Madeni yağdaki ÖTV artışına tepki

Güncelleme Tarihi:

Madeni yağdaki ÖTV artışına tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 18:17

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD), madeni yağ ürünlerindeki ÖTV oranlarının artırılmasının sektörü ciddi sıkıntıya soktuğunu kaydetti.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ve MAPESAD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Koçak tarafından yapılan ortak açıklamada, madeni yağ ürünlerinin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisine tabi olduğu hatırlatıldı.

2 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yürürlüğe giren yeni ÖTV oranlarının sektörü ciddi sıkıntıya soktuğu savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"4760 sayılı kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların ÖTV oranı 0,350 YTL/Kg'dan 0,9345 YTL/Kg'a yükseldi. Buradaki vergi artış oranı yüzde 267 oldu.

Aynı kanunun 8'inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde uygulanan tutar 0,015 YTL/Kg iken 0,750 YTL/Kg'a çıktı. Artış oranı yüzde 5 bin oldu. Sanayiye hammadde olarak giren bu tür mamullerin ÖTV'sinde gerçekleşen bu aşırı artış sanayicimizi zor durumda bıraktı.”

ÖTV Kanununda (I) sayılı listeye dahil olmayan malların yurt içinde imalinde 0,750 YTL/Kg ÖTV alınırken, bu mallar yurt dışından ithal edildiğinde hiçbir vergi alınmadığı ifade edilen açıklamada, bu durumun, yurt içi üreticilerinin aleyhine ciddi problemler oluşturduğu belirtildi.
Açıklamada, "Kararname yeni olmasına rağmen ithalatın daha şimdiden artması, ileride daha çok artacağını da gösteriyor ki bu da yerli üreticileri zora sokacak. Üretim tesislerimizi kapatıp bizlerin de üretici konumundan ithalatçı konuma gelmemesi için; bu haksız uygulamanın ithalata da vergi konarak engellenmesi gerekiyor" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!