Maganda şeridi

Güncelleme Tarihi:

Maganda şeridi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 00:00

İstanbul’da, siren ve çakar lamba takıp emniyet şeridini kullananlar, tüm önlemlere rağmen engellenemiyor. 650 liraya çıkarılan para ve 20 puan kesme cezasına, 67 noktada sadece bu işle görevli polislere rağmen, her gün binlerce araç hayati öneme sahip bu yolları vızır vızır kullanıyor. Siz de gördüğünüz ihlallerin fotoğraflarını çekip, hurriyet.com.tr'ye gönderin, yazınızı herkes okusun.

Haberin Devamı

EMNİYET Genel Müdürlüğü trafikte hayati öneme sahip emniyet şeritlerinin ihlal edilmemesi için 72 TL’lik cezayı 650 TL’ye çıkardı. İstanbul’da 70 trafik polisi, 67 noktada sadece bu işle görevlendirildi. Günde ortalama 500 kişiye, 26 Eylül- 1 Aralık tarihleri arasında toplam 33 bin 751 kişiye ceza yazıldı. Ancak bir değişiklik olmadı. Emniyet şeritleri halen gaspçılarla dolu. Trafik kanununa göre, emniyet şeritlerini acil durumlar haricinde sadece geçiş önceliği bulunan araçlar kullanıyor. Ancak özellikle İstanbul’da öncelik, siren ve çakar lamba taşıyan araçlarda. Piyasada 25 TL’den başlayan fiyatlarla çakar lamba taktıran sürücüler, rahatça emniyet şeridini kullanıyor, hatta diğer araçları da taciz ediyorlardı.

Haberin Devamı

OKURLAR ARTIK YAZAR OLACAK

Hürriyet Dünyası kapılarını okurlarına sonuna kadar açıyor.

Yorum, fotoğraf ve videolarınızı www.hurriyet.com.tr'de yayınlayabileceksiniz.

Her gün 11.00'de belirlenecek günün konusu hakkında yorum yapmak için hurriyet.com.tr adresindeki ''Bence/Çünkü'' uygulamasına girmeniz yeterli. Yazın, herkes sizi okusun, izlesin...

TALİMAT ERDOĞAN’DAN

Başbakan Tayip Erdoğan, emniyet şeridi ihlallerinin önüne geçilmesi için emniyet yetkililerine talimat verince, Emniyet Genel Müdürlüğü teyakkuza geçti. İl emniyet müdürlüklerine, emniyet şeridini kullanan sürücülere ceza yazılması talimatı verildi. Polisleri teşvik için de en çok ihlal cezası yazanlara pirim ve tayin kolaylığı ödülü konuldu. Ayrıca yeni bir kararla, emniyet şeridi ihlali yapan sürücülerden 20 ceza puanı kesilmeye başladı.

YENİ TRAFİK CEZALARI /FOTOGALERİ

100 PUAN SINIR

Karayolları Trafik Kanunu’na göre 100 ceza puanı dolduran sürücünün ehliyetine 2 ay el konuluyor. Sürücüden Trafik ve Çevre Bilgisi eğitimi almaları isteniyor. Aynı yıl içinde ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyeti bu sefer 4 ay süre ile geri alınarak süre sonunda psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutuluyor. 1 yıl içinde üçüncü defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ise sürücü belgeleri süresiz olarak iptal ediliyor.

Haberin Devamı

Kimler şeridi kullanabilir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. maddesine göre geçiş üstünlüğüne sahip olan ;
a) Can kurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar
b) itfaiye araçları
c) hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayiş korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları
d) bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini korumak ve trafik kazasına el koymak amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar
e) alarm durumunda sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar
f) koruma ile görevli ve korunan araçlar,
Emniyet şeridini kullanabilir. Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyurulur ve görülür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Kimler takıldı?
Polis, aracın emniyet şeridini kullanmaya hakkı yoksa mutlaka ceza yazılıyor. Çakar lambayla polise yakalananlar arasında şu isimler de bulunuyor: İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’ün eşi Beyda Şükür, Özyeğin üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erman Erkut ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Nevzat Tarhan.

Maganda şeridi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!