Maliye’deki ’köstebek’ dev marketleri de sorgulamış

Güncelleme Tarihi:

Maliye’deki ’köstebek’ dev marketleri de sorgulamış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2007 00:00

Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu çeşitli devlet görevlileri, siyasiler, işadamları ve gazetecilerle ilgili mali bilgileri usulsüz sorgulama skandalı kapsamında, 5 Maliye görevlisi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. 2 Maliye görevlisi de memuriyetten çıkarıldı.

Bu arada, Maliye Bakanlığı’nda usulsüz sorgulama yapanların Migros, Metro ve Makro gibi dev marketlerin bilgilerini de sorguladıkları ortaya çıktı.

LİSTE NETLEŞTİ: Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığında oluşturulan Merkezi Soruşturma Komisyonu, incelemeleri sonrasında hazırladığı Tahkikat Raporunu, Savcılık ile Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurullarına gönderdi. Tahkikat Raporunda, usulsüz sorgulamaların yapıldığının anlaşılmasından sonraki süreç ile soruşturma sırasında elde edilen bulgular ayrıntılarıyla yer aldı. Usulsüz sorgulama olayının ortaya çıkarılmasından sonra öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetim Bilgi Sisteminde (YBS) yapılan tüm sorgulamalara ilişkin ham bilgilerin Maliye müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı yöneticileri tarafından tutanak ile tespit edilerek, muhafaza altına alındığı kaydedilen raporda, bunun ardından da Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulları ile Gelirler Kontrolörlerince yapılan sorgulamaların listesinin döküldüğü bildirildi.

ÇİFTE KOMİSYON: Söz konusu sorgulamaların da CD halinde Hesap Uzmanları Başkanlığı ve Gelirler Kontrolörlerine ulaştırıldığı belirtilen raporda, Teftiş Kurulunda da merkez ve taşra sorgulamalarına yönelik 2 ayrı komisyon oluşturulduğu ifade edildi. Bilişim sistemindeki tüm ihlallerin incelenmesi imkanı bulunmadığından öncelikle 30 kişilik bir liste hazırlanarak, bunlara ilişkin usulsüz sorgulamaların araştırıldığı vurgulanan raporda, merkezdeki tahkikatın tamamlandığı, taşradaki tahkikatın ise halen devam ettiği bildirildi.

BABACAN VE MARKETLER: Raporda, Hamza Kaçar’ın 2005 yılında da Çankaya Vergi Dairesi çalışanlarına Devlet Bakanı Ali Babacan ve aile efradı ile bunların ortak oldukları şirketler hakkında ayrıntılı sorgulama yaptırdığı ileri sürüldü.

Hilmi Özkök de sorgulandı

CEMAL Kartal tarafından gerçekleştirilen eylemlere ait bölümde de, adı geçen kişinin dikkat çekici bulunan sorgulamaları arasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve aile efradı, Milletvekili Eyüp Fatsa, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve aile fertleri ile bunlara ait şirketler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve aile efradı (Osman ve Ahmet Gökçek) sayıldı. Raporda, Kartal’ın bu kişilerle ilgili sorgulamaları, aralıklarla tekrar ettiği kaydedildi. Teftiş Kurulu bilgisayar görevlilerinden Uğur Kayı’nın eylemlerine ilişkin tespit ve değerlendirmelerin yer aldığı bölümde de, Teftiş Kurulu Bilişim Sistemi Güvenlik Duvarı Yazılım ve Donanımında yapılan değişiklikler sonucunda, Proxy uygulamasının yerel ağdaki tüm IP adresleri için devreden çıkarıldığı böylece kullanıcılara proxy servisini kullanmadan dışarıya bağlantı imkanı sağlandığı belirtildi.

Suç duyurusu savcılığa gitti

MERKEZDEKİ soruşturma sonrası hazırlanan Tahkikat Raporu, bir suç duyurusu yazılı ile birlikte Cumhuriyet Savcılığına gönderildi. Yazıda, soruşturma ilgili ön bilgilerin ardından şöyle denildi: "Söz konusu Tahkikat Raporunda ayrıntılı olarak ifade edilen araştırma ve tespitler çerçevesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı YBS sisteminde bulunan kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirildiği, bu verilerin kişilere zarar vermek maksadıyla ve siyasi amaçlarla çeşitli şekillerde kullanıldığı, bilişim sistemlerinin veri güvenliğini bozacak surette tahrif edildiği ve bunları yapanların da belirli bir organizasyon ve eşgüdüm içinde birlikte hareket ettikleri çok net bir şekilde anlaşılmıştır. Bu nedenle söz konusu disipline aykırı fiilleri işledikleri tespit edilen kişilerin tecziyelerini temin maksadıyla, Maliye eski Başmüfettişi Hamza Kaçar’ın işlemiş olduğu 2 ayrı kategoride değerlendirilen fiilleri ile Teftiş Kurulunda programcı olarak çalışan H. Uğur Kayı’nın işlediği suçun devlet memurluğundan çıkarma cezası gerektirmesi nedeniyle Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesi gerektiği, Ankara Vergi Daire Başkanlığında Vergi Dairesi Müdürü olan Cemal Kartal, Saim Demirel ve Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı olan Ali Adanır’ın işlemiş oldukları fiillerin devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektirmesi nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesi gerektiği hususları karara bağlanmıştır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!