDE HASAR

Manavgat'ın MHP'li Belediye Başkanı Zeynel Şenol, Manavgat ve Oymapınar barajlarından kontrollü şekilde su bırakılmasına rağmen bölgede ancak 100 yılda bir olacak yağış yaşandığını söyledi. Şenol, “Naras Deresi'nden gelen su ırmağı taşırdı. Naras'ın üzerine bir baraj yapılmadığı sürece Manavgat her kış bu korkuyu yaşayacak. Can kaybı olmaması büyük şans. Manavgat içindeki kanalizasyon şebekesi de zarar gördü” dedi.

KARAYOLLARI UYARDI

Antalya ile ilçeleri arasındaki bazı yollarda şiddetli yağış nedeniyle zeminin gevşediğini kaydeden Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yağış nedeniyle yollarda biriken moloz, taş ve kaya parçalarının ekipler tarafından temizlendiğini, sürücülerin yavaş ve kontrollü seyretmesini istedi. Yetkililer gevşeme yaşanan yolların Antalya- Korkuteli, Antalya-Isparta (Dereboğazı) ve Antalya- Kemer- Tekirova yolları olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!