Maliye'de usulsüz sorgulamaya memuriyetten men

Güncelleme Tarihi:

Maliyede usulsüz sorgulamaya memuriyetten men
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 12:27

Maliye Disiplin Kurulu, üst düzey devlet görevlilerinin mali kayıtlarını usülsüz olarak sorgulayan 5 Maliye görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Başmüfettiş Hamza Kaçar ile bilgisayar programcısı Uğur Kayı'nın memuriyetten çıkarılmasına karar verdi. 2005 ve 2006 yıllarında Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır tarafından yapılan sorgulamalarda bürokrat, gazeteci, işadamı, sanatçı ve spor adamlarına ait veriler ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu çeşitli devlet görevlileri, siyasiler, işadamları ve gazetecilerle ilgili usulsüz sorgulama skandalı kapsamında, 5 Maliye görevlisi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. 2 Maliye görevlisi de memuriyetten çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığında oluşturulan Merkezi Soruşturma Komisyonu, incelemeleri sonrasında hazırladığı Tahkikat Raporunu, Savcılık ile Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurullarına gönderdi.

Tahkikat Raporunda, usulsüz sorgulamaların yapıldığının anlaşılmasından sonraki süreç ile soruşturma sırasında elde edilen bulgular ayrıntılarıyla yer aldı. Usulsüz sorgulama olayının ortaya çıkarılmasından sonra öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetim Bilgi Sisteminde (YBS) yapılan tüm sorgulamalara ilişkin ham bilgilerin Maliye müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı yöneticileri tarafından tutanak ile tespit edilerek, muhafaza altına alındığı kaydedilen raporda, bunun ardından da Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulları ile Gelirler Kontrolörlerince yapılan sorgulamaların listesinin döküldüğü bildirildi.

Söz konusu sorgulamaların da CD halinde Hesap Uzmanları Başkanlığı ve Gelirler Kontrolörlerine ulaştırıldığı belirtilen raporda, Teftiş Kurulunda da merkez ve taşra sorgulamalarına yönelik 2 ayrı komisyon oluşturulduğu ifade edildi.

Bilişim sistemindeki tüm ihlallerin incelenmesi imkanı bulunmadığından öncelikle 30 kişilik bir liste hazırlanarak, bunlara ilişkin usulsüz sorgulamaların araştırıldığı vurgulanan raporda, merkezdeki tahkikatın tamamlandığı, taşradaki tahkikatın ise halen devam ettiği bildirildi.

HUKUKA AYKIRI HAREKET EDİLDİ

Bu arada Merkezdeki soruşturma sonrası hazırlanan Tahkikat Raporu, bir suç duyurusu yazılı ile birlikte Cumhuriyet Savcılığına gönderildi. Yazıda, soruşturma ilgili ön bilgilerin ardından şöyle denildi: “Söz konusu Tahkikat Raporunda ayrıntılı olarak ifade edilen araştırma ve tespitler çerçevesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı YBS sisteminde bulunan kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirildiği, bu verilerin kişilere zarar vermek maksadıyla ve siyasi amaçlarla çeşitli şekillerde kullanıldığı, bilişim sistemlerinin veri güvenliğini bozacak surette tahrif edildiği ve bunları yapanların da belirli bir organizasyon ve eşgüdüm içinde birlikte hareket ettikleri çok net bir şekilde anlaşılmıştır.

Bu nedenle söz konusu disipline aykırı fiilleri işledikleri tespit edilen kişilerin tecziyelerini temin maksadıyla,

-Maliye eski Başmüfettişi Hamza Kaçar'ın işlemiş olduğu 2 ayrı kategoride değerlendirilen fiilleri ile Teftiş Kurulunda programcı olarak çalışan H. Uğur Kayı'nın işlediği suçun devlet memurluğundan çıkarma cezası gerektirmesi nedeniyle Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesi gerektiği,

-Ankara Vergi Daire Başkanlığında Vergi Dairesi Müdürü olan Cemal Kartal, Saim Demirel ve Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı olan Ali Adanır'ın işlemiş oldukları fiillerin devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektirmesi nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesi gerektiği hususları Bakanlık makamının onayı ile karara bağlanmıştır.”

Yazıda adı geçen kişilerin gerçekleştirdikleri eylemlerin TCK açısından değerlendirilmesinin de Tahkikat Raporunda yapıldığı bilgisine yer verildi.

