Malatya'da cemevi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Malatyada cemevi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 17:38

Malatya'da Abdal Musa anısına gerçekleştirilen lokma etkinliğinde, CHP ve AK Parti milletvekilleri, cem evlerine devlet desteğini tartıştı. Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı tarafından, Malatya Belediyesi Esenlik Şirketi'nin katkıları ile düzenlenen etkinlikte konuşan CHP Malatya milletvekili Muharrem Kılıç, devletin cem evlerini görmeye bir türlü yanaşmadığını öne sürdü.

Hristiyan, Musevi ve Ermeni azınlıklara ait ibadet merkezlerinde, su ve elektrik parası gibi giderlerin devlet tarafından karşılandığını belirten Kılıç, şunları söyledi: “Cem evleri yeni bir olay değil. Hacı Bektaş'taki cem evinin yapılış tarihi, 1367. Cem evlerinin tarihi, 1300'lü yıllara kadar gider. Ancak bizim devletimiz bir türlü bunu görmeye yanaşmıyor. Yani bu çok mu zor değerli arkadaşlar, aynı olanakları bu insanlara tanımak. Çünkü devlet din hizmetlerini, tüm toplumdan aldığı vergilerle yapıyor. Bu vergileri Alevisi de, Sünnisi de, Hristiyanı da, Musevisi de veriyor. Biz, hiçbir ayrım yapılmadan, her insanın inancını yaşaması için gerekli olanakları devletin vermesi gerektiğini söylüyoruz. Ben bunu bütçe görüşmeleri sırasında Meclis'te de dile getirdim. 'Diğer inanç merkezlerine tanınan elektrik, su parası gibi olanaklar, cem evlerine de sağlanmalı' diye söyledim.”

“KENDİNİZİ AZINLIK YERİNE KOYMAYIN”

Kılıç'tan sonra söz alan AK Parti Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt ise camilerden de elektrik ve su parası alındığını hatırlatarak, şöyle dedi: “Yahudilerin, Ermenilerin ibadet yerlerinde elektrik parası alınmıyormuş. Şunu açık söylüyorum, azınlıklardan para alınmadığını ilk defa burada duydum. Ancak camilerden de elektrik, su parası alınıyor. Yani bunu niye sadece buraya mal ediyorsunuz. Onlar bir defa azınlık. Siz hiçbir zaman da o azınlığın yerine kendinizi koymayın lütfen.”

Vakıf merkezinde düzenlenen törene, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı H. Cemal Akın, kamu kuruluş temsilcileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Semah gösterileri ile mahalli sanatçıların bağlama eşliğinde deyişler sunduğu etkinlikte, konuklara etli pilav ikram edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!