Madenciler, Atatürk'ü yer altında andılar

Güncelleme Tarihi:

Madenciler, Atatürkü yer altında andılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 12:10

Maden işçilerinin sosyal hakların sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik ilk kanunun çıkarılmasını sağlayan Büyük Önder Atatürk, Zonguldak'ta madenciler tarafından yerin metrelerce altında anıldı.

Haberin Devamı

Kuvayımilliyeciler, Kurtuluş Savaşı'nın sürdüğü dönemde bile emeklerinden başka sermayeleri olmayan, kömür işçisi olmakla mükellef bırakılmış yöre insanına, daha iyi çalışma koşulları getirmeyi amaçladılar.

Kömür havzasındaki çalışma yaşamı ve işçi sağlığı alanında 1921'de çıkarılan kanunla kömür tozlarının işçi yararına satılması kararı alındı, ocaklarda çalışan işçilerin askerlikleri ertelendi.

Çıkarılan “Havza-i Fahmiyye Amele Kanunu” ile kazazede ve hasta maden amelesinin eşlerinin ve çocuklarının bakımlarına imkan sağlandı. 22 Temmuz 1923'de de Bakanlar Kurulu (İcra Vekilleri Heyeti) tarafından onaylanan Amelebirliği Talimatnamesi ile Türkiye'nin ilk sosyal yardım kuruluşu fiili olarak havzada hayat buldu.

Atatürk'ün direktifleriyle madencilere sağlanan bu önemli hakların daha sonraki yıllarda gelişerek sürmesinden yararlanan işçiler, ülkenin düşman işgalinden kurtuluşunu sağlamasının yanında yaşamlarını kolaylaştıran yeniliklere de imza atan Ata'larını yerin metrelerce altında andılar.

Demir Madencilik Şirketi yöneticilerinin de izni doğrultusunda, ellerinde Atatürk posteri ve Türk bayrağı bulanan çok sayıda maden işçisi, Büyük Önder anısına ölümünün 70. yıl dönümünde maden ocağında saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı söylediler.

Madencilerden Abdullah Yavuzcuoğlu, AA muhabirine, Atatürk'ün ülkeyi düşman işgalinden kurtarmasının yanı sıra birçok yeniliği de getirdiğini, işçilere verdiği haklar sayesinde bugün iyi koşullarda çalışabildiklerini söyledi.

Maden işçilerinin sosyal haklara kavuşmasında ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmasında ilk adımı Atatürk'ün attığını havzada herkesin bildiğini belirten Yavuzcuoğlu, “Mesai saatimize denk geldiği için Atamızı yerin altında anmak istedik. Şirketimiz de uygun buldu. Atatürk'e bağlılığımızı böyle göstermek istedik” dedi.

Maden Yüksek Mühendisi Yusuf Zorer de yerin metrelerce altında işçilerle birlikte Büyük Önder'i andıklarını, maden işçilerinin bugünkü iş güvenliği ve işçi sağlığı koşullarına kavuşmalarında Milli Mücadele döneminde çıkarılan yasalarının payının yadsınamayacağını kaydetti.

ATATÜRK'ÜN ZONGULDAK ZİYARETİ

Zonguldak kömür madenlerinin en verimli ve ileri düzeyde işletilmesinin tartışıldığı günlerde, Başbakan İsmet İnönü, TBMM'de, “Kömür meselesini bütün memleket için büyük bir dava telakki ediyorum” demişti.

Atatürk de Zonguldak maden ocaklarını görmek üzere, Ertuğrul Yatı ile Zonguldak'a hareket etmişti. Yanında, o zamanki İş Bankası Genel Müdürü Celal Bayar, Afyon Milletvekili Ruşen Eşref, Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali, Aydın Milletvekili Reşit Galip, Sinop Milletvekili Recep Zühdü, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik Bıyıklıoğlu, Özel Kalem Müdürü Hasan Rıza Soyak ve Başyaver Rusuhi de vardı.

Gazi, bugünkü Maden Mühendisleri Odasının Zonguldak Şubesi Lokali yanında bulunan iskeleden Zonguldak'a 26 Ağustos 1931'de ayak basarak,
“Zonguldak'ın derin toprakları altındaki serveti madeniye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir” demiş, bu söylemi de açılacak yeni ufukların habercisi olmuştu.

Büyük Önder, Maden Kömür İşleri TAŞ'ne ait 63 ocaklarındaki incelemelerinin ardından sıcak, duygulu ve coşkulu bir uğurlama töreni ile Ertuğrul Yatı'na geçmiş, aynı gün de Ereğli ilçesine hareket etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!