‘Madeni yağ’ı nasıl bilirdiniz?

Güncelleme Tarihi:

‘Madeni yağ’ı nasıl bilirdiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2003 21:11

Petrol Ofisi'nin tam donanımlı eğitim TIR'ı iki yıldan bu yana adım adım Türkiye'yi dolaşıyor. Oto sanayilerinde çalışan personelin 'ayağına' kadar giderek 'motor yağları' konusunda en yeni bilgileri sunuyor. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık
25 bin kişi eğitim almış.


Akaryakıt sektöründe hizmet veren firmalar 'madeni yağlar' konusuna büyük önem veriyor. Oto sanayi sitelerinde çalışan personel için bu konuda eğitimler düzenleniyor. Petrol Ofisi (PO) de eğitim veren şirketlerden biri.

Ancak PO, verdiği eğitimi daha 'geniş' kitlelere ulaştırabilmek için 'mobil' bir yöntem benimsemiş. Tam donanımlı bir eğitim TIR'ı tüm Türkiye'yi dolaşıyor. Oto sanayi sitelerinin ayağına kadar gidiyor. Oto bakım, yedek parça ve kaporta alanında çalışan elemanlar eğitiliyor.

Petrol Ofisi Madeni Yağ Teknik Hizmetler Müdürü İbrahim Hani, eğitim TIR'ının sektörde bir ilk olmadığını ancak ilk kez bu kadar geniş çaplı bir eğitim düzenlendiğini söylüyor. Bu kapsamda 25 bine yakın kişi eğitimden geçmiş.

TIR iki yıldan bu yana yollarda. Türkiye çapında gitmediği ilçe neredeyse kalmamış. İçinde araçtan sorumlu bir operatör ve eğitimleri veren madeni yağlar konusunda uzman bir teknisyen görev yapıyor. Yıl boyunca bir hafta eğitim, bir hafta ara prensibi ile çalışıyor.

TIR'ın gideceği yerde bulunan servisler bir hafta önceden eğitim günü ile ilgili bilgilendiriliyor. O bölgedeki PO saha müdürleri TIR'ın hangi noktada duracağını, hangi oto sanayilerine gideceğini anons ediyor.

Bir şehirde birden fazla oto sanayi sitesi olabiliyor. Böyle durumlarda aynı şehirde iki ya da üç gün kalınıyor. TIR her gün farklı bir sanayi sitesine gidiyor. Bu süre İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde bir aya kadar çıkıyor.

Gezici TIR sayesinde daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulmuşlar. TIR'ın içi 30 kişilik bir sınıf gibi. Bir gruba verilen eğitim bir saat sürüyor. Gün içinde ortalama dört ya da beş seans eğitim veriliyor.

Eğitimcinin işini kolaylaştırmak için bir eğitim DVD'si hazırlatmışlar. Yağlar ve yağlama teknolojisi, uygun makineye uygun yağ seçimi, uygulama, taşıma, depolama, kullanım sonrası atık yağlar gibi bilgiler içeriyor.

Eğitimcinin görevi daha çok soruları yanıtlamak ve doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi vermek. Ford, PO için özel bir motor kesidi hazırlamış. Bu sayede katılımcılar o kesidin yağlamasının nasıl yapıldığını görerek öğreniyorlar.

2002'de, toplam 10 bin 800 kişiye eğitim vermişler. 2003'te bu rakam 14 bin kişiyi geçmiş. Bu yıl hem daha önce gidemedikleri, hem de gidip de çok talep aldıkları yerlere ulaşmışlar.

Sanayi sitelerinin yanı sıra illerdeki teknik liselere ve çıraklık merkezlerine de gidiliyor. Bugüne kadar, gezici TIR 10 okula uğramış. Öğrencilere verilen eğitim, TIR'ın içinde değil okulların konferans salonlarında gerçekleşiyor.

Hani, zaman zaman büyük kurumsal müşterilerden bile talep geldiğini söylüyor. Eğitimin 'sürekli' devam edeceğini anlatıyor:

‘‘Onlara hap gibi bir program sunuyoruz. Bu kalıcı bir proje. Böylece yenilikleri, teknolojideki gelişmeleri tüketicilere duyurma imkanı oluyor. İnsanları işlerinden çok fazla alıkoymadan, kendilerinin ayağına giderek hizmet veriyoruz.‘‘

Eğitimin içeriği her yıl değişiyor. Hem madeni yağ teknolojisindeki gelişmeler hem de sahadan alınan geri bildirimler içeriği belirliyor. Böylece, tüketicinin beklentileri de göz önüne alınmış oluyor. Eğitim sonunda katılımcılara birer katılımcı sertifikası veriliyor.

TIR hakkında

Eğitim için en son model, 16 vites, tam otomatik bir TIR seçilmiş. TIR'ın iç tasarımı özellikle bir eğitim merkezi olacak şekilde yapılmış. İçi bir araçtan çok dersliğe benziyor. İçinde iki kliması ve Amerikan barı da bulunuyor. Her şey uzaktan kumanda ile idare ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!