Maliki’ye karşı ‘Direniş Cuması’

Güncelleme Tarihi:

Maliki’ye karşı ‘Direniş Cuması’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2013 00:00

Irak’ta Şii Başbakan Nuri el Maliki ile Sünni ve Kürt siyasi gruplar arasında tırmanan gerilim giderek daha fazla sokağa yansıyor.

Geçtiğimiz günlerde siyasi krizin “Irak baharına” dönüşebileceği uyarısı yapan ülkenin önde gelen Şii liderlerinden Mukteda Sadr, dün başkent Bağdat’taki Abdülkadir Geylani Camii’nde Sünnilerle birlikte cuma namazı kıldı.
“Direniş Cuması” kapsamında cuma namazı çıkışlarında El Anbar, Selahaddin ve Musul eyaletlerinde Maliki karşıtı gösteriler düzenlendi. Maliki karşıtı ilk gösterilerin yol kapatma eylemleriyle başladığı Felluce kentinde yüzbinlerce gösterici istifa çağrısı yaptı. İmam-Hatip Şeyh Ahmed Muhammed Matar, hutbede, “Zalime ‘Ey zalim’ demek için dışarı çıktık” dedi.
Anadolu Ajansı, Musul’daki gösterileri engellemek isteyen Irak askerlerinin cuma namazı sonrası çok sayıda camiye baskın düzenleyerek imam ve hatipleri darp ettiğini bildirdi. Kerkük’te de polisle göstericiler arasında arbede yaşandığı, polisin göstericileri durdurabilmek için havaya ateş açtığı belirtildi. Irak eski Başbakanı ve Irakiye Grubu Başkanı İyad Allavi, köklü çözümlerin önünü açmak için Maliki’nin iktidarı bırakmasından başka alternatif olmadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!