Mahkemeyi tanımıyorum

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeyi tanımıyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2002 02:16

Başsavcı Carla Del Ponte, mahkemenin açılış günü yaptığı konuşmada, yıllardır Türk halkını ve devletini suçlayanlara tarihi bir ders verdi.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nde Kosova, Hırvatistan ve Bosna'da işlenen katliamlardan ötürü yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, mahkemeyi tanımadığını söyledi. Miloseviç, Başsavcı Carla del Ponte'yi de medya kanalıyla paralel bir mahkeme yürütmekle suçladı ve ‘‘Bu bir linç davasıdır’’ dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler'in yargılanması için kurulan Nürnberg Mahkemesi'nden sonra en önemli uluslararası dava olarak kabul edilen mahkemenin ikinci gününde savcı Geoffrey Nice, Miloseviç'in tek amacının Sırpları Yugoslav komşularından ayırıp Balkanlar'da etkinlik kazanmak olduğunu söyledi. Savcı ve görgü tanıklarından sonra söz alan Miloseviç hukuk temeli üzerine kurulmadığı gerekçesiyle mahkemeyi tanımadığını belirtti. Yargıç Richard May ise Miloseviç'in iddialarını reddetti ve duruşmayı bugüne erteledi. Miloseviç'in bugün siyasi ve uzunca bir savunma yapması bekleniyor.

SANIK

Slobodan Miloseviç

Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, Kosova, Bosna ve Hırvatistan'da işlenen insanlık ve savaş suçlarından yargılanıyor. Suçları; 900 Kosovalı Arnavutun öldürülmesi ve 800 bin sivilin sürülmesi, Hırvatistan'da yüzlerce Hırvatın ölümü ve 170 bin kişinin sürülmesi, Bosna'da binlerce kişinin öldüğü Srebrenica katliamı ve çeyrek milyon insanın sürülmesi. Yargılamanın en az 2 yıl sürmesi bekleniyor. Suçlu bulunursa en ağır ceza müebbet hapis olacak. Kendisini Balkanlar'da barış için savaşan adam olarak gösteriyor, Batı'yı ise Balkanlar'da istikrarı bozmak için komplo kurmakla suçluyor.

İDDİA MAKAMI

Başsavcı Carla del Ponte

55 yaşındaki İsviçreli savcı Del Ponte, 1999 yılında Lahey'de BM mahkemesindeki görevine başlamadan önce İsviçre adliye, polis ve gizli servislerinin üst kademelerinde bulundu. Bir zamanlar İtalyan ve Rus mafyası ile kokain şirketleriyle bağlantılı kara para trafiğini izlemişti.

Geoffrey Nice

56 yaşındaki İngiliz savcı Nice, ‘‘Sırp Adolf’’ olarak tanınan Bosnalı Sırp Goran Yelisiç, Lahey'de mahkum edilen ilk üst düzey siyasetçi Bosnalı Hırvat Dario Kardiç ve yine Bosnalı Hırvat Mario Çerkez'i başarıyla sorguladı.

Dirk Ryneveld

Hollandalı savcının önemli başarıları arasında, Bosnalı Sırp komutanlar Radomir Kovaç, Dragolyub Kunaraç ve Zoran Vukoviç'i, Bosna Hersek'in Foça kentindeki tecavüz kamplarını yönetmek suçundan mahkum etmek bulunuyor.

SAVUNMA

Amici Curiae (Mahkeme Dostları)

Miloseviç'in avukat talebinde bulunmamasına rağmen, BM mahkemesinin adil yargılama için atadığı üç uluslararası avukat, ‘‘Amici Curiae’’ (Mahkeme Dostları) diye anılıyor.

Steven Kay

İngiliz Kay, Lahey'de mahkum edilen ilk kişi olan Bosnalı Sırp Dusko Tadiç'i savundu. Ruanda'daki savaş suçlularının yargılanması için kurulan mahkemede, Ruandalı Alfred Musema'yı da temsil etti.

Branislav Tapuskoviç

Makedonya doğumlu 64 yaşındaki Branislav Tapuskoviç, Sırbistan Barosu Başkanı. Tapuskoviç, Miloseviç muhaliflerinin savunmasını yaptı.

Mischa Wladimiroff

Hollandalı 57 yaşındaki avukat Wladimiroff da Dusko Tadiç'in savunmasını üstlendi. Utrecht Üniversitesi'nde ekonomi suçları hukuku profesörü.

YARGIÇLAR

Başkan Richard May

Kurallara titizlikle uyan 63 yaşındaki İngiliz yargıç May, dava öncesi hazırlık duruşmalarında Miloseviç in mahkemeye hakaret içeren açıklamalarına kısa süreli izin verdi. Lahey'den önce gezici hakim olarak görev yapıyordu.

Patrick Robinson

1998 yılından itibaren Lahey'de görev yapmaya başlayan Jamaika doğumlu Robinson, yargıç May'e göre daha nazik, ancak ondan daha az sert değil. Robinson, Amerika kıtası İnsan Hakları Komisyonu'nda 7 yıl görev yaptı.

O-Gon Kwon

Güney Koreli 48 yaşındaki yargıç O-Gon Kwon, geçen kasım ayında Lahey'deki mahkemeye katıldı. Güney Kore'nin uluslararası hukuktaki önemini artırmak ve adalet sağlamak için Lahey'e geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!