RAPORDAKİ İDDİALAR

Bu arada Raporun, “Konunun Hukuki Açıdan Değerlendirilmesi” başlıklı bölümünde, olayla ilgili şu iddialar yer aldı:
“Raporda ayrıntılı olarak yer verildiği üzere Hamza Kaçar tarafından 2006 yılının Şubat ayı içinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kendisi ve aile efradı (Abdullah Unakıtan, Zeynep Başutçu, Hilal Unakıtan ve Fatma Unakıtan) ile bu kişilerin ortak ya da yöneticisi oldukları şirketlerin diğer ortak ya da yöneticileri ile adı geçen gerçek kişilerin ortak ya da yönetici oldukları diğer şirketler hakkında, kendine tahsisli Kacar-Hamza kullanıcı adı ve buna ilişkin şifre kullanılmak suretiyle Teftiş Kurulu Ankara Grubundan sisteme bağlanılarak YBS sistemi üzerinden geniş kapsamlı sorgulamalar yapılmıştır.

Bu sorgulamalar neticesinde, adı geçen kişilerle ilgili bazı bilgiler ele geçirilmiştir.
Aynı dönemde, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve aile efradı ile bu kişilerin ortak oldukları bazı şirketlerle ilgili olup, Hamza Kaçar'a tahsisli kullanıcı adı ile sisteme bağlanılarak, erişilmesi mümkün olmayan bazı bilgilerin (tahakkuk bilgileri v.b) Çankaya Vergi Dairesi çalışanları tarafından yapılan sorgulamalarla ele geçirildiği ve bu bilgilerin Kaçar'a ulaştırıldığı anlaşılmıştır. Bu bilgiler daha sonra basına ve bazı milletvekillerine verilmiştir.”

BABACAN VE ŞİRKETLER DE SORGULANDI

Raporda, Kaçar'ın 2005 yılında da Çankaya Vergi Dairesi çalışanlarına Devlet Bakanı Ali Babacan ve aile efradı ile bunların ortak oldukları şirketler hakkında ayrıntılı sorgulama yaptırdığı ileri sürüldü.

HİLMİ ÖZKÖK DE SORGULANDI

Cemal Kartal tarafından gerçekleştirilen eylemlere ait bölümde de, adı geçen kişinin dikkat çekici bulunan sorgulamaları arasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve aile efradı, Milletvekili Eyüp Fatsa, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve aile fertleri ile bunlara ait şirketler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve aile efradı (Osman ve Ahmet Gökçek) sayıldı. Raporda, Kartal'ın bu kişilerle ilgili sorgulamaları, aralıklarla tekrar ettiği kaydedildi. Teftiş Kurulu bilgisayar görevlilerinden Uğur Kayı'nın eylemlerine ilişkin tespit ve değerlendirmelerin yer aldığı bölümde de, Teftiş Kurulu Bilişim Sistemi Güvenlik Duvarı Yazılım ve Donanımında yapılan değişiklikler sonucunda, Proxy uygulamasının yerel ağdaki tüm IP adresleri için devreden çıkarıldığı böylece kullanıcılara proxy servisini kullanmadan dışarıya bağlantı imkanı sağlandığı belirtildi. Bu şekilde hangi kullanıcının nereye bağlandığıyla ilgili olarak sistemin tutması gereken log kayıtlarında, kullanıcıların büyük çoğunluğu için hiçbir kaydın bulunmamasına, tutulan kayıtların da gerekli bilgileri tam ve doğru vermemesine sebebiyet verildiği ileri sürüldü. Raporda, hukuka aykırı eylemlerin ortaya çıkarılmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilen bu işlemden Kayı sorumlu tutuldu.

SANATÇI VE SPOR ADAMLARI DA İZLENMİŞ

Ali Adanır'la ilgili bölümde ise adı geçen kişinin 2005 ve 2006 yıllarında kendisine tahsisli kullanıcı adı ile kendi odasında bulunan bilgisayar üzerinden yaptığı ve yürütmekte olduğu görevle hiçbir bağlantısı olmayan sorgulamalara değinildi.

Raporda, bu sorgulamalar neticesinde siyasetçi, bürokrat, öğretim üyesi, gazeteci, işadamı, sanatçı ve spor adamları ile değişik sebeplerle ismi kamuoyunun gündemine gelen yaklaşık 500 kişiye ait kişisel verilerin ele geçirildiği bildirildi.
İlgilinin bu eylemleri gerçekleştirirken başka kişilerle irtibatlı olup olmadığı ya da ele geçirdiği verileri 3. kişilerle paylaşıp paylaşmadığının anlaşılabilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından Adanır'ın telefon görüşmelerinin tespitinin istendiği, ancak şu ana kadar bir yanıt alınamadığı da Raporda yer aldı.

DİSİPLİN KURULLARI

Öte yandan Tahkikat Raporu sonrasında hafta içinde toplanan Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar ile Programcı Uğur Kayı'nın memuriyetten çıkarılmasına karar verdi.
Aynı şekilde haklarında memuriyetten çıkarma cezası talep edilen Vergi Dairesi Müdürleri Cemal Kartal, Saim Demirel ve Müdür Yardımcısı Ali Adanır için de Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun önümüzdeki günlerde toplanarak bir karara varacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!