Maden şirketi işbaşı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Maden şirketi işbaşı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 23:53

ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde bölge halkı ve çevreci gruplara güvenlik güçlerinin 2 gün süren coplu ve gazlı müdahalesinin ardından maden şirketi, şantiye kurma çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

Cengiz Holding’e ait Eti Bakır AŞ’nin iş makineleri ve konteynerlerinin yer aldığı konvoy polis ve askeri birliklerin koruması altında 1700 metre rakımlı Cerattepe’ye ulaştı. Artvinlilerin 21 Haziran’dan itibaren dönüşümlü olarak nöbet tuttuğu, Cerattepe’ye 3 kilometre uzaklıktaki kulübelere de asker konuşlandı. Jandarma timleri, maden sahasına yaklaşılmasına izin vermedi.

VEKİLLERE DE İZİN VERİLMEDİ
Cerattepe’ye çıkmak isteyen HDP milletvekilleri Beyza Üstün ile Erdal Ataş’ın yer aldığı bir grup polis ekipleri tarafından durduruldu. Polisle tartışan ve yolun açılmasını isteyen Üstün, olumlu cevap alamadı. Beyza Üstün, “Herkesin kullanması gereken yolu şirket için açmışlar, vatandaşa kapalı. Keyfi yol kesme var ama şirket yukarıda çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı


‘ACİL DURDURULSUN’
Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Dalan, dün Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu.

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı üzerine dün akşam Artvin Otopark Meydanı’nda yaklaşık 2 bin 500 kişi toplandı. ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ sloganları atan grup, valilik binasına kadar yürüdükten sonra dağıldı.

İzmir Konak’ta, Cerattepe’de madencilik faaliyetini protesto için izinsiz gösteri düzenleyen gruptan 17 kişi gözaltına alındı.

YASAL ENGEL YOK
ETİ Bakır AŞ tarafından basına yazılı bilgi notu gönderildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “227 kişinin çalışacağı 4406 hektarlık maden sahasından 4 milyar lira değerindeki 7 milyon ton bakır rezervi çıkarılacak. Maden sahasında 3 bin 500 ağaç kesimi yapılacak. Bölgeye bunun 10 katı fazla ağaç dikimi yapılacaktır. Maden Samsun’a taşınacak ve orada işlenecektir. Bu bölgede siyanür havuzu kurulmayacaktır. Cerattepe bölgesinde yapılacak maden faaliyeti nedeniyle herhangi bir bitki türünün yok olması söz konusu değildir. ÇED raporu ile ilgili herhangi bir durdurma kararı olmadığı için bölgede madencilik yapılmasında yasal engel yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!